Wegańskie jajka
Strona Główna Pomysły na Wielkanoc i Jare Gody Wegańskie jajka wielkanocne

Wegańskie jajka wielkanocne

Autorka: Kinga

Święta Wielkanocne bez jajek? Niemożliwe? Nic bardziej mylnego. Mamy dla Was wegańskie jajka, które smakują jak najprawdziwsze jajka na twardo. Więc jeśli tęsknicie za tym jedynym w swoim rodzaju smakiem, ale postanowiliście nie jeść produktów odzwierzęcych, albo po prostu macie ochotę na coś innego to zapraszamy to poeksperymentowania. Robimy jajka wegańskie albo wece jajka jak kto woli. Te jajka są absolutnie jajeczne, a jednocześnie wegańskie. Trochę jest przy nich zabawy, ale miny współbiesiadników bezcenne 😉

Jak się zabrać do wyprodukowania jajek na Wielkanoc?

Potrzebujesz:










2 garści czerwonej soczewicy
litr mleka sojowego (nie może być słodzone)
sól zwykła
sól kala namak
kurkuma

3 łyżki soku z cytryny
foremki z jajek niespodzianek albo innej w kształcie jajka

Składniki niezbędne do przygotowania wegańskich jaj

przepisy na wegańskie święta

Jajka wegańskie – warstwa żółta:

Ugotuj  soczewicę (musi być bardzo miękka). Jeśli po ugotowaniu zostanie w niej woda – odcedź ją. Dodaj sól i sól kala namak (szczypta) i kurkumę. Wlej 250 ml mleka. Teraz czas na blendowanie.

Całość zagotuj. Dodaj sok z cytryny (zacznij od łyżeczki, jak będzie za mało możesz dodać więcej, byle nie przegiąć, bo ma smakować jak żółtko a nie jak cytryna). Zmniejsz temperaturę pod garnkiem. Po chwili zacznie robić się serwatka.

Teraz wyłóż gazą sitko i przelej tam zawartość garnka. Po kilku minutach możesz związać gazę gumką recepturką tworząc z niej zgrabny pakunek. Najtrudniejszy moment… trzeba musisz czekać, aż serwatka wypłynie. Po 15 minutach swobodnego wypływania serwatki, możesz położyć na pakunku coś ciężkiego (my użyłyśmy garnka a nim 3 kartony z mlekiem sojowym plus ciężar własnego ciała), wówczas szybciej i efektywniej pozbędziesz się wody. Teraz kolejne 10 minut.

Wegańskie jajka

Warstwa biała czyli wege białko:

Zagotuj 750 ml mleka. Dodaj 3 szczypty kala namak. Po chwili dodaj sok z cytryny i zmniejszamy ciepłość pod garnkiem (zacznie robić się serwatka). Teraz wyłóż gazą sitko i przelej tam zawartość garnka. Po kilku minutach możesz związać gazę gumką recepturką tworząc z niej zgrabny pakunek. Odsącz wodę w identyczny sposób jak wyżej, ale pod naciskiem zostaw przyszłe białko jajka tylko na 15 minut.

Ale żeby jajka były jajkami, to jeszcze prace artystyczne:

Foremki po jajku niespodziance wyłóż dość ściśle masą białą, w środku zrób wgłębienie i wyłóż je masą żółtą. Drugą foremkę przygotuj identycznie. Obie foremki złóż i połącz gumką recepturką. Po ściśnięciu jeszcze trochę serwatki wypłynie. Teraz schowaj do lodówki na co najmniej godzinę (na talerzyku, bo będzie trochę jeszcze z nich wyciekać woda). Po tym czasie ostrożnie ściągasz formę i … wegańskie jajka z mleka sojowego masz gotowe.

Do podania na chlebie z majonezem wegańskim… a później tylko pozostaje czekać aż goście będą zbierać szczękę z podłogi 😛 My zrobiłyśmy drugą połówkę jaja w warstwach białej i żółtej w wersji “negatyw”.

