Strona Główna Przepisy “O, MEGA(-3)!” smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem

“O, MEGA(-3)!” smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem

Autorka: Sandra

To przepis bardzo prosty i niewymagający precyzji. Jedyna trudność to decyzja jak go nazwać: pasta do pieczywa? Dip? Ja postawiłam na “smarowidło”. “Pasta” jest myląca – zaraz znajdzie się jakiś Włoch z zamiłowania i z lupą pocznie na liście składników szukać makaronu. “Dip” brzmi co najmniej niegrzecznie, od razu widzisz oczami wyobraźni jak maczasz w nim słone krakersy. Stanęło na poczciwym staropolskim “smarowidle”. Bo smarowidło nic z góry nie zakłada, nic nie sugeruje i pozwala, by je zjeść na takim nośniku jaki nasze podniebienie i dieto-wytyczne uznają wspólnie (lub despotycznie!) za stosowne. Tyle tytułem wstępu, bo goście głodni.

Pasta z fasoli pełna omega 3 – idealne wegańskie smarowidło

Który olej lepiej wykorzystać?

Jak wiadomo dipy do krakersów, nachosów czy marchewek to imprezowy hit, i ten przepis bankowo trafi do serc Twoich gości. Jednak w takim razie koniecznie wybierz olej rzepakowy. Ponieważ miska z dipem będzie stać przez kilka godzin na stole w ciepłym pokoju, dip przygotowany z olejem lnianym prawdopodobnie zacznie cuchnąć….RYBĄ. Jest to niekorzystne nie tylko z uwagi na walory smakowo-węchowe, ale oznacza również, że olej jełczeje, a nasze upragnione omega-3 rozpada się. Używaj więc oleju z siemienia tylko jeśli pożerasz dip od razu lub planujesz przechowywać go krótko w lodówce.  Pamiętaj również o tym, by olej lniany:

  • przechowywać zawsze w lodówce, 
  • przed użyciem sprawdzić czy nie jest gorzki i czy nie pachnie “rybio” oraz
  • sprawdzić czy olej nie jest mętny (najlepiej przyglądając się zawartości butelki “pod słońce”.
Przygotowanie smarowidła fasolowego:
  1. Z główki czosnku zdejmij delikatnie wierzchnią warstwę łupiny, odkrój czubek odsłaniając wnętrze ząbków. Czosnek można upiec na 2 sposoby:
  • w piekarniku piecz w 180 stopniach ok 30-40 minut. Polej oliwą i zawiń w folię aluminiową. Jeśli nie pieczesz przy okazji innych rzeczy – nie jest to szczególnie ekologiczna metoda, dlatego ja wolę tę drugą, szybszą: 
  • piecz w mikrofali przez 2-3 minuty. Do pojemnika z pokrywką (odpowiedniego do używania w mikrofalówce) wlej 2 łyżki wody, włóż czosnek i polej odrobiną oliwy. Czas gotowania zależy od mocy Twojej kuchenki, dlatego po upływie dwóch minut sprawdź widelcem czy konsystencja czosnku pozwala, by wycisnąć go ze skorupki i ewentualnie przedłuż czas w mikrofali. Bądź ostrożny – zbyt długie mikrofalowanie spowoduje, że ząbki będą twarde, paskudnie gorzkie i wylądują tam gdzie mój pierwszy pieczony czosnek – w kuble na śmieci!
Skład fasoli

  2. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz. Pozwól, by cała woda odciekła z fasoli lub osusz ją delikatnie papierowym ręcznikiem. Mokra fasola popsułaby nam konsystencję dipu.   3. Osuszoną fasolę, czosnek wyciśnięty ze skorupek, olej, słodziwo i przyprawy zblenduj na gładką masę. 4. Umyte i osuszone zioła posiekaj i dodaj do fasolowej pasty. Skrop delikatnie cytryną do smaku. 5. Dip przełóż do miski, polej odrobiną oleju lub oliwy, posyp czymś fajnym.

A z czym jeść to smarowidło?

Z czym chcesz! Kiedy przychodzą goście, nie wzbraniamy się przed krakersem lub marchewką. Ale po treningu wciągamy michę z pieczywem pełnoziarnistym i warzywem, które się nawinie, o na przykład tak:

“O, MEGA(-3)!” smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem

Sandra To przepis bardzo prosty i niewymagający precyzji. Jedyna trudność to decyzja jak go nazwać: pasta do pieczywa? Dip? Ja postawiłam na “smarowidło”. “Pasta”… Przepisy smarowidło, pasta do chleba, kolacja, śniadanie, dip, roślinny, wegański European Wydrukuj
Serves: zależy jak bardzo żarłoczni są Wasi goście i ile różności dla nich przygotowaliście. Podane składniki wystarczą na jedną salaterkę smarowidła. Na kolację - do chleba - wciągamy ją na 2 (bardzo głodne) osoby. Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 duża lub 2 małe główki czosnku (tak, dobrze przeczytaliście)
  • puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki oleju z siemienia lnianego i 1 rzepakowego)
  • duuuża garść dowolnych świeżych ziół (np. bazylia, pietruszka, oregano, rozmaryn)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki miodu / szczypta cukru
  • szczypta zmielonych goździków
  • kilka kropel soku z cytryny
  • coś fajnego do posypania (np. czarnuszka, sezam albo szczypiorek)

