Idealna tofucznica na wegańskie śniadanie
Strona Główna do kanapek Idealna tofucznica na śniadanie

Idealna tofucznica na śniadanie

Autorka: Helena

Wegańskie śniadanie na słono

Ileż razy ja się denerwowałam, kiedy stawałam rano przed lodówką w poszukiwaniu pomysłu na wegańskie śniadanie. Jajka? No średnio wegańskie. Twarożki też. Kanapki jadłam już milion razy. Na słodko? Nah… I wtedy z pomocą przyszła Sandra, która oswoiła w moim domu tofucznicę. Ale serio. Jeśli ktoś tu jeszcze nie jest przekonany do tworu jakim jest tofucznica, to po przygotowaniu jej z tego przepisu szybko się do niej przekona. Jest idealna bo ma dwa tajne składniki, które sprawiają, że chciałoby się ją jeść codziennie!

Tofucznica z pieczarkami i innymi tajnymi dodatkami (ale nie z czarną solą).

No dobrze, nie ma co przedłużać, bo każdy pewnie chciałby ją przygotować i poddać własnemu osądowi. Przepis na tofucznicę jest bardzo prosty i można go modyfikować na wiele własnych sposobów. Najlepsze są takie z różnymi dodatkami w moim klasycznym przepisie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, suszone pomidory, papryka, cebula i pomidorki koktajlowe. Przygotowaną już tofucznicę uwielbiam układać na solidnej garści świeżej roszponki. Sprawia to, że nasze wegańskie śniadanie jest lżejsze, bardziej kolorowe i jeszcze zdrowsze!

Idealna tofucznica na wegańskie śniadanie

Tofucznica – jak zrobić?

Do przygotowania tofucznicy będziecie potrzebować:

  • Kostka tofu naturalnego 180 g
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 4-5 pieczarek
  • pół cebuli
  • 3 plastry suszonych pomidorów w oleju (i dwie – trzy łyżki oleju z zalewy)
  • sos sojowy / papryka ostra / chilli / papryka wędzona / oregano
  • ok 3 łyżek mleka sojowego
  • pół łyżki masła orzechowego

Jak widzicie w moim przepisie nie ma czarnej soli tak często używanej do “podrobienia” jajecznego smaku. Nie, nie. W tym przepisie nie próbuję stworzyć wegańskiej jajecznicy, ale po prostu pyszne roślinne, wegańskie śniadanie na słono. Takie, z którego wszyscy będą zadowoleni.

Wegańskie śniadanie białkowo-tłuszczowe : czas start!

Aby przygotować idealną tofucznicę należy zeszklić na łyżce oleju cebulę i pokrojone drobno suszone pomidory. Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę . Tofu odsączyć i rozgnieść, dorzucić na patelnię. Dodać przyprawy i resztę oleju. Smażyć przez kilka minut mieszając co chwilę. Zdjąć z palnika, zrobić odrobinę miejsca na patelni, wlać w to miejsce mleko sojowe, dodać masło orzechowe i szybko razem zamieszać. Następnie wmieszać w całą tofucznicę i taadam! Gotowe.

Proste, prawda? Jak budowa cepa!
Polecam podawać na garści roszponki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi/cherry i kromką razowego pieczywa (no, ale wtedy już nie będzie białkowo-tłuszczowe….)

Tofucznica przepis
Idealna tofucznica na wegańskie śniadanie
Idealna tofucznica na wegańskie śniadanie
Przepis wystarcza na dwie porcje tofucznicy
Dlaczego takie wegańskie śniadanie jest warte zachodu?

Po pierwsze, tofu jest świetnym źródłem białka. Po drugie, niepozorne 100 g (ok pół kostki) tofu dostarczy nam ok. 5 mg żelaza. Dla porównania – taka sama ilość twarogu to jedynie 0,2 mg tego pierwiastka. Co ciekawe, tofu wygrywa z twarogiem również pod kątem zawartości wapnia! Co więcej, jest on bardzo dobrze przyswajalny. To wystarczający powód, by włączyły je do swojego jadłospisu osoby, które nie spożywają zbyt dużo nabiału, niezależnie od tego czy jedzą mięso, czy też nie.  Zalecane dzienne spożycie wapnia to ok. 1000 mg, a przeciętny Polak spożywa go średnio tylko 598 mg / dobę

Sandra

Jeśli chcecie zgłębić tajniki tofu koniecznie zerknijcie na kilka naszych wpisów:

  1. Tofu, czyli jak to cholerstwo przygotować
  2. Bezjajeczna sałatka do pieczywa
  3. Pasta na latające oko
Przepis na Tofucznicę

Idealna tofucznica na wegańskie śniadanie

Tofucznica dla 2 osób

Helena Wegańskie śniadanie na słono z dużą ilością dobra, aby świetnie zacząć dzień. Nie potrzebujesz czarnej soli, ani innych wynalazków! do kanapek Idealna tofucznica na śniadanie European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Kostka tofu naturalnego
1/3 papryki czerwonej
4-5 pieczarek
pół cebuli
3 plasty suszonych pomidorów w oleju (i dwie - trzy łyżki oleju z zalewy)
sos sojowy / papryka ostra / chilli / papryka wędzona / oregano
ok 3 łyżek mleka sojowego
pół łyżki masła orzechowego

INSTRUKCJE

Zeszklić na łyżce oleju cebulę, pokrojone drobno suszone pomidory. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę . Tofu odsączyć i rozgnieść, dorzucić na patelnię. Dodać przyprawy i resztę oleju. Smażyć przez kilka minut mieszając co chwilę. Zdjąć z palnika, zrobić odrobinę miejsca na patelni, wlać w to miejsce mleko sojowe, dodać masło orzechowe i szybko razem zamieszać. Następnie wmieszać w całą tofucznicę i taadam! Gotowe.
Podawać na garści roszponki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi/cherry i kromką razowego pieczywa.

You may also like

2 Komentarze

Marguerite April 8, 2021 - 5:45 pm

Bardzo dobry przepis ?Dziękuję

Odpowiedx
Tofu, czyli jak to cholerstwo przygotować? April 23, 2021 - 6:22 am

[…] Koniecznie spróbujcie idealnej tofucznicy!  […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!