Strona Główna Przepisy Wiosenne pęczotto z botwinką

Wiosenne pęczotto z botwinką

Autorka: Sandra

Wiosna bez botwinki nie ma racji bytu. Jest to smak mojego dzieciństwa, który za sprawą mojego Taty obowiązkowo co roku pojawiał się na majowo-czerwcowym stole, zawsze w formie aromatycznej zupy podawanej z jajkiem i świeżym chlebem z masłem. Nie śmiem podrabiać mistrza, ale do botwinki wciąż mam słabość, więc postanowiłam zrekonstruować moje wspomnienia w nieco innym, mniej tradycyjnym wydaniu. 

Wiosenne pęczotto z botwinką

Sandra Wiosna bez botwinki nie ma racji bytu. Jest to smak mojego dzieciństwa, który za sprawą mojego Taty obowiązkowo co roku pojawiał się na… Przepisy Wiosenne, pęczotto, kasza, botwinka, wegańskie, Sandra Wegańskie Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 duży pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g groszku mrożonego (ok. 1 szklanki)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 5-6 łyżek sosu sojowego (lub ½ warzywnej kostki bulionowej)
  • 1 puszka mleka kokosowego (w wersji wegetariańskiej może być 1 śmietanka do zup 12%)

INSTRUKCJE

  1. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rozgrzej olej na patelni i zrumień dość drobno posiekaną cebulę.
  3. Buraczki obierz i pokrój w kostkę (ciut większą niż pęczak), dorzuć do zrumienionej cebuli. Zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj.
  4. Łodygi (jeszcze bez liści) posiekaj i wrzuć do duszących się warzyw.
  5. Wlej całą puszkę mleka kokosowego, sos sojowy, zamieszaj i duś pod przykryciem.
  6. Pokrój liście botwinki na paski o szerokości ok 1-1.5 cm.
  7. Kiedy buraczki i łodygi już zmiękną, wrzuć mrożony groszek. Kiedy potrawa znów zacznie wrzeć, wsyp liście botwinki i gotuj przez około 1 minutę.
  8. Wrzuć ugotowany i odsączony pęczak, zgnieciony czosnek, pieprz i ewentualnie sól do smaku, dokładnie połącz składniki.
  9. Podawaj z dużą ilością świeżej pietruszki.

PORADY

Takie różowe cudo można podać samo, z pieczonym tofu lub z jajkiem sadzonym. Nadaje się na obiad jako nietypowa imprezowa sałatka - zniknie w mgnieniu oka!

KUCHNIORADA: Wiosna nie trwa wiecznie, ale to nie powód do rozpaczy. Jeśli botwinka nie jest już dostępna, zawsze można zastąpić ją odpowiednio burakiem (punkt 3. i 4.) i liśćmi szpinaku (punkt 7.).

ZDROWIORADA: By przyswoić jak najwięcej żelaza, w które botwinka obfituje, nie gotuj jej zbyt długo. W ten sposób unikniesz strat witaminy C, która poprawia wchłanianie tego pierwiastka.

Kontrola jakości.

You may also like

2 Komentarze

Kaszotto Gryczotto z burakami - WegePerspektywy October 3, 2019 - 4:17 pm

[…] Wersję wiosenną i z równie dobrą kaszą pęczak prezentowała na samym początku naszej Perspektywicznej kariery Sandra. Przepis o TUTAJ. […]

Odpowiedx
7 walentynkowych dań na randkę idealną February 10, 2020 - 6:21 pm

[…] 1. Kaszotto buraczane – w dwóch wersjach: wegetariańskiej z fetą oraz wegańskiej z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!