Strona Główna Desery Zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Autorka: Helena

Brownie okej, ale z czerwonej fasoli?

Mąkę trzeba oszczędzać – przecież może posłużyć za bazę chleba, naleśników, placuszków a nawet kryzysowego sosu pieczeniowego. Poza tym – kwarantanna nie sprzyja aktywności fizycznej, dlatego zajadanie się bez opamiętania słodkościami też nie wyjdzie nam na dobre. Co zatem zrobić, aby jakoś pogodzić chęć pochłonięcia czekoladowego ciastka z potrzebą dbania o siebie? Upiec zdrowe brownie z czerwonej fasoli. To takie proste!

 

Fit ciasto z czerwonej fasoli

Fit ciasto z czerwonej fasoli

Zdrowe ciasto – ekspresowe, fit, z dużą ilością białka.

Ciasto z czerwonej ma kilka zasadniczych zalet:

  • jest banalnie proste w przygotowaniu
  • ma niedużo kalorii
  • ma dużo białka
  • jest czekoladowe (duh!)
  • jest pysznie wilgotne i lekkie
  • można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia
  • ma dużo błonnika pokarmowego

Czerwona fasola to mój must have – po prostu muszę ją mieć w szafce, bo dodaje ją do sosów warzywnych, makaronów, robię z niej pastę do chleba,  a teraz nawet fit ciasto. Produkt absolutnie niezbędny i do tego zdrowy. Jest źródłem błonnika pokarmowego, wapnia i wysokiej jakości białka. No nic tylko wcinać kilka razy dziennie!

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Zdrowe ciasto czekoladowe – jak zrobić?

Aby przygotować to super zdrowe, niskokaloryczne ciasto z fasoli potrzebujecie:

  • 2 jajka typ “0”, ekologiczne.
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • aromat rumowy/waniliowy
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

Fasolę na sitku bardzo porządnie opłucz z aquafaby – wody, w której leży fasola.
Piekarnik włącz na 190 stopni Celsjusza
Jajka ubij z 2 łyżkami cukru.
W blenderze ( najlepiej stojącym) zblenduj fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę – to ważne, aby długo blendować i faktycznie uzyskać ładną gładką masę. Inaczej fasola może być wyczuwalna w cieście. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i wlałam przygotowaną masę z czerwonej fasoli – delikatnie, szpatułką połączył wszystko ze sobą.
Niedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę gotową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 min.

Brownie z fasoli gotowe!

Zdrowe ciasto z fasoli

Możesz przygotować prostą polewę, która sprawi, że nasze ciasto z czerwonej fasoli będzie jeszcze bogatsze i wystawniejsze. Moja polewa to 1/3 szklanki mleka roślinnego zagotowanego z 4 kostkami gorzkiej czekolady, łyżką kakao i łyżką oleju kokosowego z odrobiną aromatu rumowego i kilkoma kroplami soku z cytryny. Możecie też z przygotować polewę tylko z czekolady, mleka i odrobiny oleju albo z mleka roślinnego i kakao. Spróbujcie odnaleźć swoją własną ulubioną polewę – może zblendowane maliny albo truskawki? Będzie pysznie!

fit brownie z czerwonej fasoli

Zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Helena Brownie okej, ale z czerwonej fasoli? Mąkę trzeba oszczędzać – przecież może posłużyć za bazę chleba, naleśników, placuszków a nawet kryzysowego sosu pieczeniowego.… Desery zdrowe ciasto, ciasto z czerwonej fasoli, brownie z czerwonej fasoli, ciasto, deser, czekoladowy, czekoladowe ciasto, European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.5/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 jajka typ "0", ekologiczne.
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • aromat rumowy/waniliowy
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

INSTRUKCJE

Fasolę na sitku bardzo porządnie opłucz z aqafaby - wody, w której leży fasola. Piekarnik włącz na 190 stopni Celsjusza Jajka ubij z 2 łyżkami cukru. W blenderze ( najlepiej stojącym) zblenduj fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę - to ważne, aby długo blendować i faktycznie uzyskać ładną gładką masę. Inaczej fasola może być wyczuwalna w cieście. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i wlałam przygotowaną masę z czerwonej fasoli - delikatnie, szpatułką połączył wszystko ze sobą. Niedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę gotową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 min

czekoladowe ciasto z fasoli

Smacznego!

 

You may also like

2 Komentarze

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka | WegePerspektywy April 8, 2020 - 1:29 pm

[…] Wy? Czego dodacie do ciastek? ? Jeśli szukasz więcej słodkich wypieków na święta to kliknij tutaj.  Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli […]

Odpowiedx
Mazurek kajmakowy wegański | WegePerspektywy April 11, 2020 - 8:27 am

[…] lub pełne białka fasolowe brownie  […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.