INSTRUKCJE

Który olej lepiej wykorzystać? Jak wiadomo dipy do krakersów, nachosów czy marchewek to imprezowy hit, i ten przepis bankowo trafi do serc Twoich gości. Jednak w takim razie koniecznie wybierz olej rzepakowy. Ponieważ miska z dipem będzie stać przez kilka godzin na stole w ciepłym pokoju, dip przygotowany z olejem lnianym prawdopodobnie zacznie cuchnąć....RYBĄ. Jest to niekorzystne nie tylko z uwagi na walory smakowo-węchowe, ale oznacza również, że olej jełczeje, a nasze upragnione omega-3 rozpada się. Używaj więc oleju z siemienia tylko jeśli pożerasz dip od razu lub planujesz przechowywać go krótko w lodówce.  Pamiętaj również o tym, by olej lniany:

  • przechowywać zawsze w lodówce, 
  • przed użyciem sprawdzić czy nie jest gorzki i czy nie pachnie “rybio” oraz
  • sprawdzić czy olej nie jest mętny (najlepiej przyglądając się zawartości butelki “pod słońce”.

Przygotowanie:

  1. Z główki czosnku zdejmij delikatnie wierzchnią warstwę łupiny, odkrój czubek odsłaniając wnętrze ząbków. Czosnek można upiec na 2 sposoby:
  • w piekarniku piecz w 180 stopniach ok 30-40 minut. Polej oliwą i zawiń w folię aluminiową. Jeśli nie pieczesz przy okazji innych rzeczy - nie jest to szczególnie ekologiczna metoda, dlatego ja wolę tę drugą, szybszą: 
  • piecz w mikrofali przez 2-3 minuty. Do pojemnika z pokrywką (odpowiedniego do używania w mikrofalówce) wlej 2 łyżki wody, włóż czosnek i polej odrobiną oliwy. Czas gotowania zależy od mocy Twojej kuchenki, dlatego po upływie dwóch minut sprawdź widelcem czy konsystencja czosnku pozwala, by wycisnąć go ze skorupki i ewentualnie przedłuż czas w mikrofali. Bądź ostrożny - zbyt długie mikrofalowanie spowoduje, że ząbki będą twarde, paskudnie gorzkie i wylądują tam gdzie mój pierwszy pieczony czosnek - w kuble na śmieci!

  2. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz. Pozwól, by cała woda odciekła z fasoli lub osusz ją delikatnie papierowym ręcznikiem. Mokra fasola popsułaby nam konsystencję dipu.   3. Osuszoną fasolę, czosnek wyciśnięty ze skorupek, olej, słodziwo i przyprawy zblenduj na gładką masę. 4. Umyte i osuszone zioła posiekaj i dodaj do fasolowej pasty. Skrop delikatnie cytryną do smaku. 5. Dip przełóż do miski, polej odrobiną oleju lub oliwy, posyp czymś fajnym. 

PORADY

Zdrowiorada: W ciągu dnia warto sięgnąć po różne źródła białka roślinnego: strączki, ziarna i orzechy. Ich profile aminokwasowe uzupełniają się, dzięki czemu przyswajasz łącznie tzw. “pełnowartościowe białko.”

Pomysł na inne smarowidło do chleba zaproponowała Helena w swoim przepisie na… Pastę na Latające Oko! 

You may also like

3 Komentarze

Pasta na Latające Oko - WegePerspektywy July 26, 2019 - 6:34 am

[…] A jeśli mało wam past do chleba wskakujcie do przepisu Sandry na pyszne smarowidło: O, mega (3)! […]

Odpowiedx
Sałatka do kanapek z cieciorką i ogórkiem kiszonym - WegePerspektywy September 13, 2019 - 5:28 pm

[…] polecamy Wam spróbować Pastę na latające oko – z orzechami włoskimi i pietruszką oraz smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem! A w międzyczasie nacieszcie oko kanapeczką z chleba pełnoziarnistego […]

Odpowiedx
Roślinny smalczyk z białej fasoli April 9, 2020 - 10:54 am

[…] Inny pomysł na smarowidło z białej fasoli miała Sandra w swoim świetnym przepisie na  “O, MEGA(-3)!” SMAROWIDŁO FASOLOWE Z PIECZONYM CZOSNKIEM […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.