Smalec roślinny – to się uda.
Spróbuję Wam nakreślić, dlaczego warto spróbować w zaciszu własnego domu tej pasty z białej fasoli…
Mój narzeczony jest fanem mojej pasty z czerwonej fasoli konserwowej – uwielbia ją, kiedy tylko przygotuje znika w mgnieniu oka. Zabierałam się za smalczyk z fasoli od miesięcy, ale zawsze nikt inny jak wspomniany wcześniej narzeczony stawał mi na drodze, kiedy część fasoli przeznaczonej na fasolkę po bretońsku planowałam przeznaczyć na ów smalczyk.
K: Nie, po co będziesz robić pastę, zjemy w fasolce! Nie ma sensu…
W ten sposób wyrażał głęboką dezaprobatę wobec pomysłu zmniejszenia ilości fasolki po bretońsku na rzecz jakiegoś tam niby smalcu. Ale tym razem udało mi się przemycić szklankę ugotowanej fasoli. I wiecie co? Kiedy na kolację przygotowałam Kajtkowi wegański smalczyk spojrzał na mnie i nieśmiało zapytał:
K: Czy możemy już zawsze jeść smalec z fasoli? Chyba jest nawet lepszy niż pasta z czerwonej fasoli…
I tak oto mogę się z Wami podzielić przepisem na naprawdę pyszną, zdecydowanie zdrowszą i jeszcze bardziej aromatyczną i po prostu smakowitą wersję smalcu.
Pasta do kanapek z białej fasoli – czego potrzebujesz?
Aby przygotować smalec full wypas potrzebujesz:
- Szklankę namoczonej i ugotowanej fasoli białej (trochę ponad pół szklanki suchej fasoli)
- 1 duża lub 1,5 średniej cebuli.
- suszone śliwki (ok 4-5 sztuk)
- Majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy/maggi
- Opcjonalnie: paprykę wędzoną i tofu.
I tyle składników wystarczy, żeby wyszła Wam przepyszna pasta do kanapek – na kolację i śniadanie. Jeśli tylko chcecie możecie zrobić ją z większej ilości fasoli dodając po prostu więcej przypraw i śliwek. Uwierzcie – z ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem, ta pasta znika jak szalona!
Wegański smalczyk prawie gotowy.
Fasolę zblenduj z odrobiną wody i przyprawami: majerankiem (spora łyżeczka), pieprzem (spora łyżeczka), solą (no jakby nie patrzeć dobry smalec do słony smalec).
Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodając do niej sosu sojowego lub maggi, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę papryki wędzonej. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy cebulka zarumieni się na złoto wyciągnij przyprawy i dodaj do wcześniej zblendowanej fasoli.
Pokrój w drobniutką kostkę suszone śliwki i dodaj do reszty składników. Dla lepszego połączenia się składników lekko zblenduj część fasoli i śliwek (dosłownie dwa-trzy “uderzenia” blenderem) tak aby zarówno śliwki jak i cebula były wyczuwalnymi “skwarkami”.
Tak przygotowana pasta może być jeszcze wzbogacona o pokrojone w drobną kostkę i usmażone z papryką wędzoną i sosem sojowym tofu. Otrzymamy wtedy pastę z jeszcze większą ilością smalczykowch “skwarków”.
Pasta najlepiej smakuje na dobrej jakości świeżym chlebie udekorowana ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.
Inny pomysł na smarowidło z białej fasoli miała Sandra w swoim świetnym przepisie na “O, MEGA(-3)!” SMAROWIDŁO FASOLOWE Z PIECZONYM CZOSNKIEM
Fasolę zblenduj z odrobiną wody i przyprawami: majerankiem (spora łyżeczka), pieprzem (spora łyżeczka), solą (no jakby nie patrzeć dobry smalec do słony smalec).Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę dodając do niej sosu sojowego lub maggi, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę papryki wędzonej. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy cebulka zarumieni się na złoto wyciągnij przyprawy i dodaj do wcześniej zblendowanej fasoli.Pokrój w drobniutką kostkę suszone śliwki i dodaj do reszty składników. Dla lepszego połączenia się składników lekko zblenduj część fasoli i śliwek (dosłownie dwa-trzy "uderzenia" blenderem) tak aby zarówno śliwki jak i cebula były wyczuwalnymi "skwarkami". Pasta najlepiej smakuje na dobrej jakości świeżym chlebie udekorowana ogórkiem kiszonym i świeżo mielonym pieprzem.SKŁADNIKI
INSTRUKCJE