Strona Główna Kinga Jajcarskie kotlety czyli jajka i cukinia w roli głównej

Jajcarskie kotlety czyli jajka i cukinia w roli głównej

Autorka: Kinga

Obiad w tradycyjnym wydaniu to ziemniaki/kasza, kotlet plus surówka? Skoro dobre i sprawdzone… więc po co to zmieniać? Ależ nie ma takiej potrzeby. Tym razem kotlety w wersji bezmięsnej… z jajek i cukinii, która sprawia, że zachowują delikatny smak i wilgoć.

Wyczarowanie takiego obiadu zajmie dokładnie tyle, ile czasu potrzebujesz na ugotowanie kaszy czy ziemniaków. Zatem do dzieła….

Kotlety jajeczne, czyli klasyczny obiad wegetariański.

10 jaj gotuję na twardo, dwa zostawiam surowe. Cukinię obieram ze skórki i ścieram na tarce. Jajka (te ugotowane na twardo) ugniatam widelcem (nieprawda … wrzuciłam je do malaksera razem z cukinią, było znacznie szybciej).

kotlety jajeczne Dodaję dwa surowe jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawiam solą i pieprzem. Masę formuję w zgrabne kotleciki i obtaczam w pozostałej bułce tartej. Smażę na złoty kolor. kotlety jajeczne

Wegetariański obiad gotowy!

Tadaaam… gotowe. I szybko i pysznie i tradycja zachowana. Smacznego.

kotlety jajeczne

Jajcarskie kotlety, czyli jajka i cukinia w roli głównej

Kinga Obiad w tradycyjnym wydaniu to ziemniaki/kasza, kotlet plus surówka? Skoro dobre i sprawdzone… więc po co to zmieniać? Ależ nie ma takiej potrzeby.… Kinga Jajcarskie kotlety czyli jajka i cukinia w roli głównej European Wydrukuj
Serves: 6 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

12 jajek (oczywiście klasy 0 ewentualnie 1)

pół większej cukinii albo jedna mała

bułka tarta (pół szklanki do masy i pół szklanki do obtoczenia)

koperek, natka pietruszki

sól i pieprz

INSTRUKCJE

10 jaj gotuję na twardo, dwa zostawiam surowe. Cukinię obieram ze skórki i ścieram na tarce. Jajka (te ugotowane na twardo) ugniatam widelcem (nieprawda ... wrzuciłam je do malaksera razem z cukinią, było znacznie szybciej).  Dodaję dwa surowe jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawiam solą i pieprzem. Masę formuję w zgrabne kotleciki i obtaczam w pozostałej bułce tartej. Smażę na złoty kolor.  Tadaaam… gotowe. I szybko i pysznie i tradycja zachowana. Smacznego. 

PORADY

KUCHNIORADA: Jeśli cukinia jest bardzo młoda warto odsączyć część soku. Jeśli jednak o tym zapomnisz w ogóle się tym nie przejmuj i dodaj trochę więcej bułki tartej. Kotleciki przy formowaniu powinny być mięciutkie. Przy smażeniu poczekaj cierpliwie aż się zrumienią, wówczas na pewno się nie rozpadną. I jeszcze jedna ważna uwaga. Przy gotowaniu jajek pamiętaj, aby nie przekroczyć 10 minut. W jajkach zbyt długo gotowanych wydziela się siarkowodór (znana wszystkim sinozielona otoczka). Takie jajko oczywiście nie truje, ale traci substancje odżywcze.

You may also like

1 Komentarz

Cukiniowy zawrót głowy! Sezon na cukinię. July 15, 2020 - 5:30 pm

[…] Jajcarskie kotlety czyli jajka i cukinia w roli głównej […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!