Strona Główna Helena Pomysł na wegetariański obiad: Kaszotto Gryczotto z burakami

Pomysł na wegetariański obiad: Kaszotto Gryczotto z burakami

Autorka: Helena

Natka pietruszki jest bogata w witaminę C. Kasza gryczana (bezglutenowa) to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka i błonnika. Buraki to samo dobro! Dlatego kaszotto lub dokładniej gryczotto z burakami, pieczarkami, zieloną soczewicą, natką pietruszki i (opcjonalnie) fetą – to doskonały pomysł na obiad, kolację, lunchbox, a nawet sałatkę.

Świetny pomysł na zdrowy, wegetariański obiad.

Kasza gryczana pełna jest aminokwasów ezogennych – między innymi lizyny – odpowiedzialnej za budowę białek w mięśniach i kościach – która nie jest wytwarzana przez nasz organizm, a więc musimy dbać o jej obecność w naszej diecie. Naukowcy ocenili, że wystarczy 100 g kaszy dziennie, by zaspokoić nasze potrzeby na te właśnie kwasy.

Buraki natomiast, krwiotwórcze, znane były w kuchni i medycynie od ponad 4000 lat. Zawierają kwas foliowy, bardzo potrzebny w diecie kobiet w ciąży. Ponad to pomagają unormować poziom cholesterolu. Swój piękny kolor zawdzięczają betaninie – antyutleniaczowi, który chroni organizm przed dewastującymi organizm wolnymi rodnikami, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do powstawania nowotworów. Dlatego też te czerwone bulwy należą do warzyw uznawanych za niezwykle cenne i niezastąpione w budowaniu prozdrowotnej diety. Właściwości buraków jest jeszcze więcej, dlatego teraz, kiedy ich cena jest niska, należy … jeść i jeść i jeszcze raz jeść! Cudownie!

 Kaszotto gryczotto, czyli kasza gryczana z burakami i fetą: Czas Start!

Potrzebne Ci będą:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 duże lub 3 średnie buraki gotowane/pieczone (u mnie kupione gotowane)
  • 300 g pieczarek
  • 70 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Ser feta lub ser typu feta (sałatkowy)
  • Sos sojowy/maggi/
  • Pieprz
  • Ocet (winny, balsamiczny, jabłkowy – obojętnie, można zastąpić sokiem z cytryny)

Wegetariański obiadKaszę gryczaną ugotować według opisu na opakowaniu. Soczewicę zieloną przepłukać i ugotować (zalać tak by woda była ok 1-1,5 cm nad soczewicą). Pod koniec gotowania posolić ok. 1 małą łyżeczkę soli.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju z dodatkiem sosu sojowego, maggi lub wegety. Najlepiej użyć woka lub innego dużego naczynia, w którym połączy się wszystkie składniki. Pieczarki umyć, pokroić drobno, dorzucić do cebuli, podsmażyć do miękkości. Ugotowaną kaszę i soczewicę dodać do cebuli i pieczarek. Ugotowane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do reszty składników i doprawić do smaku solą, pieprzem i octem (ok. 1-2 łyżek w zależności od preferencji), ewentualnie papryką ostrą, papryczką piri piri. Gotową mieszankę nałożyć, posypać natką pietruszki (solidnie!) i serem typu feta lub serem sałatkowym.

PYSZOTA!

Kaszotto Gryczotto z burakami

Helena Natka pietruszki jest bogata w witaminę C. Kasza gryczana (bezglutenowa) to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka i błonnika. Buraki to samo dobro! Dlatego… Helena obiad, wegetariańskie, roślinne, buraki, na kolację, kolacja, na obiad European Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.0/5
( 6 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

 

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 duże lub 3 średnie buraki gotowane/pieczone (u mnie kupione gotowane)
  • 300 g pieczarek
  • 70 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Ser feta lub ser typu feta (sałatkowy)
  • Sos sojowy/maggi/
  • Pieprz
  • Ocet (winny, balsamiczny, jabłkowy – obojętnie, można zastąpić sokiem z cytryny)

INSTRUKCJE

Kaszę gryczaną ugotować według opisu na opakowaniu. Soczewicę zieloną przepłukać i ugotować (zalać tak by woda była ok 1-1,5 cm nad soczewicą). Pod koniec gotowania posolić ok. 1 małą łyżeczkę soli.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju z dodatkiem sosu sojowego, maggi lub wegety. Najlepiej użyć woka lub innego dużego naczynia, w którym połączy się wszystkie składniki. Pieczarki umyć, pokroić drobno, dorzucić do cebuli, podsmażyć do miękkości. Ugotowaną kaszę i soczewicę dodać do cebuli i pieczarek. Ugotowane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do reszty składników i doprawić do smaku solą, pieprzem i octem (ok. 1-2 łyżek w zależności od preferencji), ewentualnie papryką ostrą, papryczką piri piri. Gotową mieszankę nałożyć, posypać natką pietruszki (solidnie!) i serem typu feta lub serem sałatkowym.

kaszotto z burakami

Wersję wiosenną i z równie dobrą kaszą pęczak prezentowała na samym początku naszej Perspektywicznej kariery Sandra. Przepis o TUTAJ.

You may also like

1 Komentarz

7 walentynkowych dań na randkę idealną February 10, 2020 - 6:20 pm

[…] Kaszotto buraczane – w dwóch wersjach: wegetariańskiej z fetą oraz wegańskiej z zielonym groszkiem i mleczkiem […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.