Strona Główna Kolacja Sałatka do kanapek z cieciorką i ogórkiem kiszonym

Sałatka do kanapek z cieciorką i ogórkiem kiszonym

Autorka: Sandra

Drugi tydzień września to czas, kiedy szkoła zaczęła się już na dobre i większości rodzicom właśnie kończy się wena na drugie śniadania dla miniludzi. Szukanie skitranych kanapek w skrzyni od wersalki to fajny sport, ale proponuję alternatywę: pyszne i zdrowe kanapki z sałatką z cieciorki i ogórka kiszonego! Ma pełny, kremowy smak z przyjemnymi, kiszonymi akcentami. Niebo! Ten posiłek nie wróci do domu w formie żałośnie zmiażdżonej podręcznikiem od biologii, bo zniknie przy pierwszej lepszej przerwie. Ale zrób ich więcej i zabierz ze sobą do pracy, dlaczego tylko dzieci mają mieć fajnie!

Sałatka do kanapek z cieciorką i ogórkiem kiszonym

Sandra Drugi tydzień września to czas, kiedy szkoła zaczęła się już na dobre i większości rodzicom właśnie kończy się wena na drugie śniadania dla… Kolacja Sałatka do kanapek z cieciorką i ogórkiem kiszonym European Wydrukuj
Serves: 4 porcje Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 5-6 cm białej części pora
  • puszka cieciorki
  • 5-6 średnich ogórków kiszonych
  • 1 czubata łyżka majonezu (u mnie wegański, ale zwykły smakuje identycznie i też się nada)

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (najlepiej zmielonej)
  • sól
  • pieprz

INSTRUKCJE

 

Cieciorka po rozgnieceniu powinna wyglądać mniej więcej tak

  1. Ciecierzycę odcedź z zalewy, przepłucz i pognieć widelcem. Nie robimy hummusu, więc nie chcemy osiągnąć gładkiej masy, a tylko unieszkodliwić uciekające z kanapki kulki.
  2. Por i ogórki posiekaj w drobną kosteczkę.
  3. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

 

W przepisie użyłam majonezu wegańskiego, ale zwykły spokojnie da radę. Prawdę mówiąc nie ma pomiędzy nimi jakiejś szczególnej różnicy w smaku, bo nawet w tradycyjnym majonezie żółtko to zaledwie kilka procent składu – większość zaś stanowi olej. Dlatego pod kątem zdrowotnym, większe znaczenie niż obecność jaja kurzego ma rodzaj użytego oleju. Warto wybierać ten przygotowany na oleju rzepakowym, ponieważ zawiera on dużo niezbędnych kwasów omega 3. Majonez łatwo też zrobić samemu, i na pewno niebawem pojawi się tu odpowiedni przepis ;).

Jestem też Wam winna słowo na temat suszonej cebuli. Jest ona obecnie dość łatwo dostępna w sklepach, zwykle w formie drobnych płatków. Od kiedy podczas produkcji krokietów z kapustą w ilości “dla wojska” okazało się, że jest to przyprawa ratująca każde danie, któremu brakuje głębi – na stałe zainstalowała się w mojej szufladzie z przyprawami. Kupuję ją najczęściej hurtem, mielę w młynku do kawy i przesypuję do słoiczka. Nadaje się do sosów, wytrawnych farszów, jednogarnkowców i sałatek z majonezem. Jest uniwersalna i ratuje potrawy, reputację oraz życie 🙂

Jeśli macie ochotę na inne przepisy, które można wykorzystać do przygotowania kanapek na drugie śniadanie, polecamy Wam spróbować Pastę na latające oko – z orzechami włoskimi i pietruszką oraz smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem! A w międzyczasie nacieszcie oko kanapeczką z chleba pełnoziarnistego wypełnioną cieciorkowo-ogórkowym dobrem:

PS Kiedy mam “fit” nastrój, zamieniam połowę majonezu na jogurt, ale to nie zdarza się zbyt często 😉

You may also like

1 Komentarz

WegeMajonez domowy | WegePerspektywy April 2, 2021 - 11:09 am

[…] wszystkiego do czego wykorzystujesz normalny majonez! Polecamy Cieciorkową sałatkę do kanapek albo do wegańskich jajek robionych bez udziału kur. Poza tym, sprawdzi się na tradycyjnych […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!