Wegańskie śniadanie na słono
Ileż razy ja się denerwowałam, kiedy stawałam rano przed lodówką w poszukiwaniu pomysłu na wegańskie śniadanie. Jajka? No średnio wegańskie. Twarożki też. Kanapki jadłam już milion razy. Na słodko? Nah… I wtedy z pomocą przyszła Sandra, która oswoiła w moim domu tofucznicę. Ale serio. Jeśli ktoś tu jeszcze nie jest przekonany do tworu jakim jest tofucznica, to po przygotowaniu jej z tego przepisu szybko się do niej przekona. Jest idealna bo ma dwa tajne składniki, które sprawiają, że chciałoby się ją jeść codziennie!
Tofucznica z pieczarkami i innymi tajnymi dodatkami (ale nie z czarną solą).
No dobrze, nie ma co przedłużać, bo każdy pewnie chciałby ją przygotować i poddać własnemu osądowi. Przepis na tofucznicę jest bardzo prosty i można go modyfikować na wiele własnych sposobów. Najlepsze są takie z różnymi dodatkami w moim klasycznym przepisie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, suszone pomidory, papryka, cebula i pomidorki koktajlowe. Przygotowaną już tofucznicę uwielbiam układać na solidnej garści świeżej roszponki. Sprawia to, że nasze wegańskie śniadanie jest lżejsze, bardziej kolorowe i jeszcze zdrowsze!
Tofucznica – jak zrobić?
Do przygotowania tofucznicy będziecie potrzebować:
- Kostka tofu naturalnego 180 g
- 1/3 papryki czerwonej
- 4-5 pieczarek
- pół cebuli
- 3 plastry suszonych pomidorów w oleju (i dwie – trzy łyżki oleju z zalewy)
- sos sojowy / papryka ostra / chilli / papryka wędzona / oregano
- ok 3 łyżek mleka sojowego
- pół łyżki masła orzechowego
Jak widzicie w moim przepisie nie ma czarnej soli tak często używanej do “podrobienia” jajecznego smaku. Nie, nie. W tym przepisie nie próbuję stworzyć wegańskiej jajecznicy, ale po prostu pyszne roślinne, wegańskie śniadanie na słono. Takie, z którego wszyscy będą zadowoleni.
Wegańskie śniadanie białkowo-tłuszczowe : czas start!
Aby przygotować idealną tofucznicę należy zeszklić na łyżce oleju cebulę i pokrojone drobno suszone pomidory. Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę . Tofu odsączyć i rozgnieść, dorzucić na patelnię. Dodać przyprawy i resztę oleju. Smażyć przez kilka minut mieszając co chwilę. Zdjąć z palnika, zrobić odrobinę miejsca na patelni, wlać w to miejsce mleko sojowe, dodać masło orzechowe i szybko razem zamieszać. Następnie wmieszać w całą tofucznicę i taadam! Gotowe.
Proste, prawda? Jak budowa cepa!
Polecam podawać na garści roszponki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi/cherry i kromką razowego pieczywa (no, ale wtedy już nie będzie białkowo-tłuszczowe….)
Dlaczego takie wegańskie śniadanie jest warte zachodu?
Po pierwsze, tofu jest świetnym źródłem białka. Po drugie, niepozorne 100 g (ok pół kostki) tofu dostarczy nam ok. 5 mg żelaza. Dla porównania – taka sama ilość twarogu to jedynie 0,2 mg tego pierwiastka. Co ciekawe, tofu wygrywa z twarogiem również pod kątem zawartości wapnia! Co więcej, jest on bardzo dobrze przyswajalny. To wystarczający powód, by włączyły je do swojego jadłospisu osoby, które nie spożywają zbyt dużo nabiału, niezależnie od tego czy jedzą mięso, czy też nie. Zalecane dzienne spożycie wapnia to ok. 1000 mg, a przeciętny Polak spożywa go średnio tylko 598 mg / dobę!
Sandra
Jeśli chcecie zgłębić tajniki tofu koniecznie zerknijcie na kilka naszych wpisów:
Kostka tofu naturalnego Zeszklić na łyżce oleju cebulę, pokrojone drobno suszone pomidory. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę . Tofu odsączyć i rozgnieść, dorzucić na patelnię. Dodać przyprawy i resztę oleju. Smażyć przez kilka minut mieszając co chwilę. Zdjąć z palnika, zrobić odrobinę miejsca na patelni, wlać w to miejsce mleko sojowe, dodać masło orzechowe i szybko razem zamieszać. Następnie wmieszać w całą tofucznicę i taadam! Gotowe. SKŁADNIKI
1/3 papryki czerwonej
4-5 pieczarek
pół cebuli
3 plasty suszonych pomidorów w oleju (i dwie - trzy łyżki oleju z zalewy)
sos sojowy / papryka ostra / chilli / papryka wędzona / oregano
ok 3 łyżek mleka sojowego
pół łyżki masła orzechowegoINSTRUKCJE
Podawać na garści roszponki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi/cherry i kromką razowego pieczywa.
2 Komentarze
Bardzo dobry przepis ?Dziękuję
[…] Koniecznie spróbujcie idealnej tofucznicy! […]