- szybsze
- równie smaczne
- tańsze
SKŁADNIKI
Masa:
-
szklanka kaszy manny
-
750ml mleka roślinnego
-
500g tofu
-
1 szklanka cukru
-
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
3 łyżeczki cukru z wanilią
-
starta skórka cytryny
-
Owsiane ciastka
-
Miód (ja użyłam gryczanego, może być również syrop z agawy, lub ulubiony)
-
4 łyżki kakao
-
pół szklanki cukru
-
2 łyżki mleka kokosowego
INSTRUKCJE
Spód: Owsiane ciastka zmiel razem z miodem/syropem. Wyłóż całą masę z ciastek na blachę i ugnieć, tak aby cały spód blachy był zakryty. Włóż do zamrażarki na 20 minut. Masa: Najpierw zajmiemy się kaszą manną. Ugotuj mleko, następnie wsyp kaszę mannę do gotującego się mleka. Gotuj wszystko na małym ogniu cały czas mieszając aby pozbyć się grudek. Przygotowaną kaszę delikatnie ostudź. Zmiel tofu na gładką masę, następnie dodaj do niego wcześniej przygotowaną kaszę. Wsyp cukier i cukier z wanilią, dodaj ekstrakt wanilii według uznania (chociaż zawsze lepiej jak będzie go trochę więcej). Na całość zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Przełóż całą masę do przygotowanej wcześniej blachy ze spodem z ciastek. Włóż do zamrażarki na 30 minut. Polewa: Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj kakao i cukier. Gotuj cały czas mieszając na małym ogniu do osiągnięcia gładkiej masy. Kiedy delikatnie ostygnie, można oblać polewą całe ciasto, a na samą góry dodać pyłek z suszonych malin. 🙂
1 Komentarz
[…] Walentynkowy tofurnik – dla słodyczożerców i miłośników ciast. Idealnie nada się na zbliżające walentynki. […]