Pasta z orzechów włoskich z suszonymi pomidorami… plus śliwki i czosnek. Tyko cztery podstawowe składniki, a efekt WOW murowany. Nasza pasta z orzechów włoskich z suszonymi pomidorami ratuje życie w sytuacjach ekstremalnych. Ratunku! Za 15 minut goście??? A w lodówce światło… No nie do końca… zawsze mam żelazny zapas suszonych pomidorów, śliwek, orzechów… czosnek też wiadomo, że zawsze jest.
Suszone pomidory wcale nie tracą swoich właściwości odżywczych, a wręcz przeciwnie – likopen staje się dzięki obróbce termicznej lepiej przyswajalny. Suszone pomidory mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny. Te, które są podawane w oliwie/oleju wpływają na lepsze przyswajanie witamin A, D, E i K, ponieważ witaminy te rozpuszczają się w tłuszczach. Suszone pomidory bogate są także w mikroelementy takie jak wapń, żelazo, magnez i potas.
A orzechy? Kolejna kopalnia składników mających mnóstwo właściwości korzystnych dla naszego mózgu i skóry. Zawdzięczamy to wysokiej zawartości witamin z grupy B i witaminie E.
Jeśli nie macie w domu orzechów … to można zawsze spróbować je zastąpić czymś tańszym… jak np.. słonecznikiem, fistaszkami? Smak może się nieco różnić i mieć inne wartości odżywcze, ale ostatecznie mogą dobrze wypełnić tło w całej paście. Można dodać różne nasiona i pestki, a jeśli je podprażycie to pasta zyska na aromacie i smaku.
Pasta z orzechów włoskich z suszonymi pomidorami jest bardzo aromatyczna i zdecydowana w smaku. Ostry aromat czosnku idealnie łączy się ze słodką śliwką, a pomidory z orzechami splata te dwa składniki w idealną całość. Pasuje do paluszków, grzanek, krakersów, nachosów i wielu innych przekąsek. Tutaj tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Będzie fantastycznie smakować na dobrym wiejskim chrupiącym świeżym chlebie. I jeszcze jedno…. Nie bójcie się dodawać czosnku! To już po walentynkach, a najbliższe nam osoby, przecież zrozumieją, że czosnek jest NAJLEPSZY.
Jestem ciekawa jaka byłaby Wasza propozycja podania pasty? Piszcie! 🙂
Na naszej stronie mamy też inne pasty! Spróbujcie koniecznie…
SKŁADNIKI
spora garść orzechów
3 ząbki czosnku
10 śliwek suszonych
10 suszonych pomidorów w oleju
10 łyżek oleju z pomidorów
sól, pieprz
INSTRUKCJE
Do malaksera wrzucamy kolejno
czosnek
orzechy
śliwki suszone
suszone pomidory
olej z pomidorów
sól, pieprz
i włączamy malakser na chwilkę pomiędzy składnikami, tak by zostały dokładnie poszatkowane:
Kiedy mamy już gładką pastę wrzucamy dodatkowo kilka orzechów, tak by zostały wyczuwalne kawałki. Będzie fajniejsza tekstura i niespodzianki w czasie chrupania 😉
Podajemy na pysznym razowym chlebie albo na krakersach w wersji imprezowej 🙂
PORADY
KUCHNIORADA: Jeśli śliwki są twarde można je namoczyć w gorącej wodzie przez chwilkę
1 Komentarz
[…] Tak powstało smaczniutkie smarowidło do chleba. Ale zastosowanie może mieć identyczne jak pasta z orzechów włoskich z suszonymi pomidorami. I znowu tak jak poprzednio do pasty z groszku z pesto bazyliowym wystarczą 4 składniki. Takie […]