Wegańskie jajka wielkanocne
A jeśli na Wielkanoc nie tylko jaja, to służymy pomysłami

Specjalnie na tę okazję zebrałyśmy przepisy, które staną się hitami Wielkanocnych stołów. Kliknijcie w obrazek, aby przejść do wegańskich mazurków, rozpływających się tofurników, smalczyków i wege żurków. Łapcie:

Wielkanoc wege

Wegańskie jajka

Wegańskie jajka

Kinga Święta Wielkanocne bez jajek? Niemożliwe? Nic bardziej mylnego. Mamy dla Was wegańskie jajka, które smakują jak najprawdziwsze jajka na twardo. Więc jeśli tęsknicie… Pomysły na Wielkanoc i Jare Gody wegańskie jajka European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • litr mleka sojowego (nie może być słodzone)
  • 2 garści czerwonej soczewicy
  • sól zwykła
  • sól kala namak
  • kurkuma
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • opakowania po “jajkach niespodziankach”

 

INSTRUKCJE

 

Warstwa biała:

  1. Zagotuj 750 ml mleka ,
  2. Dodaj 3 szczypty kala namak
  3. Po chwili dodaj sok z cytryny i zmniejszamy ciepłość pod garnkiem (zacznie robić się serwatka),
  4. Teraz wyłóż gazą sitko i przelej tam zawartość garnka,
  5. Po kilku minutach możesz związać gazę gumką recepturką tworząc z niej zgrabny pakunek.
  6. Czekaj, aż serwatka wypłynie, po 10 minutach możesz położyć na pakunku coś ciężkiego (my użyłyśmy garnka a nim 3 kartony z mlekiem sojowym plus ciężar własnego ciała), wówczas szybciej i efektywniej pozbędziesz się wody, Odsącz wodę w identyczny sposób jak wyżej, ale pod naciskiem zostaw przyszłe żółtko jajka na 15 minut.

    Warstwa żółta:

    1. Ugotuj  soczewicę (musi być bardzo miękka). Jeśli po ugotowaniu zostanie w niej woda - odcedź ją
    2. Dodaj sól i sól kala namak (szczypta) i kurkumę
    3. Wlej 250 ml mleka
    4. Zblenduj.
    5. Zagotuj.
    6. Dodaj sok z cytryny (zacznij od łyżeczki, jak będzie za mało możesz dodać więcej, byle nie przegiąć, bo ma smakować jak żółtko, a nie jak cytryna)
    7. Zmniejsz ciepłość pod garnkiem (po chwili zacznie robić się serwatka),
    8. Teraz wyłóż gazą sitko i przelej tam zawartość garnka,
    9. Po kilku minutach możesz związać gazę gumką recepturką tworząc z niej zgrabny pakunek.
    10. Odsącz wodę w identyczny sposób jak wyżej, ale pod naciskiem zostaw przyszłe białko jajka tylko na 10 minut

Teraz prace artystyczne:

  1. Foremki po jajku niespodziance wyłóż dość ściśle masą białą, w środku zrób wgłębienie i wyłóż je masą żółtą.
  2. Drugą foremkę przygotuj identycznie. Obie foremki złóż i połącz gumką recepturką.
  3. Po ściśnięciu jeszcze trochę serwatki wypłynie.
  4. Teraz schowaj do lodówki na co najmniej godzinę (na talerzyku, bo będzie trochę jeszcze z nich wyciekać woda).
  5. Po tym czasie ostrożnie ściągasz formę i … wegańskie jajko z mleka sojowego masz gotowe.

 

 

 

Wegańskie jajka na wielkanoc

You may also like

1 Komentarz

WegeMajonez domowy | WegePerspektywy April 2, 2021 - 11:10 am

[…] do czego wykorzystujesz normalny majonez! Polecamy Cieciorkową sałatkę do kanapek albo do wegańskich jajek robionych bez udziału kur. Poza tym, sprawdzi się na tradycyjnych kanapkach, w sałatkach, na grzankach i jako baza do […]

Odpowiedx

Leave a Reply to WegeMajonez domowy | WegePerspektywy Skasuj odpowiedź