Strona Główna Helena Fetowa Imprezowa – sałatka z kaszą i zieloną soczewicą

Fetowa Imprezowa – sałatka z kaszą i zieloną soczewicą

Autorka: Helena

Ta sałatka, to jeden z niewielu wegetariańskich (nie wegańskich) przepisów, które na stałe wpisał się w mój jadłospis. Korzystam w nim z gotowej mieszanki kasz i zielonej soczewicy marki Melvit. Dostępna jest m.in. w Lidlu, Kauflandzie i Auchan. Nie jest to najtańsze rozwiązanie i zdecydowanie nie podoba mi się, że każde 100 g pakowane jest w osobny plastikowy woreczek, ale cóż… przyznaję bez bicia – to mój mały grzech. Odkąd odkryłam tę mieszankę, po prostu muszę ją mieć w domu. Próbowałam sama przygotowywać swoją mieszankę, ale zawsze muszę nagotować za dużo kasz i soczewicy! Jeśli więc nie macie tego problemu i kiedy widzicie pół szklanki kaszy nie wydaje wam się „że przecież to jest ledwo na pół porcji”, po czym dosypujecie kolejną szklankę – bardzo polecam samodzielnie przygotowywać sobie składniki.

Sałatka z soczewicą – idealna przekąska na imprezę

Mój przepis wystarcza na 6 sporych porcji posiłkowych dla głodomorów. Czyli dla naszej dwójki (mnie i mojego narzeczonego) wystarcza na obiad, kolację i zostaje mi zawsze na śniadanie. Jak widzicie na zdjęciu wychodzi z tego duża miska – myślę, że w warunkach imprezowych porcji wyjdzie ok. 10-12.

Nasza fetowa sałatka świetnie sprawdza się na imprezach i kolacjach ze znajomymi – ma dużo białka i błonnika pokarmowego, jest pyszna i dość tłusta (feta i olej!), ale… tym bardziej nadaje się na zakrapiane posiedzenia ?. Pietruszka albo rukola nadają jej świeżości. Dodany słonecznik lub pestki dyni (prażone lub nie) dodadzą jeszcze więcej chrupkości. Można kombinować! Dodać awokado, czarne oliwki, inne kolory papryki! Co akurat jest pod ręką.

Feta czy bez fety? 

Uwaga! Wersja wegańska, czyli bez fety, jest super świeża i przepyszna na lżejszy i mniej kaloryczny posiłek!

No dobrze, to czas przygotować wegetariańską imprezową przekąskę… albo kolację dla całej rodziny! 

Mieszankę lub własne kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę, paprykę i suszone pomidory drobno kroimy, pietruszkę siekamy (lub dodajemy rukolę), pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, fetę kroimy w kostkę.

Kiedy nasza mieszanka będzie gotowa schładzamy ją zimną wodą. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz pomidorków koktajlowych. Dodajemy trochę oleju z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy przyprawiając papryką ostrą i jeśli lubicie również wędzoną.  Pomidorki dodajemy na koniec, żeby w trakcie mieszania się nie rozpadły.

Lubię, kiedy “feta” połączy się z olejem tworząc swoisty dressing, dlatego zawsze mocno mieszam moją sałatkę – ale jeśli wolicie całe kawałki fety, które na pewno wyglądają estetyczniej i zdecydowanie bardziej nadają się dla gości, fetę dodajcie pod koniec i tylko lekko zamieszajcie lub w ogóle pozostawcie na wierzchu razem z pomidorkami koktajlowymi.

Wersja wymieszana :-)

Wersja wymieszana 🙂

Fetowa Imprezowa

Helena Ta sałatka, to jeden z niewielu wegetariańskich (nie wegańskich) przepisów, które na stałe wpisał się w mój jadłospis. Korzystam w nim z gotowej… Helena sałatka, na szybko, na obiad, na imprezę, wegetariańska European Wydrukuj
Serves: 6 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 300 g mieszanki Melvit Trendy Lunch „Kasza pęczak + bulgur + zielona soczewica” lub ok. 100 g bulgur+ 100 g pęczaka + 100 g soczewicy zielonej
  • Opakowanie serka typu „Feta” półtłustego
  • 1 papryka
  • Pomidorki koktajlowe/daktylowe – wedle uznania i dostępności. W sytuacjach kryzysowych robiłam też ze zwykłym pomidorem (po pozbyciu się, czyt. zjedzeniu, miąższu) .
  • Spory pęczek natki pietruszki lub pół opakowania rukoli (co kto lubi! Można w ogóle pominąć zieleninę, ale wtedy jest mało kolorowo)
  • 1 średnia cebula
  • Pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • Papryka ostra i/lub wędzona

Opcjonalnie: Ziarna słonecznika lub pestki dyni Chilli / Papryczka Chilli Czarne oliwki  

INSTRUKCJE

Mieszankę lub własne kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę, paprykę i suszone pomidory drobno kroimy, pietruszkę siekamy (lub dodajemy rukolę), pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, fetę kroimy w kostkę.

Kiedy nasza mieszanka będzie gotowa schładzamy ją zimną wodą. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz pomidorków koktajlowych. Dodajemy trochę oleju z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy przyprawiając papryką ostrą i jeśli lubicie również wędzoną.  Pomidorki dodajemy na koniec, żeby w trakcie mieszania się nie rozpadły.

Lubię, kiedy "feta" połączy się z olejem tworząc swoisty dressing, dlatego zawsze mocno mieszam moją sałatkę – ale jeśli wolicie całe kawałki fety, które na pewno wyglądają estetyczniej i zdecydowanie bardziej nadają się dla gości, fetę dodajcie pod koniec i tylko lekko zamieszajcie lub w ogóle pozostawcie na wierzchu razem z pomidorkami koktajlowymi.

You may also like

1 Komentarz

Sałatka brokułowa z jajkiem March 4, 2020 - 6:09 pm

[…] fetową imprezową (wegetariańska) […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!