Strona Główna Maja 15-minutowy Wrap Resztkowy

15-minutowy Wrap Resztkowy

Autorka: Maja Siadlak

Czerwiec. 

Koniec miesiąca, a w lodówce? Jakiś dżem, masło.. ale znalazłam! Dolna szuflada ukazuje mi ¾ kostki tofu, trochę pieczarek, jedną cebule, paprykę czerwoną i jogurt. O! Ale widzę również tortille pszenną, którą kupiłam niedawno! Więc co teraz?

15-minutowy, resztkowy wrap!

Maja Siadlak Czerwiec.  Koniec miesiąca, a w lodówce? Jakiś dżem, masło.. ale znalazłam! Dolna szuflada ukazuje mi ¾ kostki tofu, trochę pieczarek, jedną cebule, paprykę… Maja na szybko, tanio, Maja, wegetariańskie European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 tortille
  • ¾ kostki tofu
  • Pół cebuli
  • czosnek
  • Jogurt
  • Pół papryki zielonej/czerwonej/żółtej
  • pieprz ziołowy
  • czerwona papryka słodka mielona
  • sól
  • płatki drożdżowe nieaktywne
  • maggi
  • olej

Dlaczego nie podaję konkretnych ilości cebuli, papryki czy pieczarek? Ponieważ uważam, że i tak każdy doda ich na tyle ile będzie chciał… lub miał. 🙂

INSTRUKCJE

Rozgrzej olej na patelni. Pokrój pół cebuli w plastry, wrzuć na patelnię, a pod koniec smażenia dodaj trochę pieprzu ziołowego. Następnie pokrój to biedne tofu na kształt frytek i wrzuć na patelnię, a następnie dopiero teraz dodaj 2 łyżeczki papryki czerwonej, 2 duże szczypty drożdży (ja zawsze ich sypie ile się tylko da!) szczypta soli, szczypta pieprzu ziołowego, 2 lub 3 krople przyprawy maggi. Wszystko podsmaż, aby tofu całe oblepiło się przyprawami z każdej strony. Pokrój pieczarki w plastry i wrzuć na patelnię i podsmaż z całą resztą. Ale zaraz.. co z papryką?! 

Paprykę pokrój w cienkie paski. 

Sos:

Dodaj 2 łyżki jogurtu, jeden lub 2 ząbki czosnku  (zależy jak bardzo kochasz czosnek 🙂 ) , przypraw pieprzem ziołowym, a następnie dodaj szczyptę soli i cukru. 

 

Podgrzej 2 płaty tortilli na patelni, aby były miękkie, następnie kiedy już wszystko podgrzejesz, posmaruj tortille łyżką sosu, wrzuć pół farszu z patelni i dodaj pokrojoną wcześniej paprykę. Złóż całość i gotowe!

 

Koleżanka ze studiów mówiła, że pycha.. a przyrządzenie tego zajęło mi.. 15 minut 🙂

You may also like

1 Komentarz

Tajskie curry na szybko - WegePerspektywy October 11, 2019 - 7:07 am

[…] Jeżeli nie jesteś fanem curry, imbiru i podobnych orientalnych smaków, to proponuję zajrzeć tutaj , po 15 minutowy wrap resztkowy. […]

Odpowiedx

Leave a Reply to Tajskie curry na szybko - WegePerspektywy Skasuj odpowiedź