papryczki faszerowane tofu serek fromage
Strona Główna Impreza Papryczki faszerowane serkiem fromage – roślinne antipasti

Papryczki faszerowane serkiem fromage – roślinne antipasti

Autorka: Sandra

Warto mieć w lodówce słoik faszerowanych tofu papryczek na wypadek gości, nagłych głodów i zachciewajek. Faszerowane roślinnym serkiem “fromage” papryczki skradną serca nie tylko gości na diecie roślinnej. Są pełne ziół, czosnku i słodko-podpalanej pieczonej papryki, co samo w sobie jest wystarczającym argumentem. Sam twarożek możesz zaś zjeść nie tylko w formie antipasti. Jest turbo pyszny również na kanapkach (intensywnie kombinuję z dodatkami, pewnie niedługo na blogu pojawi się kilka jego wersji) czy w formie ogórkowych zawijasów. Nie tylko nie ustępuje w niczym oryginalnej wersji faszerowanych serem papryczek. Moim skromnym zdaniem jest od nich po prostu lepszy. Czy podzielasz moje zdanie okaże się tylko jeśli spróbujesz je zmajstrować 🙂

faszerowane papryczki roślinny twarożek serek fromage tofu

By z naszego tofu fromage przygotować wegańskie antipasti, a więc faszerowane papryczki potrzebujesz małych, niezbyt wąskich papryczek. Idealnie nadają się do faszerowania niewielkie słodkie papryczki bezpestkowe dostępne między innymi w Lidlu. Możesz też faszerować ostre papryczki, jednak często bywają one bardzo wąskie i nasz roślinny fromage trzeba nakładać rękawem cukierniczym lub… strzykawką:) Jeśli nie znajdziesz nadających się do faszerowania małych papryczek, możesz obejść problem za pomocą kilku dużych papryk z grubym miąższem – kolor nie gra takiej roli, ale nie mogą być zbyt cienkie, bo będziesz zbyt głośno przeklinać przy obieraniu. W dalszej kolejności potrzebny będzie świeży olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – jego jakość jest ważna, bo gorycz lekko zjełczałego zdominuje antipasti, i tym razem to goście będą przeklinać. I oczywiście dużo czosnku, bo jest sezon na wampiry.

papryczki faszerowane twarożek serek tofu fromage

Na wegański twarożek przygotuj tofu naturalne, sok z cytryny, ocet jabłkowy (jeśli go nie masz, dodaj więcej soku z cytryny), czosnek, ulubione zioła (szczypiorek z koperkiem lub pietruszką będą super) oraz przyprawy: suszona cebula, granulowany czosnek, sól oraz pieprz. Potrzebny będzie też nośnik smaku – olej. Jeśli potrzebujesz bardzo zwartego twarożku na faszerowane papryczki, użyj oleju kokosowego. W temperaturze pokojowej ma on stałą konsystencję, dlatego nasz serek będzie lepiej trzymał kształt. Jeśli roślinny fromage ma służyć do smarowania pieczywa, wybierz olej rzepakowy. Jest znaaaacznie zdrowszy i zawiera pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe. Możesz też bawić się różnymi wersjami smakowymi i zamiast ziół dodać drobno posiekaną cebulkę i starty świeży ogórek (odciśnięty z nadmiaru soku!) lub orzechy włoskie czy paprykę pieczoną lub wędzoną. Ogranicza Cię wyobraźnia i gusta pożeraczy.

Kuchniorada 1: tofu musi być naprawdę porządnie zblendowane. W dobrym blenderze typu “potwór” zajmie to kilka sekund, jeśli jednak używasz blendera ręcznego, poświęć chwilę, by wszystkie składniki idealnie się połączyły i nie pozostały żadne grudki.

Kuchniorada 2: Odciśnij tofu bardzo porządnie. Możesz nawet użyć czystej kuchennej ściereczki – zawiń w nią tofu i odciskaj nad zlewem aż do uzyskania bardzo suchej masy (rozmemłanie tofu nam nie przeszkadza, i tak przecież twarożek będzie pastą). Jeśli nie masz pary w dłoniach, użyj po prostu papierowych ręczników i odciskaj aż będą suche.

Kuchniorada 3: Jeśli zostaną Ci małe kawałki pieczonej papryki w które nie bardzo da się zawinąć nasz wegański fromage, posiekaj je drobno i wrzuć do masy – twarożek tylko na tym zyska!

Jak przyrządzić roślinny serek fromage z tofu?

Naturalne tofu bardzo mocno odciśnij z zalewy. Musi być bardzo suche, żeby pozostałe składniki nie rozrzedziły zbyt mocno naszego twarożku. Rozpuść olej kokosowy ogrzewając w mikrofali przez kilka sekund. Przestudź. Przypominam, że do fromage kanapkowego pomijamy olej kokosowy i wlewamy olej RZEPAKOWY! Wrzuć tofu do blendera, a wraz z nim pozostałe składniki OPRÓCZ ZIÓŁ. Zblenduj na baaaardzo gładką masę.

