Zdrowa szarlotka? Poproszę!
Właściwie w każdym wydaniu. Najlepiej na kruchym maślanym spodzie….. łatwo popłynąć … zatonąć w marzeniach i niepotrzebnie przyjętych kaloriach…. takie właśnie szarlotki wyczarowywał w naszej niewielkiej kuchni mój Rogalik. Bo musicie wiedzieć, że Rogalik jest Mistrzem Szarlotkowym...
KDS: „O! Robisz szarlotkę? Nie wierzę!”
Rogalik: „Ależ to dopiero druga w tym tygodniu…”
Szarlotka owsiana – jej się nie oprzesz. I wcale nie musisz, bo zalicza się do magicznego zbioru pt. “zdrowe słodycze”
Dopiero druga, dopiero druga, dop….. taaaa. Każda znikała w piorunującym tempie i gdy zostawały 3 ostatnie kawałki, z pobliskiego sklepu wędrowały do nas jabłka… lub śliwki, lub rabarbar… bo różne odmiany szarlotki zasługiwały na dodatki właściwe dla danej pory roku… Aż wreszcie… na wadze zamiast 5 z przodu pojawiła się 6… ogłoszono (ja ogłosiłam) stan alarmowy i zarządzono (także ja) zbiorową panikę… i tak narodziła się …. szarLOVEsianka….
Odmiana ukochanej szarlotki tyle, ze BEZ cukru, BEZ tłuszczu i BEZ mąki.
Z mnóstwem bakalii, na spodzie z płatków owsianych.
No dobrze, może i bez cukru i bez mąki, ale za to ze smakiem. Do dzieła! Wypieki same się nie wypieką!
Płatki owsiane (górskie) trzeba namoczyć (najlepiej na kilka godzin, a Rogalik zostawia je na całą noc). Moczymy je razem z miękkimi bakaliami więc… pokrojone daktyle, figi, morele, co kto lubi… Wygląda to średnio apetycznie….. Rabarbar lub śliwki kroimy w niewielkie cząstki (celowo użyta alternatywa łączna „lub”, bo kto nam zabroni wrzucić jedno i drugie), zaś jabłka ścieramy na tarce dużymi oczkami, skrapiamy cytryną i dodajemy miód oraz cynamon. Teraz mają puszczać sok (soku nie wylewać! Jest wyśmienity jako dodatek do herbaty). Teraz rozkładamy spód owsiankowy na blaszce (Rogalik używa tej wielkiej z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia). Uklepujemy starannie, jak łopatką w piaskownicy. Kiedy spód jest już uklepany, rozsypujemy na nim płatki kukurydziane, a na nie rozkładamy owoce (tylko bez soku, i tak będzie wystarczająco mokro)… I… do piekarnika na dobrą godzinę.
Płatki owsiane (górskie) trzeba namoczyć (najlepiej na kilka godzin, a Rogalik zostawia je na całą noc). Moczymy je razem z miękkimi bakaliami więc… pokrojone daktyle, figi, morele, co kto lubi… Wygląda to średnio apetycznie..... Rabarbar lub śliwki kroimy w niewielkie cząstki (celowo użyta alternatywa łączna „lub”, bo kto nam zabroni wrzucić jedno i drugie), zaś jabłka ścieramy na tarce dużymi oczkami, skrapiamy cytryną i dodajemy miód oraz cynamon. Teraz mają puszczać sok (soku nie wylewać! Jest wyśmienity jako dodatek do herbaty). Teraz rozkładamy spód owsiankowy na blaszce (Rogalik używa tej wielkiej z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia). Uklepujemy starannie, jak łopatką w piaskownicy. Kiedy spód jest już uklepany, rozsypujemy na nim płatki kukurydziane, a na nie rozkładamy owoce (tylko bez soku, i tak będzie wystarczająco mokro)... I... do piekarnika na dobrą godzinę. KUCHNIORADA: Po upieczeniu koniecznie należy uchylić piekarnik, bo nadmiar wilgoci odparuje. Do jabłek należy dodać szczyptę soli, wydobywa z nich magię...
Gdy wystygnie (moim zdaniem najlepiej w dniu następnym) kroimy i pałaszujemy... na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki, zabieramy w pudełku do szkoły/pracy (niepotrzebne skreślić) jako drugie śniadanie, wciągamy na kolacje (gdy rano mamy trening i potrzebujemy zapasu węgli, aby nam glikogenu następnego dnia nie zabrakło).
Pyszność zachowana, biodra nie puchną (a nawet nie napuchają) ?
Smacznego!SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
PORADY
5 Komentarze
[…] jeśli macie więcej czasu to koniecznie sprawdźcie deser Kingi SzarLOVEsianka, jest naprawdę pyszna i zdrowa, a noworoczne postanowienia dotyczące zdrowego odżywania […]
[…] to kliknij tutaj. Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli szarlotka owsiana. Nic tylko piec, piec i […]
[…] Jeśli jednak szukacie ciasta w nieco zdrowszej wersji na pewno spodobają się dwa inne przepisy: szarLOVEsianka – czyli owsiana szarlotka […]
Jaka temperatura piekarnika?
180! Uzupełnimy informacje w poście 🙂