Strona Główna Deser SzarLOVEsianka, czyli szarlotka w wersji owsianej

SzarLOVEsianka, czyli szarlotka w wersji owsianej

Autorka: Kinga

Zdrowa szarlotka? Poproszę!

Właściwie w każdym wydaniu. Najlepiej na kruchym maślanym spodzie….. łatwo popłynąć … zatonąć w marzeniach i niepotrzebnie przyjętych kaloriach…. takie właśnie szarlotki wyczarowywał w naszej niewielkiej kuchni mój Rogalik. Bo musicie wiedzieć, że Rogalik jest Mistrzem Szarlotkowym... 

KDS: „O! Robisz szarlotkę? Nie wierzę!”
Rogalik: „Ależ to dopiero druga w tym tygodniu…”

Szarlotka owsiana – jej się nie oprzesz. I wcale nie musisz, bo zalicza się do magicznego zbioru pt. “zdrowe słodycze”

Dopiero druga, dopiero druga, dop….. taaaa. Każda znikała w piorunującym tempie i gdy zostawały 3 ostatnie kawałki, z pobliskiego sklepu  wędrowały do nas jabłka… lub śliwki, lub rabarbar… bo różne odmiany szarlotki zasługiwały na dodatki właściwe dla danej pory roku… Aż wreszcie… na wadze zamiast 5 z przodu pojawiła się 6… ogłoszono (ja ogłosiłam) stan alarmowy i zarządzono (także ja) zbiorową panikę… i tak narodziła się …. szarLOVEsianka….

Odmiana ukochanej szarlotki tyle, ze BEZ cukru, BEZ tłuszczu i BEZ mąki.
Z mnóstwem bakalii, na spodzie z płatków owsianych.

No dobrze, może i bez cukru i bez mąki, ale za to ze smakiem. Do dzieła! Wypieki same się nie wypieką!

Płatki owsiane (górskie) trzeba namoczyć (najlepiej na kilka godzin, a Rogalik zostawia je na całą noc). Moczymy je razem z miękkimi bakaliami więc…  pokrojone daktyle, figi, morele, co kto lubi… Wygląda to średnio apetycznie….. szarlotka owsiana Rabarbar lub śliwki kroimy w niewielkie cząstki (celowo użyta alternatywa łączna „lub”,  bo kto nam zabroni wrzucić jedno i drugie), zaś jabłka ścieramy na tarce dużymi oczkami, skrapiamy cytryną i dodajemy miód oraz cynamon. Teraz mają puszczać sok (soku nie wylewać! Jest wyśmienity jako dodatek do herbaty). Teraz rozkładamy spód owsiankowy na blaszce (Rogalik używa tej wielkiej z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia). Uklepujemy starannie, jak łopatką w piaskownicy.  szarlotka owsiana Kiedy spód jest już uklepany, rozsypujemy na nim płatki kukurydziane, a na nie rozkładamy owoce (tylko bez soku, i tak będzie wystarczająco mokro)… szarlotka owsiana I… do piekarnika na dobrą godzinę. 

SzarLOVEsianka

Kinga Zdrowa szarlotka? Poproszę! Właściwie w każdym wydaniu. Najlepiej na kruchym maślanym spodzie….. łatwo popłynąć … zatonąć w marzeniach i niepotrzebnie przyjętych kaloriach…. takie… Deser deser, ciasto, Kinga, wegańskie, impreza, słodkości European Wydrukuj
Serves: DUŻO Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki płatków owsianych i trochę kukurydzianych (ale akurat te ostatnie nie są obowiązkowe)
  • Bakalie (Rogalik dodaje daktyle, żurawinę, rodzynki, orzechy, a ja bym dodała jeszcze figi) - dużo
  • 2 kg jabłek (opcjonalnie można dodać jeszcze śliwki albo rabarbar) to jest zawsze za dużo, ale lubimy jak jest grubo)
  • 80 gram miodu (ale można bez tego składnika w wersji wegańskiej, wówczas dodajcie więcej daktyli, posłodzą  szarLOVEsiankę odpowiednio)
  • Cynamon - opakowanie
  • pestki słonecznika, dyni, sezamu (wcześniej uprażone ze szczyptą soli)

INSTRUKCJE

Płatki owsiane (górskie) trzeba namoczyć (najlepiej na kilka godzin, a Rogalik zostawia je na całą noc). Moczymy je razem z miękkimi bakaliami więc…  pokrojone daktyle, figi, morele, co kto lubi… Wygląda to średnio apetycznie.....  Rabarbar lub śliwki kroimy w niewielkie cząstki (celowo użyta alternatywa łączna „lub”,  bo kto nam zabroni wrzucić jedno i drugie), zaś jabłka ścieramy na tarce dużymi oczkami, skrapiamy cytryną i dodajemy miód oraz cynamon. Teraz mają puszczać sok (soku nie wylewać! Jest wyśmienity jako dodatek do herbaty). Teraz rozkładamy spód owsiankowy na blaszce (Rogalik używa tej wielkiej z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia). Uklepujemy starannie, jak łopatką w piaskownicy.  Kiedy spód jest już uklepany, rozsypujemy na nim płatki kukurydziane, a na nie rozkładamy owoce (tylko bez soku, i tak będzie wystarczająco mokro)...

I... do piekarnika na dobrą godzinę.   

PORADY

KUCHNIORADA: Po upieczeniu koniecznie należy uchylić piekarnik, bo nadmiar wilgoci odparuje. Do jabłek należy dodać szczyptę soli, wydobywa z nich magię... Gdy wystygnie (moim zdaniem najlepiej w dniu następnym) kroimy i pałaszujemy... na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki, zabieramy w pudełku do szkoły/pracy (niepotrzebne skreślić) jako drugie śniadanie, wciągamy na kolacje (gdy rano mamy trening i potrzebujemy zapasu węgli, aby nam glikogenu następnego dnia nie zabrakło). Pyszność zachowana, biodra nie puchną (a nawet nie napuchają) ? Smacznego!

You may also like

5 Komentarze

Noworoczne różyczki czyli szybki deser na Sylwestra - WegePerspektywy December 29, 2019 - 5:20 pm

[…] jeśli macie więcej czasu to koniecznie sprawdźcie deser Kingi SzarLOVEsianka, jest naprawdę pyszna i zdrowa, a noworoczne postanowienia dotyczące zdrowego odżywania […]

Odpowiedx
Orzechowo-czekoladowe ciasteczka | WegePerspektywy April 8, 2020 - 1:37 pm

[…] to kliknij tutaj.  Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli szarlotka owsiana.  Nic tylko piec, piec i […]

Odpowiedx
Mazurek kajmakowy wegański | WegePerspektywy April 11, 2020 - 8:26 am

[…] Jeśli jednak szukacie ciasta w nieco zdrowszej wersji na pewno spodobają się dwa inne przepisy: szarLOVEsianka – czyli owsiana szarlotka  […]

Odpowiedx
ola July 29, 2020 - 5:45 am

Jaka temperatura piekarnika?

Odpowiedx
Helena August 4, 2020 - 2:10 pm

180! Uzupełnimy informacje w poście 🙂

Odpowiedx

Zostaw komentarz!