Strona Główna Deser Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem

Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem

Autorka: Maja Siadlak

Kto z nas nie lubi naleśników? Kojarzą mi się z wakacjami u Babci i Dziadka. Unoszący się w mieszkaniu zapach pierwszego dania, uruchamiał ślinianki. I tak wiedziałam, że za dużo zjeść nie mogę, bo na drugie danie… naleśniki! Z twarogiem i owocami zebranymi z ogrodu. Może dżem, który zrobił Dziadek? Przyjemnie brzmi, prawda? Moją zmorą od lat były nieudane próby odtworzenia naleśników Babci. TAK! Jestem jedną z tych osób. Za każdym razem było coś nie tak.  Chociaż to nic skomplikowanego. Byłam osobą, która naleśników robić nie umie! A wiecie jak wiele jest w internecie przepisów na naleśniki? Mnóstwo! Nie znalazłam tylko “swojego” przepisu na naleśniki bez jajek. Uznałam, że to będzie mój krok.

Zaczęłam więc eksperymentować. Naleśniki z banana, żelu z siemienia lnianego, płatków owsianych. Aż w końcu: naleśniki bez jajek. Po prostu. Bez zamienników. Skąd pomysł? Naleśniki bez jajek były zainspirowane…brakiem jajek w lodówce. Miałam leniwy dzień. Nie miałam zamiaru wychodzić do sklepu! To ile mąki i mleka roślinnego zużyłam, ciężko zliczyć. Nie ukrywam, droga była długa. Ale udało się! Chrupiące i słodkie naleśniki w 100% wegańskie. Naleśniki nadziałam twarogiem z tofu. Nadaje się nie tylko do naleśników! Serek będzie pasował również do kanapek lub jako deser do pracy. Opcji jest wiele, ograniczeniem – tylko wyobraźnia.

Twaróg wzbogacony w białko, dzięki tofu. Są tam orzechy, maliny, mus kokosowy i syrop z agawy. Uwierzcie mi, to jest pyszne! Do tofu możecie dodać również truskawki. A tak naprawdę co tylko chcecie! Ja wykorzystałam mrożone owoce – mogą być również świeże. Mus kokosowy kupiłam w Lidlu. Nie jest obowiązkowy, ale ja jestem wielką fanką kokosa! Słodzik również jest tylko opcją. Ja wolałam dodać syropu z agawy. Ty możesz dodać daktyli, miodu lub białego cukru.

Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiemJeśli jesteście ciekawi innych przepisów na tofu na słodko, to zapraszam tutaj.

Ja mogę wam życzyć smacznego drodzy!

Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem

Maja Siadlak Kto z nas nie lubi naleśników? Kojarzą mi się z wakacjami u Babci i Dziadka. Unoszący się w mieszkaniu zapach pierwszego dania, uruchamiał… Deser Naleśniki bez jajek z wegańskim twarogiem European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Składniki na naleśniki:

  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki pszenną
  • 300 ml mleka sojowego
  • cukier
  • sól
  • łyżka oleju roślinnego

Składniki na twaróg:

  • 1/3 kostki tofu naturalnego
  • garść malin
  • łyżeczka syropu z agawy (może być też cukier, lub inna substancja słodząca)
  • łyżeczka musu kokosowego (opcjonalnie)
  • 6-7 orzechów laskowych

 

INSTRUKCJE

Naleśniki:

Wsyp obie mąki do naczynia i wymieszaj z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Dodaj mleka roślinnego i wymieszaj, aby masa była gładka i lekko lejąca. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Do gotowej masy możesz dodać łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni wylewaj po kolei masę, i smaż z obu stron.

Twaróg z tofu:

Włóż wszystko do blendera. GOTOWE!

You may also like

2 Komentarze

7 walentynkowych dań na randkę idealną February 11, 2020 - 6:10 am

[…] 7. A rano…zrobię naleśniki! […]

Odpowiedx
Placuszki z masłem orzechowym March 21, 2020 - 11:01 am

[…] również pasta z tofu, którą już kiedyś Wam przedstawiłam, a link do niej znajdziecie tutaj. Ot, takie HAMERYKAŃSKIE śniadanko! ? Życzę Wam inspiracji w kuchni, pysznych dań, dużo […]

Odpowiedx

Leave a Reply to Placuszki z masłem orzechowym Skasuj odpowiedź