Brownie okej, ale z czerwonej fasoli?
Mąkę trzeba oszczędzać – przecież może posłużyć za bazę chleba, naleśników, placuszków a nawet kryzysowego sosu pieczeniowego. Poza tym – kwarantanna nie sprzyja aktywności fizycznej, dlatego zajadanie się bez opamiętania słodkościami też nie wyjdzie nam na dobre. Co zatem zrobić, aby jakoś pogodzić chęć pochłonięcia czekoladowego ciastka z potrzebą dbania o siebie? Upiec zdrowe brownie z czerwonej fasoli. To takie proste!
Zdrowe ciasto – ekspresowe, fit, z dużą ilością białka.
Ciasto z czerwonej ma kilka zasadniczych zalet:
- jest banalnie proste w przygotowaniu
- ma niedużo kalorii
- ma dużo białka
- jest czekoladowe (duh!)
- jest pysznie wilgotne i lekkie
- można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia
- ma dużo błonnika pokarmowego
Czerwona fasola to mój must have – po prostu muszę ją mieć w szafce, bo dodaje ją do sosów warzywnych, makaronów, robię z niej pastę do chleba, a teraz nawet fit ciasto. Produkt absolutnie niezbędny i do tego zdrowy. Jest źródłem błonnika pokarmowego, wapnia i wysokiej jakości białka. No nic tylko wcinać kilka razy dziennie!
Zdrowe ciasto czekoladowe – jak zrobić?
Aby przygotować to super zdrowe, niskokaloryczne ciasto z fasoli potrzebujecie:
- 2 jajka typ “0”, ekologiczne.
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- aromat rumowy/waniliowy
- 1 duży dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
Fasolę na sitku bardzo porządnie opłucz z aquafaby – wody, w której leży fasola.
Piekarnik włącz na 190 stopni Celsjusza
Jajka ubij z 2 łyżkami cukru.
W blenderze ( najlepiej stojącym) zblenduj fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę – to ważne, aby długo blendować i faktycznie uzyskać ładną gładką masę. Inaczej fasola może być wyczuwalna w cieście. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i wlałam przygotowaną masę z czerwonej fasoli – delikatnie, szpatułką połączył wszystko ze sobą.
Niedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę gotową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 min.
Brownie z fasoli gotowe!
Możesz przygotować prostą polewę, która sprawi, że nasze ciasto z czerwonej fasoli będzie jeszcze bogatsze i wystawniejsze. Moja polewa to 1/3 szklanki mleka roślinnego zagotowanego z 4 kostkami gorzkiej czekolady, łyżką kakao i łyżką oleju kokosowego z odrobiną aromatu rumowego i kilkoma kroplami soku z cytryny. Możecie też z przygotować polewę tylko z czekolady, mleka i odrobiny oleju albo z mleka roślinnego i kakao. Spróbujcie odnaleźć swoją własną ulubioną polewę – może zblendowane maliny albo truskawki? Będzie pysznie!
Fasolę na sitku bardzo porządnie opłucz z aqafaby - wody, w której leży fasola. Piekarnik włącz na 190 stopni Celsjusza Jajka ubij z 2 łyżkami cukru. W blenderze ( najlepiej stojącym) zblenduj fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę - to ważne, aby długo blendować i faktycznie uzyskać ładną gładką masę. Inaczej fasola może być wyczuwalna w cieście. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy. Do ubitych jajek dodaj łyżkę mąki i wlałam przygotowaną masę z czerwonej fasoli - delikatnie, szpatułką połączył wszystko ze sobą. Niedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę gotową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minSKŁADNIKI
INSTRUKCJE
2 Komentarze
[…] Wy? Czego dodacie do ciastek? ? Jeśli szukasz więcej słodkich wypieków na święta to kliknij tutaj. Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli […]
[…] lub pełne białka fasolowe brownie […]