Majonez wegański
Strona Główna do kanapek WegeMajonez domowy

WegeMajonez domowy

Autorka: Kinga

WegeMejonez? Nie masz ochoty na majonez sklepowy? Proponujemy Wam majonez wegański domowy, naprawdę doskonały. Jest szczególnie przydatny gdy potrzebujecie dużej ilości majonezu, a nie macie ochoty wydawać kroci w sklepie na ten bezjajeczny (zresztą jajeczny też do najtańszych nie należy).

Majonez roślinny a cholesterol

Naturalny majonez roślinny opiera się o olej rzepakowy, a ten jest bezpieczny dla naszego zdrowia nawet jeśli borykamy się z przekroczonymi normami na lipidogramie. Poza tym często wegańskie majonezy w sklepie stabilizowane są różnymi substancjami, które wcale nie są nam do szczęścia potrzebne. Nasz majonez wegański to… no cóż, może nie samo zdrowie, ale wiecie o co chodzi – naturalne, sprawdzone składniki, zero dodatków o skomplikowanych nazwach.

Do produkcji WegeMajonezu (majonezu wegańskiego) potrzebujesz:

250 ml mleka sojowego niesłodzonego, 500 ml oleju rzepakowego, 4 łyżki soku z cytryny, 1- 2 łyżki musztardy, 1 PŁASKA łyżeczka czarnej soli (kala namak), pieprz, opcjonalnie 1 łyżkę płatków drożdżowych z Rossmana.

A jak zrobić majonez wegański?

Do wysokiego blendera wlej mleko, sok z cytryny i krótko blenduj. Dodaj musztardę, pieprz i czarną sól – daje posmak i zamach jajek. Można tez dodać płatki drożdżowe. One wzbogacą wegemajonez o serowy posmak. Więc jeśli nie przepadasz za serem we wszystkim, to zrezygnuj z płatków albo dodaj ich niewiele. Znowu włącz Blender. Uwaga podczas blendowania będzie unosił się bardzo ostry “zapach” jajeczny (to przez sól kala namak)… zignorujcie go, zaraz przejdzie 🙂 Po krótkiej chwili blendowania zmniejsz obroty blendera i powolutku, cieniutkim strumyczkiem zacznij wlewać olej. Gdy wlejesz 1/3 oleju możesz trochę zwiększyć obroty, ale niezbyt dużo. Cierpliwie malutkim strumykiem wlej cały olej. Blenduj dopóki konsystencja wegemajonezu nie będzie majonezowa a olej całkowicie się połączy z wszystkimi składnikami.

Film instruktażowy:

WegeMajonez Majonez wegański WegePerspektywy
A do czego wykorzystać majonez roślinny?

Do wszystkiego do czego wykorzystujesz normalny majonez! Polecamy Cieciorkową sałatkę do kanapek albo do wegańskich jajek robionych bez udziału kur. Poza tym, sprawdzi się na tradycyjnych kanapkach, w sałatkach, na grzankach i jako baza do dipów. Nic, tylko przygotowywać!

Majonez wegański

WegeMajonez Majonez Wegański

Kinga WegeMejonez? Nie masz ochoty na majonez sklepowy? Proponujemy Wam majonez wegański domowy, naprawdę doskonały. Jest szczególnie przydatny gdy potrzebujecie dużej ilości majonezu, a… do kanapek WegeMajonez domowy European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka sojowego niesłodzonego,
  • 500 ml oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1- 2 łyżki musztardy,
  • 1 PŁASKA łyżeczka czarnej soli (kala namak),
  • pieprz,
  • opcjonalnie 1 łyżkę płatków drożdżowych (najlepiej z Rossmana)

INSTRUKCJE

  1. Do wysokiego blendera wlej mleko, sok z cytryny.
  2. Krótko blenduj.
  3. Dodaj musztardę, pieprz i czarną sól.
  4. Możesz tez dodać płatki drożdżowe (opcja)
  5. Znowu włącz Blender.
  6. Po krótkiej chwili blendowaniu zmniejsz obroty blendera i powolutku, cieniutkim strumyczkiem zacznij wlewać olej.
  7. Gdy wlejesz 1/3 oleju możesz trochę zwiększyć obroty, ale niezbyt dużo. Cierpliwie malutkim strumykiem wlej cały olej. Blenduj dopóki konsystencja wegemajonezu nie będzie majonezowa, a olej całkowicie się połączy z wszystkimi składnikami.
  8. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki.

You may also like

Zostaw komentarz!