Posiekaj drobno zioła i połącz z twarożkiem (jeśli używasz termomixa lub podobnego urządzenia, włącz “lewe” obroty, by zioła nie zostały zblendowane). Tak przygotowany fromage włóż do lodówki na minimum godzinę.

roślinny serek fromage tofu papryczki faszerowane

Jak przyrządzić faszerowane papryczki – roślinne antipasti?

Wegańskie faszerowane papryczki produkujemy zaczynając od…*werble* papryki. Małe papryczki oczyść z szypułek i ewentualnych pestek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli nie masz małych papryczek, w ten sam sposób upiecz połówki dużych papryk. W takim wypadku jednak będzie trzeba je nieco zwęglić. Nie czekaj aż stanie się zupełnie czarna – interesują nas drobne czarne plamki. Dlaczego? Ponieważ w przeciwnym razie z naszej papryki umknie zbyt wiele wody i miąższ będzie zbyt cienki. Gorącą paprykę zawiń w folię aluminiową, odczekaj ok pół godziny – do tego czasu papryka się zaparzy i będzie można łatwo zdjąć z niej skórkę. Nie poparz paluchów. Dlatego łatwiej jest dorwać małe papryczki – odpadają ceregiele ze ściąganiem skóry;)

Twarożek tofu wciśnij JAKOŚ do papryczek. Możesz to zrobić rękawem cukierniczym, workiem śniadaniowym z dziurką, lub uformowawszy niewielkie walce fromage ‘u, wepchnij je bezceremonialnie do środka. Lub uformuj z “serka” ruloniki i zawiń je w paski dużej pieczonej papryki, jeśli nie chciało Ci się szukać maciupkich papryczek. 

antipasti faszerowane paparyczki serek fromage tofu

Tak przygotowane faszerowane papryczki zalej olejem lub oliwą połączoną z czosnkiem (ilość wedle gustu 🙂 i roślinne antipasti gotowe! Możesz też zobaczyć jak przygotowujemy ten przysmak krok po kroku:

papryczki faszerowane tofu serek fromage
Sandra Warto mieć w lodówce słoik faszerowanych tofu papryczek na wypadek gości, nagłych głodów i zachciewajek. Faszerowane roślinnym serkiem “fromage” papryczki skradną serca nie… Impreza Papryczki faszerowane serkiem fromage – roślinne antipasti European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

 

  • By przygotować wegański twarożek potrzebujesz:

2 kostki tofu (po 180 g)

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki octu jabłkowego

2-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (fromage twardszy) lub oleju rzepakowego (fromage zdrowszy:)

2 łyżeczki suszonej cebuli

2 łyżeczki granulowanego czosnku

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

pieprz (dużo)

ulubione zioła (pietruszka, szczypiorek, koperek)

 

By przygotować wegańskie faszerowane papryczki potrzebujesz:

opakowanie małych papryczek (sweet and seedless) - ewentualnie kilka dużych papryk

olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

kilka ząbków czosnku

INSTRUKCJE

Jak przyrządzić wegański twarożek z tofu?

  1. Tofu bardzo mocno odciśnij z zalewy. Musi być bardzo suche, żeby pozostałe składniki nie rozrzedziły zbyt mocno naszego twarożku.
  2. Rozpuść olej kokosowy ogrzewając w mikrofali przez kilka sekund. Przestudź.
  3. Wrzuć tofu do blendera a wraz z nim pozostałe składniki OPRÓCZ ZIÓŁ. Zblenduj na baaaardzo gładką masę.
  4. Posiekaj drobno zioła i połącz z twarożkiem (jeśli używasz termomixa lub podobnego urządzenia, włącz “lewe” obroty, by zioła nie zostały zblendowane).
  5. Tak przygotowany fromage włóż do lodówki na minimum godzinę.

Jak przyrządzić wegańskie antipasti?

  1. Papryczki umyj, odetnij szypułki, upiecz na miękko w piekarniku. 
  2. Schłodzony twarożek wsadź jakimś cudem do papryczek (rękawem cukierniczym, strzykawką, małą łyżeczką, paluchami...)
  3. Tak przygotowane faszerowane papryczki zalej olejem lub oliwą połączoną z czosnkiem (ilość wedle gustu 🙂 i wegańskie antipasti gotowe!

 Jeśli nie masz małych papryczek, będzie nieco trudniej:

  1. Duże papryki umyj i przekrój na pół, wydłub gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż skórka ZACZNIE się zwęglać. Nie czekaj aż stanie się zupełnie czarna - interesują nas drobne czarne plamki.
  3. Gorącą paprykę zawiń w folię aluminiową, odczekaj ok pół godziny - do tego czasu papryka się zaparzy i będzie można łatwo zdjąć z niej skórkę. Nie poparz paluchów.
  4. Każdą obraną połówkę papryki przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. 
  5. Schłodzony twarożek uformuj w niewielkie walce i zawiń je w przygotowane paski papryki.
  6. Zalej olejem z czosnkiem, odpocznij 🙂

Jeśli szykujecie imprezę, może też przygotować dekadenckie warzywa w tempurze z sosem pomidorowo-czekoladowym albo totalnie odjechane cacka z dziurką, a więc oponki-pączusie z tofu.

You may also like

Zostaw komentarz!