To przepis bardzo prosty i niewymagający precyzji. Jedyna trudność to decyzja jak go nazwać: pasta do pieczywa? Dip? Ja postawiłam na “smarowidło”. “Pasta” jest myląca – zaraz znajdzie się jakiś Włoch z zamiłowania i z lupą pocznie na liście składników szukać makaronu. “Dip” brzmi co najmniej niegrzecznie, od razu widzisz oczami wyobraźni jak maczasz w nim słone krakersy. Stanęło na poczciwym staropolskim “smarowidle”. Bo smarowidło nic z góry nie zakłada, nic nie sugeruje i pozwala, by je zjeść na takim nośniku jaki nasze podniebienie i dieto-wytyczne uznają wspólnie (lub despotycznie!) za stosowne. Tyle tytułem wstępu, bo goście głodni.
Pasta z fasoli pełna omega 3 – idealne wegańskie smarowidło
Który olej lepiej wykorzystać?
Jak wiadomo dipy do krakersów, nachosów czy marchewek to imprezowy hit, i ten przepis bankowo trafi do serc Twoich gości. Jednak w takim razie koniecznie wybierz olej rzepakowy. Ponieważ miska z dipem będzie stać przez kilka godzin na stole w ciepłym pokoju, dip przygotowany z olejem lnianym prawdopodobnie zacznie cuchnąć….RYBĄ. Jest to niekorzystne nie tylko z uwagi na walory smakowo-węchowe, ale oznacza również, że olej jełczeje, a nasze upragnione omega-3 rozpada się. Używaj więc oleju z siemienia tylko jeśli pożerasz dip od razu lub planujesz przechowywać go krótko w lodówce. Pamiętaj również o tym, by olej lniany:
- przechowywać zawsze w lodówce,
- przed użyciem sprawdzić czy nie jest gorzki i czy nie pachnie “rybio” oraz
- sprawdzić czy olej nie jest mętny (najlepiej przyglądając się zawartości butelki “pod słońce”.
Przygotowanie smarowidła fasolowego:
- Z główki czosnku zdejmij delikatnie wierzchnią warstwę łupiny, odkrój czubek odsłaniając wnętrze ząbków. Czosnek można upiec na 2 sposoby:
- w piekarniku piecz w 180 stopniach ok 30-40 minut. Polej oliwą i zawiń w folię aluminiową. Jeśli nie pieczesz przy okazji innych rzeczy – nie jest to szczególnie ekologiczna metoda, dlatego ja wolę tę drugą, szybszą:
- piecz w mikrofali przez 2-3 minuty. Do pojemnika z pokrywką (odpowiedniego do używania w mikrofalówce) wlej 2 łyżki wody, włóż czosnek i polej odrobiną oliwy. Czas gotowania zależy od mocy Twojej kuchenki, dlatego po upływie dwóch minut sprawdź widelcem czy konsystencja czosnku pozwala, by wycisnąć go ze skorupki i ewentualnie przedłuż czas w mikrofali. Bądź ostrożny – zbyt długie mikrofalowanie spowoduje, że ząbki będą twarde, paskudnie gorzkie i wylądują tam gdzie mój pierwszy pieczony czosnek – w kuble na śmieci!
2. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz. Pozwól, by cała woda odciekła z fasoli lub osusz ją delikatnie papierowym ręcznikiem. Mokra fasola popsułaby nam konsystencję dipu. 3. Osuszoną fasolę, czosnek wyciśnięty ze skorupek, olej, słodziwo i przyprawy zblenduj na gładką masę. 4. Umyte i osuszone zioła posiekaj i dodaj do fasolowej pasty. Skrop delikatnie cytryną do smaku. 5. Dip przełóż do miski, polej odrobiną oleju lub oliwy, posyp czymś fajnym.
A z czym jeść to smarowidło?
