Roślinne ciasteczka?! Ale jak to?
Przyznam się szczerze, że idea zrobienia orzechowo-czekoladowych ciastek, które mają być na bazie samych roślin, pojawiła się w mojej głowie podczas… jednych z moich pielęgnacyjnych rytuałów na włosy. Siemię lniane działa nawilżająco na nasze włosy, często jest używane (sam żel z siemienia) jako baza pod tzw. olejowanie włosów. Dla niektórych dziwne, dla innych totalnie normalne. Mój partner już przywykł, że nakładam dziwne rzeczy na włosy, aby były zdrowsze. Ale wpis nie będzie o włosach! Tylko o ciastkach! Chodziły za mną takie a’la “pieguski”, ale nie aż tak kruche. Chciałam zrobić też coś sama, zobaczyć czy się da. Skoro żel z siemienia skoro w wielu przepisach zastępuje jajka czy będzie dobrym zamiennikiem w moim przepisie? I wiecie co? TOTALNIE TAK! To było moje odkrycie, a jednocześnie czułam taką dumę, że nie potrafię tego opisać, bo całe życie “wypieki słodkie” to była dla mnie zmora. Prób ile wykonałam, już nie wspomnę o tym ile rzeczy było niejadalnych.. okazały się super lekcją! Moja mama pamięta jak kiedyś robiłam racuchy.. które smakowały jak.. podeszwa.
Roślinne ciastka, które chcę Wam przedstawić, są chrupkie i bardzo smaczne, a jak dacie więcej oleju to będą bardziej miękkie w środku. 🙂
Inspiracją również były dla mnie zbliżające się święta bo… co jak co, wiadomo święta w tym roku będą inne. Sama jestem odcięta od najbliższych. Jednak pozwólmy sobie na umilenie trochę tego czasu. Jak, pytacie? Gotując i piekąc! Próbując nowych rzeczy!
Do wykonania pysznych ciasteczek roślinnych potrzebujesz:
- ok. 140 g mąki (szklanka)
- 1/4 szklanki cukru
- sól
- 4-5 łyżek oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- żel z siemienia lnianego
- ulubiona czekolada
- masło orzechowe
- wiórki kokosowe
Co z tym siemieniem?! Czyli jak wykonać bazę pod roślinne ciastka.
Otóż jak wykonać taki żel z siemienia lnianego? Nic prostszego! Wsyp do garnka pół szklanki siemienia lnianego (muszą być całe ziarna), następnie zalej wodą, ponad poziom siemienia. Gotuj i mieszaj ciągle. Woda musi przypominać konsystencję rzadkiego żelu. Na koniec weź sitko i odcedź nasiona od żelu, przez sitko. Niżej filmik poglądowy 🙂
[fvplayer id=”2″]
Ale to jeszcze nie wegańskie ciasteczka…
Wlej żel z siemienia do miski (tak na oko to taka ilość jak jedno jajko 🙂 ), dodaj olej(4-5 łyżek), cukier (1/4 szklanki) i szczyptę soli. Wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki). Mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę, a na sam koniec dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj. Ja dodałam kremu orzechowego z kokosem, wiórki kokosowe i gorzką czekoladę. To chyba najlepsze połączenie na jakie mogłam wpaść (ale też wykorzystałam to co miałam akurat w kuchni). Może wy wpadniecie na jakieś jeszcze ciekawsze połączenie? Może suszone maliny z czekoladą? Możliwości jest tak dużo!
Na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj trochę oleju, następnie uformuj ciastka (tak ok. jedna łyżka, na ciastko). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg i piecz przez 20-25 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, zostaw ciasteczka pod przykryciem i odczekaj 15 minut.
SMACZNEGO!
A Wy? Czego dodacie do ciastek? 🙂 Jeśli szukasz więcej słodkich wypieków na święta to kliknij tutaj. Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli szarlotka owsiana. Nic tylko piec, piec i piec!
Żel z siemienia lnianego: Wsyp do garnka pół szklanki siemienia lnianego, następnie zalej wodą, ponad poziom siemienia. Gotuj i mieszaj ciągle. Woda musi przypominać konsystencję rzadkiego żelu. Na koniec weź sitko i odcedź nasiona od żelu, przez sitko. Ciastka: Wlej żel z siemienia do miski (tak na oko to taka ilość jak jedno jajko 🙂 ), dodaj olej z cukrem i solą. Wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę, a na sam koniec dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj trochę oleju, następnie uformuj ciastka (tak ok. jedna łyżka, na ciastko). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg i piecz przez 20-25 minut. SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
1 Komentarz
Wow! Jestem w szoku,są na prawdę pyszne !