Tofurnik z manną
Strona Główna Deser Tofurnik z manną
Jednym z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa jest moment kiedy próbowałam zrobić sama kaszę mannę z owocami. Pamiętam jak podczas letnich wizytach u Babci i Dziadka często byliśmy z rodzeństwem rozpieszczani taką kaszą z dziadkowej roboty syropem z działkowych owoców. Skoro BDziadkowie robią tak pyszną kaszę, „to i ja spróbuję!” pomyślałam jako dziecko. Jak możecie się domyślać, to że gotuje w kuchni „na oko” nie wzięło się z nikąd.. a zostało trochę do dzisiaj. ? Moja pierwsza kasza manna była tak gęsta, że łyżka w niej stała, a po jakimś czasie można było ją kroić… liczą się chęci! I to było dzisiaj dla mnie inspiracją: moja kulinarna wpadka.
Przygotowując ten przepis chciałam zaprezentować coś łatwego, smacznego, niekoniecznie kosztownego, a jednocześnie zaskakującego (tak jak ja zaskoczyłam znajomych z pracy składnikami tego ciasta ? ). Z racji tego, że jako biedny student jeszcze do niedawna nie posiadałam piekarnika, rozmyślałam nad nowymi deserami, które nie będą wymagały pieczenia. Najczęściej używałam agaru do każdego ciasta i deseru. Zdawałam sobie sprawę również z tego, że agar może być dla niektóych dość trudnym składnikiem i nie każdy chce od razu rzucać się w jego objęcia. Postanowiłam więc wyszukać czegoś co będzie:
  • szybsze
  • równie smaczne
  • tańsze
I wiecie co? Po wielu próbach, niezliczonych błędach i gargantuicznej ilości zmytych naczyniach.. UDAŁO SIĘ! Ten przepis może dla Was stanowić bazę do dalszych eksperymentów, bo na dobrą sprawę jest multum wariacji, w jakich możecie to ciasto przygotować. Ciasto przygotowałam w dwóch wersjach. Jedno z polewą czekoladową, a drugą z mielonych suszonych malin dla przełamania smaku. Równie dobrze będzie smakować (a może i nawet lepiej ?) Kiedy dołączycie polewę czekoladową, na to maliny, i wersji jeszcze bardziej wypaśnej: orzechy? skórka pomarańczy? Opcji jest naprawdę mnóstwo, tutaj musi zadziałać Wasza wyobraźnia. ? Tofurnik z manną… miękki, delikatny, łaskocze kubki smakowe wanilią, orzeźwiając jednocześnie zmysły startą skórką ze świeżej cytryny. Kruchy spód przełamuje całą delikatną masę, chrupiąc w ustach. Czekolada z kwaśnymi elementami maliny może tylko podbić smak wanilii, którą tak starałam się wydobyć, aby dała o sobie znać. Podbijesz tym deserem niejedno serce, wywołując miłe wspomnienia z dzieciństwa. 🙂
Jeśli chcesz zobaczyć więcej przepisów, które podbiją czyjeś zmysły i serce to zajrzyj tutaj. ❤
Smacznego!
Tofurnik z manną

Tofurnik z manną

Maja Siadlak Jednym z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa jest moment kiedy próbowałam zrobić sama kaszę mannę z owocami. Pamiętam jak podczas letnich wizytach u… Deser Tofurnik z manną European Wydrukuj
Serves: 8 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Masa:

  • szklanka kaszy manny
  • 750ml mleka roślinnego
  • 500g tofu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • starta skórka cytryny
Spód:
  • Owsiane ciastka
  • Miód (ja użyłam gryczanego, może być również syrop z agawy, lub ulubiony)
Polewa:
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka kokosowego

INSTRUKCJE

Spód: Owsiane ciastka zmiel razem z miodem/syropem. Wyłóż całą masę z ciastek na blachę i ugnieć, tak aby cały spód blachy był zakryty. Włóż do zamrażarki na 20 minut. Masa: Najpierw zajmiemy się kaszą manną. Ugotuj mleko, następnie wsyp kaszę mannę do gotującego się mleka. Gotuj wszystko na małym ogniu cały czas mieszając aby pozbyć się grudek. Przygotowaną kaszę delikatnie ostudź. Zmiel tofu na gładką masę, następnie dodaj do niego wcześniej przygotowaną kaszę. Wsyp cukier i cukier z wanilią, dodaj ekstrakt wanilii według uznania (chociaż zawsze lepiej jak będzie go trochę więcej). Na całość zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Przełóż całą masę do przygotowanej wcześniej blachy ze spodem z ciastek. Włóż do zamrażarki na 30 minut. Polewa: Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj kakao i cukier. Gotuj cały czas mieszając na małym ogniu do osiągnięcia gładkiej masy. Kiedy delikatnie ostygnie, można oblać polewą całe ciasto, a na samą góry dodać pyłek z suszonych malin. 🙂  

You may also like

1 Komentarz

Tofu, czyli jak to cholerstwo przygotować? January 24, 2021 - 12:47 pm

[…] Walentynkowy tofurnik – dla słodyczożerców i miłośników ciast. Idealnie nada się na zbliżające walentynki. […]

Odpowiedx

Leave a Reply to Tofu, czyli jak to cholerstwo przygotować? Skasuj odpowiedź