Z czym chcesz! Kiedy przychodzą goście, nie wzbraniamy się przed krakersem lub marchewką. Ale po treningu wciągamy michę z pieczywem pełnoziarnistym i warzywem, które się nawinie, o na przykład tak:
SKŁADNIKI
- 1 duża lub 2 małe główki czosnku (tak, dobrze przeczytaliście)
- puszka białej fasoli
- 3 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki oleju z siemienia lnianego i 1 rzepakowego)
- duuuża garść dowolnych świeżych ziół (np. bazylia, pietruszka, oregano, rozmaryn)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki miodu / szczypta cukru
- szczypta zmielonych goździków
- kilka kropel soku z cytryny
- coś fajnego do posypania (np. czarnuszka, sezam albo szczypiorek)
INSTRUKCJE
Który olej lepiej wykorzystać? Jak wiadomo dipy do krakersów, nachosów czy marchewek to imprezowy hit, i ten przepis bankowo trafi do serc Twoich gości. Jednak w takim razie koniecznie wybierz olej rzepakowy. Ponieważ miska z dipem będzie stać przez kilka godzin na stole w ciepłym pokoju, dip przygotowany z olejem lnianym prawdopodobnie zacznie cuchnąć....RYBĄ. Jest to niekorzystne nie tylko z uwagi na walory smakowo-węchowe, ale oznacza również, że olej jełczeje, a nasze upragnione omega-3 rozpada się. Używaj więc oleju z siemienia tylko jeśli pożerasz dip od razu lub planujesz przechowywać go krótko w lodówce. Pamiętaj również o tym, by olej lniany:
- przechowywać zawsze w lodówce,
- przed użyciem sprawdzić czy nie jest gorzki i czy nie pachnie “rybio” oraz
- sprawdzić czy olej nie jest mętny (najlepiej przyglądając się zawartości butelki “pod słońce”.
Przygotowanie:
- Z główki czosnku zdejmij delikatnie wierzchnią warstwę łupiny, odkrój czubek odsłaniając wnętrze ząbków. Czosnek można upiec na 2 sposoby:
- w piekarniku piecz w 180 stopniach ok 30-40 minut. Polej oliwą i zawiń w folię aluminiową. Jeśli nie pieczesz przy okazji innych rzeczy - nie jest to szczególnie ekologiczna metoda, dlatego ja wolę tę drugą, szybszą:
- piecz w mikrofali przez 2-3 minuty. Do pojemnika z pokrywką (odpowiedniego do używania w mikrofalówce) wlej 2 łyżki wody, włóż czosnek i polej odrobiną oliwy. Czas gotowania zależy od mocy Twojej kuchenki, dlatego po upływie dwóch minut sprawdź widelcem czy konsystencja czosnku pozwala, by wycisnąć go ze skorupki i ewentualnie przedłuż czas w mikrofali. Bądź ostrożny - zbyt długie mikrofalowanie spowoduje, że ząbki będą twarde, paskudnie gorzkie i wylądują tam gdzie mój pierwszy pieczony czosnek - w kuble na śmieci!
2. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz. Pozwól, by cała woda odciekła z fasoli lub osusz ją delikatnie papierowym ręcznikiem. Mokra fasola popsułaby nam konsystencję dipu. 3. Osuszoną fasolę, czosnek wyciśnięty ze skorupek, olej, słodziwo i przyprawy zblenduj na gładką masę. 4. Umyte i osuszone zioła posiekaj i dodaj do fasolowej pasty. Skrop delikatnie cytryną do smaku. 5. Dip przełóż do miski, polej odrobiną oleju lub oliwy, posyp czymś fajnym.
PORADY
Zdrowiorada: W ciągu dnia warto sięgnąć po różne źródła białka roślinnego: strączki, ziarna i orzechy. Ich profile aminokwasowe uzupełniają się, dzięki czemu przyswajasz łącznie tzw. “pełnowartościowe białko.”
Pomysł na inne smarowidło do chleba zaproponowała Helena w swoim przepisie na… Pastę na Latające Oko!
3 Komentarze
[…] A jeśli mało wam past do chleba wskakujcie do przepisu Sandry na pyszne smarowidło: O, mega (3)! […]
[…] polecamy Wam spróbować Pastę na latające oko – z orzechami włoskimi i pietruszką oraz smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem! A w międzyczasie nacieszcie oko kanapeczką z chleba pełnoziarnistego […]
[…] Inny pomysł na smarowidło z białej fasoli miała Sandra w swoim świetnym przepisie na “O, MEGA(-3)!” SMAROWIDŁO FASOLOWE Z PIECZONYM CZOSNKIEM […]