Surówka z cukinii
Strona Główna Kinga Pyszna surówka z cukinii

Pyszna surówka z cukinii

Autorka: Kinga

Surówka z cukinii to świetny pomysł na dodatek do dania głównego czy kolacji, w szczególności gdy mamy sezon cukiniowy i nie można pozwolić, by się zmarnowała. To kolejny element obiadu “na zielono”. Surówka z cukinii jest aromatyczna i orzeźwiająca. Po prostu pyszna!  Wręcz znakomita na upały.

Przed napisaniem tego przepisu na WegePerspektywach rozgorzała dyskusja czy to surówka czy sałatka, a zdania były podzielone. Przestudiowałyśmy więc etymologie obu słów i zaraz się z Wami podziale wiedzą, która być może i z tyłu głowy się czaiła, ale teraz jest uporządkowana.

Surówka czy sałatka?

Otóż…. “SURÓWKA – jak sama nazwa wskazuje – to ‘sałatka z surowych warzyw lub owoców’, a więc pewien szczególny rodzaj sałatki: każda SURÓWKA jest SAŁATKĄ, ale nie każda SAŁATKA jest SURÓWKĄ. Dlatego możemy mówić o surówce ze świeżych owoców (choć częściej używa się określenia ‘sałatka owocowa’), o surówce z pomidorów i o surówce z kiszonej kapusty, ale nie o „surówce z gotowanych buraków”. Takie połączenie to błąd językowy. SAŁATKA to w zasadzie każda ‘zimna potrawa złożona z wymieszanych, drobno pokrojonych składników’, choć w większości sałatek przeważają składniki roślinne. “

Tak więc zapadła decyzja, że to jednak jest surówka, pomimo obecności fety, która surowizną nie jest. Surowa cukinia, surowy czosnek, surowa rukola i zielenina. Umówmy się… feta jest nieobowiązkowa. W wersji wyłącznie roślinnej ser można zastąpić namoczonym  w marynacie tofu.

Cukinia na surowo – to lubię!

Surówka z cukinii

Do przygotowania surówki potrzebujemy średniej cukinii, musztardy, miodu, limonki, olej lniany, odrobinę białego wina (nie jest konieczne, ale fajnie podkręca smak i ma tę zaletę, że dużo zostaje do degustacji). Ponadto zaopatrzmy się w ząbek czosnku, trochę zieleniny (co kto ma), rukolę, ser typu feta, pieprz.

Przygotowanie surówki (lub jak ktoś woli sałatki) z cukinii. Do dzieła!

Cukinię należy pociąć w cieniutkie plasterki (ja użyłam magicznego urządzenia, które kupiłam w Biedronce za kilkanaście złotych).

spiralna tarkacukinia na surowo

Teraz pora przejść do dressingu, który jest tak naprawdę kluczem do sukcesu. W kubeczku mieszamy łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z całej limonki, dodajemy olej (u mnie lniany 3 łyżki), odrobinę pieprzu plus 30 ml białego wytrawnego wina. Mieszamy aż do rozpuszczenia miodu. Gdy wszystkie składniki się połączą powstanie gładka aromatyczna emulsja. Dressing wlewamy niemal w całości do cukinii i delikatnie ją nacieramy. Po tej czynności można oblizać palce 😛

Surówka z cukinii

Cukinię odstawiamy na kilkanaście minut, musi mieć chwilkę relaksu dla siebie aby się zamarynować. Ser typu feta kroimy w kosteczkę. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę i na wierzch wrzucamy rukolę. Tymi ostatnimi kroplami dressingu skrapiamy całość.

Proste prawda?

Surówka z cukinii

SMACZNEGO!

Surówka z cukinii
Kinga Surówka z cukinii to świetny pomysł na dodatek do dania głównego czy kolacji, w szczególności gdy mamy sezon cukiniowy i nie można pozwolić,… Kinga Pyszna surówka z cukinii European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  1. średnia cukinia,
  2. łyżeczka ostrej musztardy,
  3. 2 łyżeczki miodu (u mnie rzepakowy)
  4. ząbek czosnku,
  5. sok z jednej limonki,
  6. olej  (u mnie lniany)
  7. 30 ml białego wina
  8. trochę zieleniny,
  9. rukola,
  10. ser typu feta,
  11. pieprz

 

INSTRUKCJE

  1. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki.
  2. W kubeczku mieszamy musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, olej, pieprz i białe wino.
  3. Mieszamy aż do rozpuszczenia miodu.
  4. Dressing wlewamy niemal w całości do cukinii i delikatnie ją nacieramy.
  5. Odstawiamy na kilkanaście minut.
  6. Ser typu feta kroimy w kosteczkę.
  7. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę i na wierzch wrzucamy rukolę.
  8. Tymi ostatnimi kroplami dressingu skrapiamy całość. Gotowe!

PORADY

KOCHNIORADY: 1. Cukinia potrzebuje kilkunastu minut by się zamarynować. Za długo przetrzymana puści zbyt dużo soku, więc to nie jest surówka, którą można przygotować na 10h przed podaniem. 2. Rukola w kontakcie w dressingiem szybko więdnie, więc należy ją dodać w ostatniej chwili.

You may also like

1 Komentarz

Kobieca Strona Dietetyki August 18, 2020 - 4:28 pm

Jak coś wygląda tak zielono to od razu mam ochotę spróbować 🙂 Bardzo lubię cukinię i dodaję ją do wielu potraw. Dzięki za nową inspirację kulinarną!

Odpowiedx

Leave a Reply to Kobieca Strona Dietetyki Skasuj odpowiedź