Idealny roślinny twaróg
Czego może brakować weganinowi? Twarożku! Na szczęście nie musimy niepokoić ani jednej krowy, żeby odtworzyć pyszny, lekko kwaskowaty smak świeżego twarogu. Wystarczy nam do tego mleko sojowe, cytryna i odpowiednie przyprawy. Możesz w ten sposób wyczarować setki kompozycji smaków, używając ulubionych dodatków. Roślinny twarożek z cebulką i szczypiorkiem świetnie komponuje się na razowej kromce z dodatkiem słodkich pomidorów lub ogórków kiszonych. Wersja twarożku na słodko smakuje idealnie jako dodatek do naleśników, bułeczek drożdżowych albo jako samodzielny deser z owocami.
Wegański twarożek na słodko
Aby wykonać idealny roślinny twaróg w wersji słodkiej potrzebujecie:
● pół litra mleka sojowego (jeśli używasz słodzonego mleka – odpowiednio zmniejsz
ilość cukru)
● garść migdałów
● 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie słodsze to 4)
● łyżka syropu migdałowego albo amaretto – taki do kawy jest super (można też dodać
aromat do ciasta, ale tylko kilka kropel)
● 3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje wykonania znajdziecie poniżej.
A może jednak na słono?
Aby wykonać roślinny twarożek z cebulką i szczypiorkiem potrzebujecie
● 0,5 litra mleka sojowego niesłodzonego
● 1 łyżeczka suszonej cebuli
● 1 łyżka suszonego szczypiorku
● ⅓ łyżeczki soli
● pieprz do smaku
● 3 łyżki soku z cytryny
Samo się nie zrobi: Projekt Roślinny Twaróg czas start!
Instrukcje:
- Mleko zagotuj od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarło – uważaj, bo lubi kipieć!
- Do twarożku na słodko dodaj migdały, cukier i syrop migdałowy. W wersji wytrawnej dodaj cebulkę, szczypiorek, sól i pieprz.
- Po chwili dodaj sok z cytryny i zmniejsz ciepłość pod garnkiem do minimum.
- Po chwili ser zacznie oddzielać się od serwatki.
- Teraz trzeba wyłożyć gazą sitko i odcedzić zawartość garnka,
- Po kilku minutach możemy związać gazę gumką recepturką tworząc z niej zgrabny, ciasny pakunek.
- Najtrudniejszy moment… trzeba czekać aż serwatka wypłynie z twarożku. W tym celu zawiniątko należy obciążyć, przygnieść. My użyłyśmy garnka, do którego włożyłyśmy 3 kartony z mlekiem sojowym. Możesz też użyć ciężaru własnego ciała, jeśli jesteś tak niecierpliwy jak my ;),
- Po minimum 1,5 godziny twarożek jest gotowy do pałaszowania – pamiętajcie, im
więcej serwatki z niego odpłynie, tym serek będzie twardszy.