Strona Główna Deser Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

Autorka: Maja Siadlak
Roślinne ciasteczka

Roślinne ciasteczka?! Ale jak to?

Przyznam się szczerze, że idea zrobienia orzechowo-czekoladowych ciastek, które mają być na bazie samych roślin, pojawiła się w mojej głowie podczas… jednych z moich pielęgnacyjnych rytuałów na włosy. Siemię lniane działa nawilżająco na nasze włosy, często jest używane (sam żel z siemienia) jako baza pod tzw. olejowanie włosów. Dla niektórych dziwne, dla innych totalnie normalne. Mój partner już przywykł, że nakładam dziwne rzeczy na włosy, aby były zdrowsze. Ale wpis nie będzie o włosach! Tylko o ciastkach! Chodziły za mną takie a’la “pieguski”, ale nie aż tak kruche. Chciałam zrobić też coś sama, zobaczyć czy się da. Skoro żel z siemienia skoro w wielu przepisach zastępuje jajka czy będzie dobrym zamiennikiem w moim przepisie?  I wiecie co? TOTALNIE TAK! To było moje odkrycie, a jednocześnie czułam taką dumę, że nie potrafię tego opisać, bo całe życie “wypieki słodkie” to była dla mnie zmora.  Prób ile wykonałam, już nie wspomnę o tym ile rzeczy było niejadalnych.. okazały się super lekcją! Moja mama pamięta jak kiedyś robiłam racuchy.. które smakowały jak.. podeszwa.

Roślinne ciastka, które chcę Wam przedstawić, są chrupkie i bardzo smaczne, a jak dacie więcej oleju to będą bardziej miękkie w środku. 🙂

Inspiracją również były dla mnie zbliżające się święta bo… co jak co, wiadomo święta w tym roku będą inne. Sama jestem odcięta od najbliższych. Jednak pozwólmy sobie na umilenie trochę tego czasu.  Jak, pytacie? Gotując i piekąc! Próbując nowych rzeczy!

Roślinne ciasteczka orzechowo-czekoladowe

Do wykonania pysznych ciasteczek roślinnych potrzebujesz:

  • ok. 140 g mąki (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • 4-5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • żel z siemienia lnianego
  • ulubiona czekolada
  • masło orzechowe
  • wiórki kokosowe

Co z tym siemieniem?! Czyli jak wykonać bazę pod roślinne ciastka.

Otóż jak wykonać taki żel z siemienia lnianego? Nic prostszego! Wsyp do garnka pół szklanki siemienia lnianego (muszą być całe ziarna), następnie zalej wodą, ponad poziom siemienia. Gotuj i mieszaj ciągle. Woda musi przypominać konsystencję rzadkiego żelu. Na koniec weź sitko i odcedź nasiona od żelu, przez sitko.  Niżej filmik poglądowy 🙂

[fvplayer id=”2″]

Ale to jeszcze nie wegańskie ciasteczka…

Wlej żel z siemienia do miski (tak na oko to taka ilość jak jedno jajko 🙂 ), dodaj olej(4-5 łyżek), cukier (1/4 szklanki) i szczyptę soli. Wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki). Mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę, a na sam koniec dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj. Ja dodałam kremu orzechowego z kokosem, wiórki kokosowe i gorzką czekoladę. To chyba najlepsze połączenie na jakie mogłam wpaść (ale też wykorzystałam to co miałam akurat w kuchni). Może wy wpadniecie na jakieś jeszcze ciekawsze połączenie? Może suszone maliny z czekoladą? Możliwości jest tak dużo!

 

Roślinne ciasteczka z czekoladą

Na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj trochę oleju, następnie uformuj ciastka (tak ok. jedna łyżka, na ciastko). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg i piecz przez 20-25 minut.

wegańskie ciastka z czekoladą

Po wyciągnięciu z piekarnika, zostaw ciasteczka pod przykryciem i odczekaj 15 minut.

Wegańskie ciasteczka z czekoladą

Wegańskie ciasteczka z czekoladą

Chrupiące ciasteczka roślinne

Chrupiące i pyszne!

 

SMACZNEGO!

A Wy? Czego dodacie do ciastek? 🙂 Jeśli szukasz więcej słodkich wypieków na święta to kliknij tutaj.  Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli szarlotka owsiana.  Nic tylko piec, piec i piec!

wegańskie ciastka z czekoladą

Roślinne ciasteczka

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka roślinne

Maja Siadlak Roślinne ciasteczka?! Ale jak to? Przyznam się szczerze, że idea zrobienia orzechowo-czekoladowych ciastek, które mają być na bazie samych roślin, pojawiła się w mojej głowie podczas… jednych z moich pielęgnacyjnych… Deser ciasteczka roślinne, wegańskie ciastka, desery, deser, ciasteczka orzechowo-czekoladowe, wielkanoc European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • ok. 140 g mąki (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • 4-5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • żel z siemienia lnianego
  • ulubiona czekolada
  • masło orzechowe
  • wiórki kokosowe
  • co jeszcze tylko dusza zapragnie!

INSTRUKCJE

Żel z siemienia lnianego:

Wsyp do garnka pół szklanki siemienia lnianego, następnie zalej wodą, ponad poziom siemienia. Gotuj i mieszaj ciągle. Woda musi przypominać konsystencję rzadkiego żelu. Na koniec weź sitko i odcedź nasiona od żelu, przez sitko.

Ciastka:

Wlej żel z siemienia do miski (tak na oko to taka ilość jak jedno jajko 🙂 ), dodaj olej z cukrem i solą. Wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę, a na sam koniec dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj trochę oleju, następnie uformuj ciastka (tak ok. jedna łyżka, na ciastko). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg i piecz przez 20-25 minut.

 

You may also like

1 Komentarz

Marta Nowak August 26, 2020 - 9:50 pm

Wow! Jestem w szoku,są na prawdę pyszne !

Odpowiedx

Zostaw komentarz!