Smalec roślinny
Strona Główna do kanapek Smalczyk z białej fasoli

Smalczyk z białej fasoli

Autorka: Helena

Smalec roślinny – to się uda.

Spróbuję Wam nakreślić, dlaczego warto spróbować w zaciszu własnego domu tej pasty z białej fasoli…

Mój narzeczony jest fanem mojej pasty z czerwonej fasoli konserwowej – uwielbia ją, kiedy tylko przygotuje znika w mgnieniu oka. Zabierałam się za smalczyk z fasoli od miesięcy, ale zawsze nikt inny jak wspomniany wcześniej narzeczony stawał mi na drodze, kiedy część fasoli przeznaczonej na fasolkę po bretońsku planowałam przeznaczyć na ów smalczyk.

K: Nie, po co będziesz robić pastę, zjemy w fasolce! Nie ma sensu… 

W ten sposób wyrażał głęboką dezaprobatę wobec pomysłu zmniejszenia ilości fasolki po bretońsku na rzecz jakiegoś tam niby smalcu. Ale tym razem udało mi się przemycić szklankę ugotowanej fasoli. I wiecie co? Kiedy na kolację przygotowałam Kajtkowi wegański smalczyk spojrzał na mnie i nieśmiało zapytał:

K: Czy możemy już zawsze jeść smalec z fasoli? Chyba jest nawet lepszy niż pasta z czerwonej fasoli…

I tak oto mogę się z Wami podzielić przepisem na naprawdę pyszną, zdecydowanie zdrowszą i jeszcze bardziej aromatyczną i po prostu smakowitą wersję smalcu.

Smalczyk z białej fasoli

Pasta do kanapek z białej fasoli – czego potrzebujesz?

Aby przygotować smalec full wypas potrzebujesz:

  • Szklankę namoczonej i ugotowanej fasoli białej (trochę ponad pół szklanki suchej fasoli)
  • 1 duża lub 1,5 średniej cebuli.
  • suszone śliwki (ok 4-5 sztuk)
  • Majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy/maggi
  • Opcjonalnie: paprykę wędzoną i tofu.

I tyle składników wystarczy, żeby wyszła Wam przepyszna pasta do kanapek – na kolację i śniadanie. Jeśli tylko chcecie możecie zrobić ją z większej ilości fasoli dodając po prostu więcej przypraw i śliwek. Uwierzcie – z ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem, ta pasta znika jak szalona!

Roślinny smalec z białej fasoli

Wegański smalczyk prawie gotowy.

Fasolę zblenduj z odrobiną wody i przyprawami: majerankiem (spora łyżeczka), pieprzem (spora łyżeczka), solą (no jakby nie patrzeć dobry smalec do słony smalec).

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodając do niej sosu sojowego lub maggi, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę papryki wędzonej. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy cebulka zarumieni się na złoto wyciągnij przyprawy i dodaj do wcześniej zblendowanej fasoli.

Pokrój w drobniutką kostkę suszone śliwki i dodaj do reszty składników. Dla lepszego połączenia się składników lekko zblenduj część fasoli i śliwek (dosłownie dwa-trzy “uderzenia” blenderem) tak aby zarówno śliwki jak i cebula były wyczuwalnymi “skwarkami”.

Tak przygotowana pasta może być jeszcze wzbogacona o pokrojone w drobną kostkę i usmażone z papryką wędzoną i sosem sojowym tofu. Otrzymamy wtedy pastę z jeszcze większą ilością smalczykowch “skwarków”.

Pasta najlepiej smakuje na dobrej jakości świeżym chlebie udekorowana ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.

Pasta z białej fasoli Wegański smalecInny pomysł na smarowidło z białej fasoli miała Sandra w swoim świetnym przepisie na  “O, MEGA(-3)!” SMAROWIDŁO FASOLOWE Z PIECZONYM CZOSNKIEM

Smalec roślinny

Smalczyk z białej fasoli

Helena Smalec roślinny – to się uda. Spróbuję Wam nakreślić, dlaczego warto spróbować w zaciszu własnego domu tej pasty z białej fasoli… Mój narzeczony… do kanapek pasta do kanapek, pasta z fasoli, smalczyk, wegański smalec, roślinny smalczyk European Wydrukuj
Serves: 7 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli białej (trochę ponad pół szklanki suchej fasoli)
  • 1 duża lub 1,5 średniej cebuli.
  • 4-5 sztuk suszonych śliwek
  • majeranek
  • pieprz,
  • sól,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sos sojowy/maggi

INSTRUKCJE

Fasolę zblenduj z odrobiną wody i przyprawami: majerankiem (spora łyżeczka), pieprzem (spora łyżeczka), solą (no jakby nie patrzeć dobry smalec do słony smalec).Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodając do niej sosu sojowego lub maggi, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę papryki wędzonej. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy cebulka zarumieni się na złoto wyciągnij przyprawy i dodaj do wcześniej zblendowanej fasoli.Pokrój w drobniutką kostkę suszone śliwki i dodaj do reszty składników. Dla lepszego połączenia się składników lekko zblenduj część fasoli i śliwek (dosłownie dwa-trzy "uderzenia" blenderem) tak aby zarówno śliwki jak i cebula były wyczuwalnymi "skwarkami". Pasta najlepiej smakuje na dobrej jakości świeżym chlebie udekorowana ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.

You may also like

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.