Strona Główna Deser Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem

Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem

Autorka: Maja Siadlak

Kto z nas nie lubi naleśników? Kojarzą mi się z wakacjami u Babci i Dziadka. Unoszący się w mieszkaniu zapach pierwszego dania, uruchamiał ślinianki. I tak wiedziałam, że za dużo zjeść nie mogę, bo na drugie danie… naleśniki! Z twarogiem i owocami zebranymi z ogrodu. Może dżem, który zrobił Dziadek? Przyjemnie brzmi, prawda? Moją zmorą od lat były nieudane próby odtworzenia naleśników Babci. TAK! Jestem jedną z tych osób. Za każdym razem było coś nie tak.  Chociaż to nic skomplikowanego. Byłam osobą, która naleśników robić nie umie! A wiecie jak wiele jest w internecie przepisów na naleśniki? Mnóstwo! Nie znalazłam tylko “swojego” przepisu na naleśniki bez jajek. Uznałam, że to będzie mój krok.

Zaczęłam więc eksperymentować. Naleśniki z banana, żelu z siemienia lnianego, płatków owsianych. Aż w końcu: naleśniki bez jajek. Po prostu. Bez zamienników. Skąd pomysł? Naleśniki bez jajek były zainspirowane…brakiem jajek w lodówce. Miałam leniwy dzień. Nie miałam zamiaru wychodzić do sklepu! To ile mąki i mleka roślinnego zużyłam, ciężko zliczyć. Nie ukrywam, droga była długa. Ale udało się! Chrupiące i słodkie naleśniki w 100% wegańskie. Naleśniki nadziałam twarogiem z tofu. Nadaje się nie tylko do naleśników! Serek będzie pasował również do kanapek lub jako deser do pracy. Opcji jest wiele, ograniczeniem – tylko wyobraźnia.

Twaróg wzbogacony w białko, dzięki tofu. Są tam orzechy, maliny, mus kokosowy i syrop z agawy. Uwierzcie mi, to jest pyszne! Do tofu możecie dodać również truskawki. A tak naprawdę co tylko chcecie! Ja wykorzystałam mrożone owoce – mogą być również świeże. Mus kokosowy kupiłam w Lidlu. Nie jest obowiązkowy, ale ja jestem wielką fanką kokosa! Słodzik również jest tylko opcją. Ja wolałam dodać syropu z agawy. Ty możesz dodać daktyli, miodu lub białego cukru.

Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiemJeśli jesteście ciekawi innych przepisów na tofu na słodko, to zapraszam tutaj.

Ja mogę wam życzyć smacznego drodzy!

Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem

Maja Siadlak Kto z nas nie lubi naleśników? Kojarzą mi się z wakacjami u Babci i Dziadka. Unoszący się w mieszkaniu zapach pierwszego dania, uruchamiał… Deser Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Składniki na naleśniki:

  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki pszenną
  • 300 ml mleka sojowego
  • cukier
  • sól
  • łyżka oleju roślinnego

Składniki na twaróg:

  • 1/3 kostki tofu naturalnego
  • garść malin
  • łyżeczka syropu z agawy (może być też cukier, lub inna substancja słodząca)
  • łyżeczka musu kokosowego (opcjonalnie)
  • 6-7 orzechów laskowych

 

INSTRUKCJE

Naleśniki:

Wsyp obie mąki do naczynia i wymieszaj z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Dodaj mleka roślinnego i wymieszaj, aby masa była gładka i lekko lejąca. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Do gotowej masy możesz dodać łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni wylewaj po kolei masę, i smaż z obu stron.

Twaróg z tofu:

Włóż wszystko do blendera. GOTOWE!

You may also like

2 Komentarze

7 walentynkowych dań na randkę idealną February 11, 2020 - 6:10 am

[…] 7. A rano…zrobię naleśniki! […]

Odpowiedx
Placuszki z masłem orzechowym March 21, 2020 - 11:01 am

[…] również pasta z tofu, którą już kiedyś Wam przedstawiłam, a link do niej znajdziecie tutaj. Ot, takie HAMERYKAŃSKIE śniadanko! ? Życzę Wam inspiracji w kuchni, pysznych dań, dużo […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.