Strona Główna Helena Kryzysowy sos pieczeniowy

Kryzysowy sos pieczeniowy

Autorka: Helena

Kryzysowy sos pieczeniowy

Jakie mamy czasy – każdy widzi. Staramy się nie wychodzić z domu, jeśli nie jest to konieczne. I nawet się z tego cieszę – wreszcie mam okazję wykończyć suche strączki, zalegają mi w szafce (często już sporo po dacie ważności – ale kto by się tym przejmował :-D). Bardzo często zapominam, że je mam, a kiedy już sobie o nich przypominam to zwykle wtedy, kiedy już jestem głodna i muszę jeść OD RAZU. Oczywiście pierwszego dnia kwarantanny też nie miałam namoczonej fasoli ani soi ani ciecierzycy, stanęłam więc przed otwartą szafką i przypomniałam sobie o najprostszym i najbardziej uniwersalnym sosie jaki można sobie wyobrazić. 

Przypomina mi dzieciństwo, bo właśnie taki smak miały sosy do klusek, czy ziemniaków, które przygotowywała dla nas moja mama. Co prawda wtedy zwykle z dodatkiem wołowiny, albo innego mięsa, ale powiem Wam szczerze, że mój bezmięsny sos smakuje bardzo tradycyjnie. 

Aby wykonać kryzysowy sos potrzebujesz: 

  • Mąkę pszenną
  • Cebulę
  • Zieloną soczewicę (ok. 100-120 g) 
  • Sok z cytryny lub kilka łyżek kwaśnej śmietany  (u mnie w sosie wykorzystałam cytrynę)
  • Pieprz czarny

dodatkowo

  • Wędzoną paprykę, ale bez niej się obędzie jeśli macie inne przyprawy w zanadrzu. 
  • 4-6 pieczarek, ale bez nich też się obejdzie, będzie po prostu wersja nieco uboższa.

Zieloną soczewicę przepłucz w letniej wodzie a następnie zalej wodą tak, aby przykrywała soczewicę na ok 3 cm. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania (kiedy soczewica będzie już lekko miękka) możesz dodać łyżeczkę vegety albo soli. Po ugotowaniu odcedź.

Pokrój cebulę i pieczarki w kostkę i podsmaż razem z odrobiną oleju i przyprawami – ostrą papryką, odrobiną maggi/soli/vegety, papryką wędzoną i sporą ilością czarnego pieprzu.

Na osobnym palniku postaw drugą, suchą patelnię. Poczekaj chwilę aby trochę się nagrzała i wsyp na patelnię ok 5 łyżek mąki. Ciągle mieszając doprowadź mąkę do zamiany koloru z białego na brązowy (patrz: zdjęcia). Następnie do mąki wlej ok 2-3 łyżki oleju, tak aby po wymieszaniu z mąką utworzyła się gęsta, jednorodna masa. Nie warto przesadzać z olejem – lepiej dodawać go stopniowo, niż przesadzić i zrobić wodnisto-tłustą zasmażkę. 

Zasmażka krok 1

Zasmażka etap I

Zasmażka etap II

Zasmażka etap II

 

Wróć do patelni z cebulą. Wlej wodę (na początek pełną szklankę) i postaw na gorącym palniku. Kiedy woda złapie już temperaturę delikatnie przełóż zasmażkę do wody i wymieszaj. Pod wpływem gorąca sos zacznie gęstnieć. Dolej wody do uzyskania zadowalającej konsystencji.  

Dorzuć ugotowaną soczewicę, wymieszaj. 

Dodaj ok. 2-3 łyżki soku z cytryny. 

Sos dopraw ulubionymi przyprawami – pieprzem czarnym, papryką ostrą/wędzoną, maggi, sosem sojowym. Tutaj oczywiście może Cię ponieść wyobraźnia. Ja zawsze wykorzystuję maggi i sos sojowy, wędzoną paprykę i naprawdę dużo czarnego pieprzu. 

Tak przygotowany sos wegański sos “pieczeniowy” świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju kaszy, klusek śląskich, klusek kładzionych, makaronu a nawet ryżu. 

Najlepiej podawać z surówką – u nas, z braku laku, ogórki kiszone z cebulką, pieprzem i odrobiną oleju lnianego (nada się każdy inny). I ta dam – kryzysowy obiad nie wygląda już tak kryzysowo! 

wegański sos pieczeniowy

wegański sos pieczeniowy

Kryzysowy sos pieczeniowy

Helena Kryzysowy sos pieczeniowy Jakie mamy czasy – każdy widzi. Staramy się nie wychodzić z domu, jeśli nie jest to konieczne. I nawet się… Helena kryzysowy sos pieczeniowy, sos soczewicowy, sos z soczewicy, sos do klusek, roślinny, wegański sos, wegetariański sos European Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

5-6 łyżek mąki pszennej

1 cebula

100 - 120 g zielonej soczewicy

2-3 łyżki soku z cytryny

4-6 pieczarek

Przyprawy: pieprz czarny, papryka wędzona, papryka ostra.

INSTRUKCJE

Zieloną soczewicę przepłucz w letniej wodzie a następnie zalej wodą tak, aby przykrywała soczewicę na ok 3 cm. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania (kiedy soczewica będzie już lekko miękka) możesz dodać łyżeczkę vegety albo soli. Po ugotowaniu odcedź.

Pokrój cebulę i pieczarki w kostkę i podsmaż razem z odrobiną oleju i przyprawami - ostrą papryką, odrobiną maggi/soli/vegety, papryką wędzoną i sporą ilością czarnego pieprzu.

Na osobnym palniku postaw drugą, suchą patelnię. Poczekaj chwilę aby trochę się nagrzała i wsyp na patelnię ok 5 łyżek mąki. Ciągle mieszając doprowadź mąkę do zamiany koloru z białego na brązowy (patrz: zdjęcia). Następnie do mąki wlej ok 2-3 łyżki oleju, tak aby po wymieszaniu z mąką utworzyła się gęsta, jednorodna masa. Nie warto przesadzać z olejem - lepiej dodawać go stopniowo, niż przesadzić i zrobić wodnisto-tłustą zasmażkę. 

Wróć do patelni z cebulą. Wlej wodę (na początek pełną szklankę) i postaw na gorącym palniku. Kiedy woda złapie już temperaturę delikatnie przełóż zasmażkę do wody i wymieszaj. Pod wpływem gorąca sos zacznie gęstnieć. Dolej wody do uzyskania zadowalającej konsystencji.  

Dorzuć ugotowaną soczewicę, wymieszaj. 

Dodaj ok. 2-3 łyżki soku z cytryny. 

Sos dopraw ulubionymi przyprawami - pieprzem czarnym, papryką ostrą/wędzoną, maggi, sosem sojowym. Tutaj oczywiście może Cię ponieść wyobraźnia. Ja zawsze wykorzystuję maggi i sos sojowy, wędzoną paprykę i naprawdę dużo czarnego pieprzu. 

You may also like

1 Komentarz

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli March 30, 2020 - 11:34 am

[…] oszczędzać – przecież może posłużyć za bazę chleba, naleśników, placuszków a nawet kryzysowego sosu pieczeniowego. Poza tym – kwarantanna nie sprzyja aktywności fizycznej, dlatego zajadanie się bez […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.