Jeśli sądzicie, że wypieki muszą być trudne, nic bardziej mylnego! Szczególnie, że karnawał bez słodkich przepisów się nie liczy. Dlatego przybywamy do Was z wyjątkową recepturą na cacko z dziurką – absolutnie i przepysznie kaloryczną słodkość idealną na Karnawał, Tłusty Czwartek i każdy dopadający nas zimowy smutek. Już nie musicie zastanawiać się, czy pączki w piekarni są wegańskie – możecie przygotować je samodzielnie i doskonale wiedzieć z czego są zrobione.
Wegańskie “pączki” bez drożdży
No dobrze, z tymi pączkami to może przesadziłam, bo tradycyjnie pączki wyrastają na drożdżach. Ale w smaku są tak pyszne, że spokojnie zastąpią nam miękkie pączusie w Tłusty Czwartek. Zamiast jajek używamy banana, za miękkość odpowiada naturalne tofu, a dodatkową pyszność dodaje odrobina mąki ziemniaczanej. Banan i tofu może brzmią zdrowo, ale nie dajcie się zwieść – Cacka z dziurką to pełnoprawny karnawałowy wypiek, po którym wszyscy będziemy mieć cudowne wyrzuty sumienia.

Na Tłusty Czwartek, imprezę albo PMS
Skąd w ogóle nazwa na cacka z dziurką? Tego nie wie nikt. U nas pomysł wziął się z noworocznej gry w kalambury. Jednym z haseł było właśnie “cacko z dziurką”. Kinga bardzo dzielnie wyjaśniła nam to hasło nie mając zielonego pojęcia czym w rzeczywistości są cacka z dziurką. Po śmiechach i chichach z tej uroczej nazwy przeszłyśmy to poszukiwań, prawdziwego naukowego researchu, aby jako pełnoprawne blogerki kulinarne rozwiać tajemnicę cacek z dziurką. Niestety internet nie pomógł – wersji cacek jest tyle ile regionów w Polsce i pod tym zacnym hasłem występują zarówno słodkie ciasteczka z nadzieniem, pączki, a nawet kluski śląskie. Cóż możemy powiedzieć, challenge accepted. Karnawałowy przepis na cacka z dziurką dla wszystkich!
Cacko z dziurką na żywo! Wypieki według WegePerspektyw
Podobno lubicie nasze gotowanie na żywo, bo pełne jest nieprzewidzianych wypadków i zaskakujących rezultatów. Jeśli jeszcze nie widzieliście jak koncertowo przygotowujemy karnawałowe wypieki, to zapraszamy bardzo serdecznie do przygotowania naszych cacek w wersji “na żywo” z nami-wariatkami:
Sposób na słodkie cacka z dziurką
Miksujemy tofu na gładką pastę (musi być miękkie). Gdy tofu jest już całkowicie rozdrobnione dodajemy banana i również miksujemy. Następnie dodajemy margarynę i ponownie miksujemy.
Do gładkiej masy dodajemy mąkę tortową (lub mieszankę zwykłej mąki z łyżką skrobi ziemniaczanej), proszek do pieczenia i sodę oczyszczona plus cukier. Łączymy składniki.
Jeśli ciasto jest zbyt mokre podsypujemy stolnice mąką. Formujemy kulki z ciasta i rozgniatamy je na krążki o grubości ok pół centymetra. Odwróconym kubkiem wykrawamy ładne kółeczka. W środku wykrawamy dziurkę (najlepiej sprawdza się mały kieliszek do likieru). Tak przygotowane cacka wrzucamy na mocno rozgrzany olej. Uwaga! Jeśli olej będzie zbyt rozgrzany to cacka z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe, natomiast jeśli będzie miał zbyt niską temperaturę to cacka wchłoną zbyt dużo tłuszczu i będą “rozciapciane”. Smażymy na złoty kolor ok 1,5 – 2 minut każde. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe cacka posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i ozdabiamy orzechami, skórką z cytrusów, co kto lubi. Smacznego!
1 banan 1 Kostka tofu 180 g 60 g margaryny 250 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ale nie jest obowiązkowa jeśli mamy mąkę tortową ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru Do wykonania polewy limonkowej: Sok z limonki, skórka otarta z limonki i cukier puder Polewa karobowa: Karob i płynny słodzik do wyboru: syrop daktylowy, klonowy albo z agawy 1. Miksujemy tofu na gładką pastę (musi być miękkie).
SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
2. Dodajemy banana i również miksujemy.
3. Dodajemy margarynę i ponownie miksujemy.
4. Dodajemy mąkę tortową (lub mieszankę zwykłej mąki z łyżką skrobi ziemniaczanej), proszek do pieczenia i sodę oczyszczona plus cukier.
5. Łączymy składniki.
6. Jeśli ciasto jest zbyt mokre podsypujemy stolnicę mąką.
7. Formujemy kulki z ciasta i rozgniatamy je na krążki o grubości ok pół centymetra.
8. Odwróconym kubkiem wykrawamy ładne kółeczka.
9. W środku wykrawamy dziurkę (najlepiej sprawdza się mały kieliszek do likieru).
10. Cacka wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
11. Smażymy na złoty kolor ok 1,5 - 2 minut każde.
12. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
13. Gotowe cacka posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i ozdabiamy orzechami, skórką z cytrusów, co kto lubi.
1 Komentarz
[…] przygotować dekadenckie warzywa w tempurze z sosem pomidorowo-czekoladowym albo totalnie odjechane cacka z dziurką, a więc oponki-pączusie z […]