Strona Główna Desery Mazurek kajmakowy wegański

Mazurek kajmakowy wegański

Autorka: Kinga

Kajmak, ach ten Kajmak.

Kajmak, a właściwie Mazurek kajmakowy wegański… najokrutniej słodka rozkosz dla podniebienia. Mazurek kajmakowy od lat jest ciastem, na które czeka cała rodzina. W tym roku zaproponowałam im inną wersję… “Co Ty tam znowu kombinujesz” – Mazurek kajmakowy wegański… Niebywałe, bo sporo z nas ze słodyczy najbardziej lubi paprykę  i pomidory… a jednak. Ufam, że wersja roślinna będzie przynajmniej z nazwy mniej grzeszna 😉

Pyszny wegański mazurek, poproszę!

Co jest takiego niezwykłego w tym mazurku? Niezwykle kruchy spód ciasta. Kiedyś w wersji jajecznej uzyskiwałam ten efekt dodając do ciasta ugotowane na twardo i przetarte przez sito żółtka jaj. W roślinnej wersji rolę tę spełnia mąka ziemniaczana, która powoduje, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. A jak radzi sobie wersja wegańska kajmaku? Otóż jest równie słodka i lepiąca 😉 Może odrobinę bardziej przypomina toffi, ale dzięki mleku kokosowemu ma przyjemną lekko wyczuwalną nutę kokosową w tle. Moi domownicy są zachwyceni i pieczołowicie wylizują pozostałości z łyżek i garnka. W tym roku pierwszy raz spróbował odrobiny kajmaku mój półtoraroczny Tymianek… Jego mina – bezcenna.

Dziś prezentujemy Wam wersje całkowicie roślinną. Bez jajek w kruchym cieście i bez grama krowiego mleka w kajmaku. Równie kruchy, równie słodki i równie uzależniający. Nie mogło zabraknąć go i tym razem -mazurki to przecież Wielkanocna tradycja.

Tradycyjne, wielkanocne …

U mnie w domu od zawsze ozdobione w przekiczowato urocze rysuneczki, zatem powielając rodzinną tradycje na mazurku macie bazie, macie Wielkanocną wegańską pisankę i absolutnie konieczne życzenia 😉 Powyższą legendę zawarłam, gdyby ktoś (mało spostrzegawczy zapewne) nie rozpoznał pieczołowicie stworzonego dzieła.

Jak przygotować roślinny mazurek kajmakowy?

Do stworzenia tego wiekopomnego dzieła potrzebujecie:

SPÓD:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g gram cukru pudru (jeśli ktoś koniecznie potrzebuje bomby cukrowej, może dać więcej cukru, niemniej jednak słodycz kajmaku powinna mieć swój balans w mniej słodkim cieście)
  • 100 g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ Łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli, łyżeczka kurkumy (spowoduje, że ciasto będzie miało piękny kolor)
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody

KAJMAK:

  • 150 g cukru białego bądź trzcinowego
  • 300 ml mleka kokosowego (najlepiej jeśli uda kupić się płynne, bez rozwarstwienia na część stałą i płyn, ale jeśli takiego nie macie to dodajcie część stałą i odrobinę płynu. Jeśli dodacie go za dużo – to tez nie ma tragedii, wystarczy po prostu dłużej masę odparowywać)
  • 3 łyżki twardego oleju kokosowego

Składniki już macie – podane całą reszta jest niezwykle prosta. Tylko wymaga odrobiny cierpliwości… ale naprawdę warto!

Koniecznie pamiętaj, żeby:

  • mokre składniki na ciasto (olej kokosowy, woda) były naprawdę zimne.
  • ciasto przed włożeniem do piekarnika trzeba obficie ponakłuwać – inaczej wyjdzie krucha karpatka 🙂

mazurek kajmakowy wegański

  • podczas karmelizowania cukru bądź ostrożny, bardzo nie chcesz, żeby kropelka spadła Ci na skórę;)
  • karmel dość łatwo przypalić, dlatego zatrzymaj proces karmelizacji kiedy Twój cukier przybierze taki kolor:

Mazurek kajmakowy wegański - karmelizacja cukru

Ale do roboty. Do Świąt coraz mniej czasu…

Kajmakowy mazurek wegański

Kinga Kajmak, ach ten Kajmak. Kajmak, a właściwie Mazurek kajmakowy wegański… najokrutniej słodka rozkosz dla podniebienia. Mazurek kajmakowy od lat jest ciastem, na które… Desery mazurek kajmakowy, wegański, roślinny, kajmak European Wydrukuj
Serves: 8 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

SPÓD:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g gram cukru pudru
  • 100 g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ Łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody

KAJMAK:

  • 150 g cukru białego go bądź trzcinowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki twardego oleju kokosowego

INSTRUKCJE

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta:

  1. Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą (mąka, mąka ziemniaczana, cukier puder, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól i kurkuma).
  2. Dodajemy twardy olej kokosowy i szybko wyrabiamy (najlepiej robotem, a jeśli ręcznie to naprawdę szybko, bo od ciepła rąk olej się topi).
  3. Gdy ciasto będzie miało konsystencje grudek dodajemy bardzo zimną wodę i ponownie szybko zarabiamy. Ja to zrobiłam w robocie kuchennym planetarnym. Gotowe w 3 minuty.
  4. Wykładamy na papierze do pieczenia formę o wymiarach 28x18 cm  i uklepujemy w niej ciasto. Ponieważ będzie miało konsystencje ciepłej modeliny to będą to bardziej wyklejanki 😉 Gdy już 3/4 całe ciasto jest wyklejone z pozostałej części robimy ranciki na brzegach ciasta - to nie pozwoli na ucieczkę niegrzecznego kajmaku. Na koniec nakłuwamy ciasto widelcem (otwory umożliwią ucieczkę gazom, które normalnie wybrzuszyłyby nam ciasto i zrobiły mazurek à la karpatka, a tego akurat tym razem nie chcemy).
  5. Spód pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (ustaw piekarnik na grzanie góra i dół).
  6. Gdy spód się piecze - czas na przygotowanie głównego winowajcy piekielnej słodkości...

KAJMAK

  1. Cukier roztapiamy w garnku z szerokim dnem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Powinien się lekko skarmelizować i nabrać pięknego brązowego koloru.
  2. Dodajemy mleko kokosowe i nie przejmujemy się tym, że masa będzie początkowo rozwarstwiona.
  3. Cierpliwie mieszamy. Po około 10 minutach odlewamy odrobinę masy do małego pojemnika,
  4. Resztę masy dalej mieszamy aż do uzyskania takiej konsystencji -->    KLIK
  5. Pozostawiamy masę do CAŁKOWITEGO wystygnięcia (ja wyniosłam ją na balkon i szybko poszło).
  6. Dodajemy twardy olej kokosowy i mieszamy w malakserze albo blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  7. Kajmak wykładamy na upieczony i wystudzony spód i...
  8. Przecudnie dekorujemy. Ja użyłam gotowych pisaków i migdałów, ale zdrowiej będzie rozpuścić czekoladę i dodać bakalii.
  9. Na koniec skrapiamy wcześniej odłożonym sosem bez tłuszczu.

Smacznego!

Jeśli jednak szukacie ciasta w nieco zdrowszej wersji na pewno spodobają się dwa inne przepisy:
szarLOVEsianka – czyli owsiana szarlotka 

Szarlotka owsiana

lub pełne białka fasolowe brownie 

ciasto z fasoli

You may also like

Zostaw komentarz!