Cacko z dziurką
Strona Główna Deser Karnawałowe Cacko z dziurką

Karnawałowe Cacko z dziurką

Autorka: Helena

Jeśli sądzicie, że wypieki muszą być trudne, nic bardziej mylnego! Szczególnie, że karnawał bez słodkich przepisów się nie liczy. Dlatego przybywamy do Was z wyjątkową recepturą na cacko z dziurką – absolutnie i przepysznie kaloryczną słodkość idealną na Karnawał, Tłusty Czwartek i każdy dopadający nas zimowy smutek. Już nie musicie zastanawiać się, czy pączki w piekarni są wegańskie – możecie przygotować je samodzielnie i doskonale wiedzieć z czego są zrobione.

Wegańskie “pączki” bez drożdży

No dobrze, z tymi pączkami to może przesadziłam, bo tradycyjnie pączki wyrastają na drożdżach. Ale w smaku są tak pyszne, że spokojnie zastąpią nam miękkie pączusie w Tłusty Czwartek. Zamiast jajek używamy banana, za miękkość odpowiada naturalne tofu, a dodatkową pyszność dodaje odrobina mąki ziemniaczanej. Banan i tofu może brzmią zdrowo, ale nie dajcie się zwieść – Cacka z dziurką to pełnoprawny karnawałowy wypiek, po którym wszyscy będziemy mieć cudowne wyrzuty sumienia.

Cacko z dziurką w towarzystwie prosecco
Cacka z dziurką w towarzystwie wytrawnego prosecco

Na Tłusty Czwartek, imprezę albo PMS

Skąd w ogóle nazwa na cacka z dziurką? Tego nie wie nikt. U nas pomysł wziął się z noworocznej gry w kalambury. Jednym z haseł było właśnie “cacko z dziurką”. Kinga bardzo dzielnie wyjaśniła nam to hasło nie mając zielonego pojęcia czym w rzeczywistości są cacka z dziurką. Po śmiechach i chichach z tej uroczej nazwy przeszłyśmy to poszukiwań, prawdziwego naukowego researchu, aby jako pełnoprawne blogerki kulinarne rozwiać tajemnicę cacek z dziurką. Niestety internet nie pomógł – wersji cacek jest tyle ile regionów w Polsce i pod tym zacnym hasłem występują zarówno słodkie ciasteczka z nadzieniem, pączki, a nawet kluski śląskie. Cóż możemy powiedzieć, challenge accepted. Karnawałowy przepis na cacka z dziurką dla wszystkich!

Cacko z dziurką na żywo! Wypieki według WegePerspektyw

Podobno lubicie nasze gotowanie na żywo, bo pełne jest nieprzewidzianych wypadków i zaskakujących rezultatów. Jeśli jeszcze nie widzieliście jak koncertowo przygotowujemy karnawałowe wypieki, to zapraszamy bardzo serdecznie do przygotowania naszych cacek w wersji “na żywo” z nami-wariatkami:

Sposób na słodkie cacka z dziurką

Miksujemy tofu na gładką pastę (musi być miękkie). Gdy tofu jest już całkowicie rozdrobnione dodajemy banana i również miksujemy. Następnie dodajemy margarynę i ponownie miksujemy.

Do gładkiej masy dodajemy mąkę tortową (lub mieszankę zwykłej mąki z łyżką skrobi ziemniaczanej), proszek do pieczenia i sodę oczyszczona plus cukier. Łączymy składniki.

Jeśli ciasto jest zbyt mokre podsypujemy stolnice mąką. Formujemy kulki z ciasta i rozgniatamy je na krążki o grubości ok pół centymetra. Odwróconym kubkiem wykrawamy ładne kółeczka. W środku wykrawamy dziurkę (najlepiej sprawdza się mały kieliszek do likieru). Tak przygotowane cacka wrzucamy na mocno rozgrzany olej. Uwaga! Jeśli olej będzie zbyt rozgrzany to cacka z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe, natomiast jeśli będzie miał zbyt niską temperaturę to cacka wchłoną zbyt dużo tłuszczu i będą “rozciapciane”. Smażymy na złoty kolor ok 1,5 – 2 minut każde. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe cacka posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i ozdabiamy orzechami, skórką z cytrusów, co kto lubi. Smacznego!

Cacko z dziurką

Cacko z dziurką

Helena Jeśli sądzicie, że wypieki muszą być trudne, nic bardziej mylnego! Szczególnie, że karnawał bez słodkich przepisów się nie liczy. Dlatego przybywamy do Was… Deser wypieki,cacko,cacko z dziurką,słodkości European Wydrukuj
Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: Za dużo, żeby o tym mówić calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

1 banan

1 Kostka tofu 180 g

60 g margaryny

250 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej ale nie jest obowiązkowa jeśli mamy mąkę tortową

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru

Do wykonania polewy limonkowej:

Sok z limonki, skórka otarta z limonki i cukier puder

Polewa karobowa:

Karob i płynny słodzik do wyboru: syrop daktylowy, klonowy albo z agawy 

 

INSTRUKCJE

1. Miksujemy tofu na gładką pastę (musi być miękkie).
2. Dodajemy banana i również miksujemy.
3. Dodajemy margarynę i ponownie miksujemy.
4. Dodajemy mąkę tortową (lub mieszankę zwykłej mąki z łyżką skrobi ziemniaczanej), proszek do pieczenia i sodę oczyszczona plus cukier.
5. Łączymy składniki.
6. Jeśli ciasto jest zbyt mokre podsypujemy stolnicę mąką.
7. Formujemy kulki z ciasta i rozgniatamy je na krążki o grubości ok pół centymetra.
8. Odwróconym kubkiem wykrawamy ładne kółeczka.
9. W środku wykrawamy dziurkę (najlepiej sprawdza się mały kieliszek do likieru).
10. Cacka wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
11. Smażymy na złoty kolor ok 1,5 - 2 minut każde.
12. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
13. Gotowe cacka posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i ozdabiamy orzechami, skórką z cytrusów, co kto lubi.

You may also like

1 Komentarz

Wegańskie antipasti - papryczki faszerowane twarożkiem April 27, 2021 - 5:11 pm

[…] przygotować dekadenckie warzywa w tempurze z sosem pomidorowo-czekoladowym albo totalnie odjechane cacka z dziurką, a więc oponki-pączusie z […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.