Strona Główna Deser Tofu w panierce czy czekoladzie?

Tofu w panierce czy czekoladzie?

Autorka: Maja Siadlak

Przygotowując ten przepis w głowie miałam weekend! Jako, że jestem fanką słonych przekąsek, pomyślałam sobie “aha! Tofu w panierce! Jako przekąska, super. Jadłam sama, to jest pyszne!” Później rozsądek mi podpowiedział “Ekhem, koleżanko, nie stać Cię na tyle tofu, to wcale nie jest dobry pomysł!” Ale, ale.. po co myśleć tak pesymistycznie?

Nie zrezygnowałam więc z przepysznego tofu w panierce. Po prostu wrzuciłam je do sałatki, która świetnie się komponuje ze słonym, chrupiącym tofu, a i również nie jest skomplikowana, czy też droga.

Alternatywą dla osób, które lubią słodkie przekąski to tofu w czekoladzie, i o dziwo, ta słodsza wersja jest zdrowsza od tej słonej. Nie ukrywam też, że żadna z tych przekąsek nie jest jakoś “super fit, zdrowa, itd.”, ale co jest złego w tym, żeby sobie pofolgować w weekend?

Tofu w panierce czy czekoladzie?

Maja Siadlak Przygotowując ten przepis w głowie miałam weekend! Jako, że jestem fanką słonych przekąsek, pomyślałam sobie “aha! Tofu w panierce! Jako przekąska, super. Jadłam… Deser Tofu w panierce czy czekoladzie? European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Tofu na słono:

  • Przyprawa "Kebab Shoarma" (ja użyłam firmy Kamis)
  • Woda
  • Przyprawa Maggi
  • Cukier
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka słodka wędzona mielona
  • Bułka tarta
  • 250g tofu naturalnego (ale może być też Twoje ulubione)
  • Olej rzepakowy

Tofu na słodko:

  • Czekolada (ja użyłam gorzkiej, może być deserowa)
  • Cytryna
  • Cukier
  • 250g tofu naturalnego
  • Wiórki kokosowe
  • Papier do pieczenia

INSTRUKCJE

Tofu na słono

Przygotuj marynatę wlewając wodę do pojemniczka. Dodaj płaską łyżkę papryki wędzonej, łyżkę przyprawy do kebaba, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawa maggi według uznania. Wymieszaj wszystko razem, następnie dodaj pokrojone w kostki tofu. Po 2 godzinach, obtocz w bułce tartej zamarynowane kostki tofu i wrzuć na olej na rozgrzanej patelni. Smaż, aż będą zarumienione.

Warto też pamiętać o tym, że 30 minut marynowania się tofu to MINIMUM, a można i nawet dłużej (np. przez noc). Im dłużej marynujemy, tym więcej smaku. 🙂

GOTOWE!

Można dodać do sałatki, praktycznie każdej. Ja zrobiłam sałatkę z burakiem, papryką czerwoną i żółtą, resztką cukinii, kaszą bulgur, miksem sałaty ze szpinakiem i oliwą czosnkową. (Przyprawy jakie tylko pragniesz! Polecam pieprz ziołowy, sól i czerwona papryka słodka mielona).

 

Tofu na słodko

Zmiel tofu na gładką masę i dodaj 3 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru (chyba, że wolisz słodsze 🙂 ). Od razu wolę w tym miejscu wspomnieć, że przepis ten jest dość "tani i szybki" więc bez agaru. (Agar-Agar ma za zadanie działać jak żelatyna, tyle, że jest wegańskim produktem 🙂 ). Zlep masę w mniejsze kuleczki i wrzuć do zamrażarki. W tym czasie rozpuść czekoladę i ostudź. Kiedy kulki z tofu będą już stabilne (Tak po 1,5h) oblej je czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi, następnie wrzuć do zamrażarki na 1 h.

Nie ukrywam, że na początku są super twarde, więc trzeba troszkę odczekać przed spożyciem, ale przysięgam, że są PYSZNE! Można też przed włożeniem do zamrażarki takie kulki obtoczyć w pokruszonych herbatnikach, a później oblać czekoladą i kokosem.. nie ma ograniczeń, tutaj działa tylko nasza wyobraźnia!

You may also like

Zostaw komentarz!