Warzywa w tempurze
Strona Główna Impreza Warzywa w tempurze z sosem meksykańskim a’la mole

Warzywa w tempurze z sosem meksykańskim a’la mole

Autorka: Sandra

Czego potrzebujemy?

Spotkanie we dwoje? Czosnek odpada, ciężkie strączki również. Pragniecie czymś niezwykłym i nieoczywistym zaskoczyć swego Nawiedzacza? Mamy dla Was tajemny przepis na intrygujący wieczór we dwoje. Idealny wegański przepis na randkę. Wciągamy grzeczne warzywa w grzesznej otoczce tempury… do tego pikantny sos meksykański a’la mole z gorzką wytrawną czekoladą. Meksykański dip pomidorowy z nutą czekolady a’la mole. Mniam! Bo on akurat może spokojnie później na warzywa chrupiące poczekać. Odwrotnie będzie niekorzystnie dla warzywek. Czyli całkowicie odwrotnie aniżeli na naszym live, ale to przez Sandrę, bo wszystko pokręciła. ?

Sos meksykański a’la mole – czego potrzebujemy?

“Trochę oleju”, pomidory w puszce, cebulę, czosnek, sok z limonki lub cytryny (może być z butelki!), rodzynki, ananas z puszki, kostkę czekolady 80-90% (ja bym dała więcej, ale Sandra nie pozwala), papryczki jalapenos ze słoika drobno pokrojone (u nas duuużo, można mniej) i sos sojowy. Dobra. Byli już na zakupach. Teraz do dzieła.

Sos mole

Sos meksykański a’la mole – jak przygotować?

Cebulę zrumień na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pozwól mu oddać aromat smażąc niecałą minutę. Nie pozwól mu przywrzeć!! Wrzuć posiekanego ananasa, rodzynki i pomidory. Dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dodaj kostkę czekolady. Całość zblenduj i dodaj drobno posiekane jalapenos.

Jakie warzywa maczać sobie w tempurze?

Na tym etapie trochę eksperymentowałyśmy… do tempury wpadły boczniaki, malutkie pieczarki, bataty, kalafior, brokuły, cukinia, awokado, a nawet sałata rzymska, czarne oliwki i plastry ananasa. Decyzją kolektywu wybrałyśmy najbardziej godne rekomendacji nośniki tempury:

  • Batat. Absolutny zwycięzca. Bataty i tempura to rozdzielone po narodzinach, kochające się rodzeństwo.
  • Cukinia. Delikatna, ale przyjemna konsystencja, jest idealnym płótnem dla mocniej doprawionej tempury.
  • Malutkie pieczarki. Należy je wcześniej nieco posolić i popieprzyć, dzięki czemu ujawniają swój zaczepny charakter. Jeśli puszczą wodę, należy je osuszyć papierowym ręcznikiem przed zanurzeniem w tempurowym cieście.
  • Awokado. Hit nad hity. Razem z batatem prześcigają się w peletonie wyścigu o serce biesiadników.
  • Sałata rzymska. To też ciekawy eksperyment. Właściwie jest to pretekst do wciągania samej tempury, bo sałata stanowi dla niej idealny stelaż, o ile ciasto jest z tych gęstszych.

awokado

Tempura – jak zrobić?

Mąka pszenna i kukurydziana w proporcjach 1:1, u nas 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej i nie wiem ile bardzo, bardzo zimnej, gazowanej wody mineralnej. Trochę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Zasadna jest taka, im będzie bardziej lejące tym lżejsza i cieńsza tempura będzie otaczająca nasze warzywa. Soli też trochę dodajcie. 

Bądźmy ze sobą szczerzy: nasze przepisy nigdy nie będą do końca precyzyjne. W kuchni można, a nawet trzeba eksperymentować. Miarki niszczą fantazję. Ten przepis na pewno zadowoli każde wegańskie i niewegańskie podniebienie. Nadaje się na randkę, na imprezę w większym gronie.

