Placuszki z masłem orzechowym – wegańskie, pyszne, szybkie!
W obecnej sytuacji korzystam z takich składników, które obecnie mam w swojej kuchni. Owszem, nie dajmy się zwariować – przecież zakupy robić trzeba. Wiadomo jednak, że do sklepu wychodzi jedna osoba oraz są to zakupy robione raz na tydzień, aby ograniczyć kontakty z innymi. A siedząc w domu cały czas, ile można sprzątać! Czas na kreatywne gotowanie. Dlatego też wpadłam na pomysł, że zrobię placki, które byłyby grube i puszyste, a ponieważ brakowało mi na tę chwilę jajek – to i bez jajek, czyli wegańskie. Tylko czym zastąpić jajka? Siemię lniane już było…
I wtem… ujawnia się w szafce za płatkami owsianymi… MASŁO ORZECHOWE!
Pomyślałam, sobie, że skoro do placków często dodaje się oleju aby nadać im bogatszego smaku – to dlaczego nie dodać tłuszczu z orzechów?! Masło orzechowe samo w sobie – nie mam pojęcia JAK mogło zastąpić jajka, ale DZIAŁA.
A jak coś wydaje się głupie, ale działa.. to wcale nie jest takie głupie! 🙂
Po usmażeniu w plackach chowają w sobie drobne kawałki masła orzechowego.. to taka miła niespodzianka dla podniebienia! Nie dość, że robi się je szybko, nie są skomplikowane, to skoro MNIE nie wyszedł zakalec.. to Wam tym bardziej wyjdą. 🙂
Do przygotowania placków z masłem orzechowym potrzebujesz:
-
11/2 szklanki mąki pszennej
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
350 ml napoju roślinnego (mleko jak ktoś woli)
-
1 łyżka masła orzechowego (razem z tłuszczem)
-
sól
-
2 łyżki cukru
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj ulubionego napoju roślinnego i wymieszaj na gładką masę. Zgarnij łyżką ze słoika masło orzechowe razem z tłuszczem, który wyszedł z orzechów i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Wsyp cukier.
Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki masy, żeby placki nie były za duże. Smaż z dwóch stron.
Gotowe! Nic prostszego… placuszki z masłem orzechowym GOTOWE!
Z czym podać roślinne placuszki z masłem orzechowym?
Placuszki jadłam z sosem który zrobiłam z kakao, wiórków kokosowych zmielonych na gładką masę i napoju roślinnego. Uwielbiam połączenie wytrawnego ze słodkim. Możecie również je podać z garścią posiekanych owoców, lub oprószyć cynamonem z cukrem. Idealnie może pasować również pasta z tofu, którą już kiedyś Wam przedstawiłam, a link do niej znajdziecie tutaj. Ot, takie HAMERYKAŃSKIE śniadanko! 🙂
Życzę Wam inspiracji w kuchni, pysznych dań, dużo pomysłów na wykorzystanie “wolnego” czasu w domu.
Ale przede wszystkim.. ZDROWIA!

SKŁADNIKI
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
350 ml napój roślinny (mleko jak ktoś woli)
-
1 łyżka masła orzechowego (razem z tłuszczem)
-
sól
-
2 łyżki cukru
INSTRUKCJE
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodaj ulubionego napoju roślinnego i wymieszaj na gładką masę.
Zgarnij łyżką ze słoika masło orzechowe razem z tłuszczem, który wyszedł z orzechów i dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
Wsyp cukier.
Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki masy, żeby placki nie były za duże.
Smaż z dwóch stron.
A jeśli macie ochotę na inną wersję placuszków to dawno temu wrzucałam bananową wersję placuszków: