Strona Główna Desery Zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Autorka: Helena

Brownie okej, ale z czerwonej fasoli?

Mąkę trzeba oszczędzać – przecież może posłużyć za bazę chleba, naleśników, placuszków a nawet kryzysowego sosu pieczeniowego. Poza tym – kwarantanna nie sprzyja aktywności fizycznej, dlatego zajadanie się bez opamiętania słodkościami też nie wyjdzie nam na dobre. Co zatem zrobić, aby jakoś pogodzić chęć pochłonięcia czekoladowego ciastka z potrzebą dbania o siebie? Upiec zdrowe brownie z czerwonej fasoli. To takie proste!

 

Fit ciasto z czerwonej fasoli

Fit ciasto z czerwonej fasoli

Zdrowe ciasto – ekspresowe, fit, z dużą ilością białka.

Ciasto z czerwonej ma kilka zasadniczych zalet:

  • jest banalnie proste w przygotowaniu
  • ma niedużo kalorii
  • ma dużo białka
  • jest czekoladowe (duh!)
  • jest pysznie wilgotne i lekkie
  • można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia
  • ma dużo błonnika pokarmowego

Czerwona fasola to mój must have – po prostu muszę ją mieć w szafce, bo dodaje ją do sosów warzywnych, makaronów, robię z niej pastę do chleba,  a teraz nawet fit ciasto. Produkt absolutnie niezbędny i do tego zdrowy. Jest źródłem błonnika pokarmowego, wapnia i wysokiej jakości białka. No nic tylko wcinać kilka razy dziennie!

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Zdrowe ciasto czekoladowe – jak zrobić?

Aby przygotować to super zdrowe, niskokaloryczne ciasto z fasoli potrzebujecie:

  • 2 jajka typ “0”, ekologiczne.
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • aromat rumowy/waniliowy
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

Fasolę na sitku bardzo porządnie opłucz z aquafaby – wody, w której leży fasola.
Piekarnik włącz na 190 stopni Celsjusza
Jajka ubij z 2 łyżkami cukru.
W blenderze ( najlepiej stojącym) zblenduj fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę – to ważne, aby długo blendować i faktycznie uzyskać ładną gładką masę. Inaczej fasola może być wyczuwalna w cieście. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i wlałam przygotowaną masę z czerwonej fasoli – delikatnie, szpatułką połączył wszystko ze sobą.
Niedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę gotową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 min.

Brownie z fasoli gotowe!

Zdrowe ciasto z fasoli

Możesz przygotować prostą polewę, która sprawi, że nasze ciasto z czerwonej fasoli będzie jeszcze bogatsze i wystawniejsze. Moja polewa to 1/3 szklanki mleka roślinnego zagotowanego z 4 kostkami gorzkiej czekolady, łyżką kakao i łyżką oleju kokosowego z odrobiną aromatu rumowego i kilkoma kroplami soku z cytryny. Możecie też z przygotować polewę tylko z czekolady, mleka i odrobiny oleju albo z mleka roślinnego i kakao. Spróbujcie odnaleźć swoją własną ulubioną polewę – może zblendowane maliny albo truskawki? Będzie pysznie!

fit brownie z czerwonej fasoli

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Helena Brownie okej, ale z czerwonej fasoli? Mąkę trzeba oszczędzać – przecież może posłużyć za bazę chleba, naleśników, placuszków a nawet kryzysowego sosu pieczeniowego.… Desery zdrowe ciasto, ciasto z czerwonej fasoli, brownie z czerwonej fasoli, ciasto, deser, czekoladowy, czekoladowe ciasto, European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 jajka typ "0", ekologiczne.
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • aromat rumowy/waniliowy
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

INSTRUKCJE

Fasolę na sitku bardzo porządnie opłucz z aqafaby - wody, w której leży fasola.
Piekarnik włącz na 190 stopni Celsjusza
Jajka ubij z 2 łyżkami cukru.
W blenderze ( najlepiej stojącym) zblenduj fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę - to ważne, aby długo blendować i faktycznie uzyskać ładną gładką masę. Inaczej fasola może być wyczuwalna w cieście. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i wlałam przygotowaną masę z czerwonej fasoli - delikatnie, szpatułką połączył wszystko ze sobą.
Niedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę gotową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 min

czekoladowe ciasto z fasoli

Smacznego!

 

You may also like

2 Komentarze

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka | WegePerspektywy April 8, 2020 - 1:29 pm

[…] Wy? Czego dodacie do ciastek? 🙂 Jeśli szukasz więcej słodkich wypieków na święta to kliknij tutaj.  Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli […]

Odpowiedx
Mazurek kajmakowy wegański | WegePerspektywy April 11, 2020 - 8:27 am

[…] lub pełne białka fasolowe brownie  […]

Odpowiedx

Leave a Reply to Mazurek kajmakowy wegański | WegePerspektywy Skasuj odpowiedź