Jedyne co pozostało na tym etapie to smażenie. Do rondla (dość szerokiego) wlej tyle oleju, żeby warzywa w tempurze mogły w nim swobodnie pływać. Grzej ten garnek zła do momentu, aż zaczniesz podejrzewać, że kocioł jest diabelnie gorący i wtedy znienacka wrzuć do niego kroplę ciasta. Jeśli opadnie na dno, to oznacza, że olej jest jeszcze zbyt oziębły i nie zrobi tempurze tego czego ona potrzebuje. Jeśli natomiast kropla ciasta po początkowym opadnięciu powędruje do góry (mniej więcej w połowie garnka) oznacza to, ze temperatura płynnego zła jest idealna i można zaczynać tempurzenie ?

warzywa w tempurze
Tak, wiemy. Kazałyśmy robić w szerokim rondlu a ten jest ewidentnie malutki. I właśnie stąd wiemy, że należy smażyć w dużym…

A tu macie dowód, że robi się to miło, łatwo i przyjemnie. Randkowy live WegePerspektyw “Warzywa w tempurze z sosem meksykańskim a’la mole”:

Warzywa w tempurze

Warzywa w tempurze w sosie meksykańskim

Sandra Czego potrzebujemy? Spotkanie we dwoje? Czosnek odpada, ciężkie strączki również. Pragniecie czymś niezwykłym i nieoczywistym zaskoczyć swego Nawiedzacza? Mamy dla Was tajemny przepis… Impreza warzywa w tempurze,randka,sos mole,sosmeksykański Fusion Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: Mnóstwo. Nie pytaj. Spalisz w nocy. calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Do sosu:

  • olej (duuużo)
  • puszka krojonych pomidorów
  • pól cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 ml soku z limonki
  • 1 czubata łyżka rodzynek
  • 2 plastry ananasa
  • kostka czekolady 90%
  • 2 łyżki papryczek jalapenos ze słoika, drobno pokrojone (u nas mnóstwo, można mniej)
  • sos sojowy do smaku

Do tempury:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukrydzianej
  • mocno schłodzona woda gazowana
  • sól

Oraz wybrane warzywa. Nam w tym wydaniu najbardziej smakowały:

  • bataty
  • cukinia
  • malutkie pieczarki
  • papryka
  • awokado
  • sałata rzymska (do niej potrzebujesz wykałaczek)

INSTRUKCJE

Sos:

  1. Cebulę zrumień na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pozwól mu oddać aromat smażąc niecałą minutę. Nie pozwól mu przywrzeć!!
  2. Wrzuć posiekanego ananasa, rodzynki i pomidory.
  3. Dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dodaj kostkę czekolady.
  4. Całość zblenduj i dodaj drobno posiekane jalapenos.

Przygotowanie warzyw:

  1. Wybrane warzywa dokładnie umyj i pokrój w niewielkie paski lub plastry. Grubość nie powinna przekraczać 1.5 cm.
  2. Pieczarki lekko posyp solą i pieprzem, odstaw na kilkanaście minut.
  3. Przed zanurzeniem warzyw w tempurze upewnij się, że są suche (szczególnie pieczarki - mogły puścić wodę!!!). W razie potrzeby osusz je delikatnie papierowym ręcznikiem.
  4. Jeśli chcecie eksperymentować z sałatą, pamiętajcie, żeby zawinąć ją w rulon, przypiąć wykałaczką i obtaczać w tylko w gęstej tempurze.

Tempura:

  1. Wodę gazowaną wstaw do lodówki kilka godzin wcześniej. Możesz schłodzić ją szybciej w zamrażarce, tylko ustaw sobie przypomnienie. Woda w stanie stałym nie spełni swojej funkcji;)
  2. Mąkę pszenną, kukurydzianą i sól wymieszaj z bardzo mocno schłodzoną wodą gazowaną w takiej ilości, by uzyskać konsystencję śmietany. Im gęstsze ciasto, tym grubsza tempurowa otoczka spowije warzywa. Kieruj się swoimi preferencjami. Możesz zacząć od gęstszego ciasta, usmażyć warzywko na próbę i ewentualnie rozrzedzić masę.

Smażenie:

  1. Do szerokiego rondla wlej tyle oleju, żeby warzywa w tempurze mogły w nim swobodnie pływać.
  2. Gdy olej jest już gorący, wrzuć do niego kroplę ciasta. Jeśli opadnie na dno, to oznacza, że temperatura jest zbyt niska. Jeśli kropla ciasta po początkowym opadnięciu powędruje do góry (mniej więcej w połowie garnka) - możesz zacząć smażyć.
  3. Osuszone warzywa zanurzamy w tempurze, wrzucamy na gorący olej i smażymy do delikatnego zrumienienia. Po usmażeniu pierwszej partii danego warzywa sprawdź czy nie jest zbyt surowe i ewentualnie dostosuj czas smażenia przy kolejnych partiach.

You may also like

1 Komentarz

Wegańskie antipasti - papryczki faszerowane twarożkiem April 27, 2021 - 5:10 pm

[…] szykujecie imprezę, może też przygotować dekadenckie warzywa w tempurze z sosem pomidorowo-czekoladowym albo totalnie odjechane cacka z dziurką, a więc oponki-pączusie […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!