Strona Główna do kanapek Smalczyk z białej fasoli

Smalczyk z białej fasoli

Autorka: Helena
Smalec roślinny

Smalec roślinny – to się uda.

Spróbuję Wam nakreślić, dlaczego warto spróbować w zaciszu własnego domu tej pasty z białej fasoli…

Mój narzeczony jest fanem mojej pasty z czerwonej fasoli konserwowej – uwielbia ją, kiedy tylko przygotuje znika w mgnieniu oka. Zabierałam się za smalczyk z fasoli od miesięcy, ale zawsze nikt inny jak wspomniany wcześniej narzeczony stawał mi na drodze, kiedy część fasoli przeznaczonej na fasolkę po bretońsku planowałam przeznaczyć na ów smalczyk.

K: Nie, po co będziesz robić pastę, zjemy w fasolce! Nie ma sensu… 

W ten sposób wyrażał głęboką dezaprobatę wobec pomysłu zmniejszenia ilości fasolki po bretońsku na rzecz jakiegoś tam niby smalcu. Ale tym razem udało mi się przemycić szklankę ugotowanej fasoli. I wiecie co? Kiedy na kolację przygotowałam Kajtkowi wegański smalczyk spojrzał na mnie i nieśmiało zapytał:

K: Czy możemy już zawsze jeść smalec z fasoli? Chyba jest nawet lepszy niż pasta z czerwonej fasoli…

I tak oto mogę się z Wami podzielić przepisem na naprawdę pyszną, zdecydowanie zdrowszą i jeszcze bardziej aromatyczną i po prostu smakowitą wersję smalcu.

Smalczyk z białej fasoli

Pasta do kanapek z białej fasoli – czego potrzebujesz?

Aby przygotować smalec full wypas potrzebujesz:

  • Szklankę namoczonej i ugotowanej fasoli białej (trochę ponad pół szklanki suchej fasoli)
  • 1 duża lub 1,5 średniej cebuli.
  • suszone śliwki (ok 4-5 sztuk)
  • Majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy/maggi
  • Opcjonalnie: paprykę wędzoną i tofu.

I tyle składników wystarczy, żeby wyszła Wam przepyszna pasta do kanapek – na kolację i śniadanie. Jeśli tylko chcecie możecie zrobić ją z większej ilości fasoli dodając po prostu więcej przypraw i śliwek. Uwierzcie – z ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem, ta pasta znika jak szalona!

Roślinny smalec z białej fasoli

Wegański smalczyk prawie gotowy.

Fasolę zblenduj z odrobiną wody i przyprawami: majerankiem (spora łyżeczka), pieprzem (spora łyżeczka), solą (no jakby nie patrzeć dobry smalec do słony smalec).

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodając do niej sosu sojowego lub maggi, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę papryki wędzonej. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy cebulka zarumieni się na złoto wyciągnij przyprawy i dodaj do wcześniej zblendowanej fasoli.

Pokrój w drobniutką kostkę suszone śliwki i dodaj do reszty składników. Dla lepszego połączenia się składników lekko zblenduj część fasoli i śliwek (dosłownie dwa-trzy “uderzenia” blenderem) tak aby zarówno śliwki jak i cebula były wyczuwalnymi “skwarkami”.

Tak przygotowana pasta może być jeszcze wzbogacona o pokrojone w drobną kostkę i usmażone z papryką wędzoną i sosem sojowym tofu. Otrzymamy wtedy pastę z jeszcze większą ilością smalczykowch “skwarków”.

Pasta najlepiej smakuje na dobrej jakości świeżym chlebie udekorowana ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.

Pasta z białej fasoli Wegański smalecInny pomysł na smarowidło z białej fasoli miała Sandra w swoim świetnym przepisie na  “O, MEGA(-3)!” SMAROWIDŁO FASOLOWE Z PIECZONYM CZOSNKIEM

Smalec roślinny

Smalczyk z białej fasoli

Helena Smalec roślinny – to się uda. Spróbuję Wam nakreślić, dlaczego warto spróbować w zaciszu własnego domu tej pasty z białej fasoli… Mój narzeczony jest fanem mojej pasty z czerwonej fasoli… do kanapek pasta do kanapek, pasta z fasoli, smalczyk, wegański smalec, roślinny smalczyk European Wydrukuj
Serves: 7 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli białej (trochę ponad pół szklanki suchej fasoli)
  • 1 duża lub 1,5 średniej cebuli.
  • 4-5 sztuk suszonych śliwek
  • majeranek
  • pieprz,
  • sól,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sos sojowy/maggi

INSTRUKCJE

Fasolę zblenduj z odrobiną wody i przyprawami: majerankiem (spora łyżeczka), pieprzem (spora łyżeczka), solą (no jakby nie patrzeć dobry smalec do słony smalec).Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodając do niej sosu sojowego lub maggi, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę papryki wędzonej. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy cebulka zarumieni się na złoto wyciągnij przyprawy i dodaj do wcześniej zblendowanej fasoli.Pokrój w drobniutką kostkę suszone śliwki i dodaj do reszty składników. Dla lepszego połączenia się składników lekko zblenduj część fasoli i śliwek (dosłownie dwa-trzy "uderzenia" blenderem) tak aby zarówno śliwki jak i cebula były wyczuwalnymi "skwarkami".

Pasta najlepiej smakuje na dobrej jakości świeżym chlebie udekorowana ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.

You may also like

Zostaw komentarz!