Natka pietruszki jest bogata w witaminę C. Kasza gryczana (bezglutenowa) to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka i błonnika. Buraki to samo dobro! Dlatego kaszotto lub dokładniej gryczotto z burakami, pieczarkami, zieloną soczewicą, natką pietruszki i (opcjonalnie) fetą – to doskonały pomysł na obiad, kolację, lunchbox, a nawet sałatkę.
Świetny pomysł na zdrowy, wegetariański obiad.
Kasza gryczana pełna jest aminokwasów ezogennych – między innymi lizyny – odpowiedzialnej za budowę białek w mięśniach i kościach – która nie jest wytwarzana przez nasz organizm, a więc musimy dbać o jej obecność w naszej diecie. Naukowcy ocenili, że wystarczy 100 g kaszy dziennie, by zaspokoić nasze potrzeby na te właśnie kwasy.
Buraki natomiast, krwiotwórcze, znane były w kuchni i medycynie od ponad 4000 lat. Zawierają kwas foliowy, bardzo potrzebny w diecie kobiet w ciąży. Ponad to pomagają unormować poziom cholesterolu. Swój piękny kolor zawdzięczają betaninie – antyutleniaczowi, który chroni organizm przed dewastującymi organizm wolnymi rodnikami, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do powstawania nowotworów. Dlatego też te czerwone bulwy należą do warzyw uznawanych za niezwykle cenne i niezastąpione w budowaniu prozdrowotnej diety. Właściwości buraków jest jeszcze więcej, dlatego teraz, kiedy ich cena jest niska, należy … jeść i jeść i jeszcze raz jeść! Cudownie!
Kaszotto gryczotto, czyli kasza gryczana z burakami i fetą: Czas Start!
Potrzebne Ci będą:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 duże lub 3 średnie buraki gotowane/pieczone (u mnie kupione gotowane)
- 300 g pieczarek
- 70 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- Pęczek natki pietruszki
- Ser feta lub ser typu feta (sałatkowy)
- Sos sojowy/maggi/
- Pieprz
- Ocet (winny, balsamiczny, jabłkowy – obojętnie, można zastąpić sokiem z cytryny)
Kaszę gryczaną ugotować według opisu na opakowaniu. Soczewicę zieloną przepłukać i ugotować (zalać tak by woda była ok 1-1,5 cm nad soczewicą). Pod koniec gotowania posolić ok. 1 małą łyżeczkę soli.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju z dodatkiem sosu sojowego, maggi lub wegety. Najlepiej użyć woka lub innego dużego naczynia, w którym połączy się wszystkie składniki. Pieczarki umyć, pokroić drobno, dorzucić do cebuli, podsmażyć do miękkości. Ugotowaną kaszę i soczewicę dodać do cebuli i pieczarek. Ugotowane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do reszty składników i doprawić do smaku solą, pieprzem i octem (ok. 1-2 łyżek w zależności od preferencji), ewentualnie papryką ostrą, papryczką piri piri. Gotową mieszankę nałożyć, posypać natką pietruszki (solidnie!) i serem typu feta lub serem sałatkowym.
PYSZOTA!

SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 duże lub 3 średnie buraki gotowane/pieczone (u mnie kupione gotowane)
- 300 g pieczarek
- 70 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- Pęczek natki pietruszki
- Ser feta lub ser typu feta (sałatkowy)
- Sos sojowy/maggi/
- Pieprz
- Ocet (winny, balsamiczny, jabłkowy – obojętnie, można zastąpić sokiem z cytryny)
INSTRUKCJE
Kaszę gryczaną ugotować według opisu na opakowaniu. Soczewicę zieloną przepłukać i ugotować (zalać tak by woda była ok 1-1,5 cm nad soczewicą). Pod koniec gotowania posolić ok. 1 małą łyżeczkę soli.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju z dodatkiem sosu sojowego, maggi lub wegety. Najlepiej użyć woka lub innego dużego naczynia, w którym połączy się wszystkie składniki. Pieczarki umyć, pokroić drobno, dorzucić do cebuli, podsmażyć do miękkości. Ugotowaną kaszę i soczewicę dodać do cebuli i pieczarek. Ugotowane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do reszty składników i doprawić do smaku solą, pieprzem i octem (ok. 1-2 łyżek w zależności od preferencji), ewentualnie papryką ostrą, papryczką piri piri. Gotową mieszankę nałożyć, posypać natką pietruszki (solidnie!) i serem typu feta lub serem sałatkowym.
Wersję wiosenną i z równie dobrą kaszą pęczak prezentowała na samym początku naszej Perspektywicznej kariery Sandra. Przepis o TUTAJ.
1 Komentarz
[…] Kaszotto buraczane – w dwóch wersjach: wegetariańskiej z fetą oraz wegańskiej z zielonym groszkiem i mleczkiem […]