Roślinne ciasteczka
Strona Główna Deser Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

Autorka: Maja Siadlak

Roślinne ciasteczka?! Ale jak to?

Przyznam się szczerze, że idea zrobienia orzechowo-czekoladowych ciastek, które mają być na bazie samych roślin, pojawiła się w mojej głowie podczas… jednych z moich pielęgnacyjnych rytuałów na włosy. Siemię lniane działa nawilżająco na nasze włosy, często jest używane (sam żel z siemienia) jako baza pod tzw. olejowanie włosów. Dla niektórych dziwne, dla innych totalnie normalne. Mój partner już przywykł, że nakładam dziwne rzeczy na włosy, aby były zdrowsze. Ale wpis nie będzie o włosach! Tylko o ciastkach! Chodziły za mną takie a’la “pieguski”, ale nie aż tak kruche. Chciałam zrobić też coś sama, zobaczyć czy się da. Skoro żel z siemienia skoro w wielu przepisach zastępuje jajka czy będzie dobrym zamiennikiem w moim przepisie?  I wiecie co? TOTALNIE TAK! To było moje odkrycie, a jednocześnie czułam taką dumę, że nie potrafię tego opisać, bo całe życie “wypieki słodkie” to była dla mnie zmora.  Prób ile wykonałam, już nie wspomnę o tym ile rzeczy było niejadalnych.. okazały się super lekcją! Moja mama pamięta jak kiedyś robiłam racuchy.. które smakowały jak.. podeszwa.

Roślinne ciastka, które chcę Wam przedstawić, są chrupkie i bardzo smaczne, a jak dacie więcej oleju to będą bardziej miękkie w środku. 🙂

Inspiracją również były dla mnie zbliżające się święta bo… co jak co, wiadomo święta w tym roku będą inne. Sama jestem odcięta od najbliższych. Jednak pozwólmy sobie na umilenie trochę tego czasu.  Jak, pytacie? Gotując i piekąc! Próbując nowych rzeczy!

Roślinne ciasteczka orzechowo-czekoladowe

Do wykonania pysznych ciasteczek roślinnych potrzebujesz:

  • ok. 140 g mąki (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • 4-5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • żel z siemienia lnianego
  • ulubiona czekolada
  • masło orzechowe
  • wiórki kokosowe

Co z tym siemieniem?! Czyli jak wykonać bazę pod roślinne ciastka.

Otóż jak wykonać taki żel z siemienia lnianego? Nic prostszego! Wsyp do garnka pół szklanki siemienia lnianego (muszą być całe ziarna), następnie zalej wodą, ponad poziom siemienia. Gotuj i mieszaj ciągle. Woda musi przypominać konsystencję rzadkiego żelu. Na koniec weź sitko i odcedź nasiona od żelu, przez sitko.  Niżej filmik poglądowy 🙂

[fvplayer id=”2″]

Ale to jeszcze nie wegańskie ciasteczka…

Wlej żel z siemienia do miski (tak na oko to taka ilość jak jedno jajko 🙂 ), dodaj olej(4-5 łyżek), cukier (1/4 szklanki) i szczyptę soli. Wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki). Mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę, a na sam koniec dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj. Ja dodałam kremu orzechowego z kokosem, wiórki kokosowe i gorzką czekoladę. To chyba najlepsze połączenie na jakie mogłam wpaść (ale też wykorzystałam to co miałam akurat w kuchni). Może wy wpadniecie na jakieś jeszcze ciekawsze połączenie? Może suszone maliny z czekoladą? Możliwości jest tak dużo!

 

Roślinne ciasteczka z czekoladą

Na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj trochę oleju, następnie uformuj ciastka (tak ok. jedna łyżka, na ciastko). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg i piecz przez 20-25 minut.

wegańskie ciastka z czekoladą

Po wyciągnięciu z piekarnika, zostaw ciasteczka pod przykryciem i odczekaj 15 minut.

Wegańskie ciasteczka z czekoladą

Wegańskie ciasteczka z czekoladą

Chrupiące ciasteczka roślinne

Chrupiące i pyszne!

 

SMACZNEGO!

A Wy? Czego dodacie do ciastek? 🙂 Jeśli szukasz więcej słodkich wypieków na święta to kliknij tutaj.  Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli szarlotka owsiana.  Nic tylko piec, piec i piec!

wegańskie ciastka z czekoladą

Roślinne ciasteczka

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka roślinne

Maja Siadlak Roślinne ciasteczka?! Ale jak to? Przyznam się szczerze, że idea zrobienia orzechowo-czekoladowych ciastek, które mają być na bazie samych roślin, pojawiła się w… Deser ciasteczka roślinne, wegańskie ciastka, desery, deser, ciasteczka orzechowo-czekoladowe, wielkanoc European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • ok. 140 g mąki (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • 4-5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • żel z siemienia lnianego
  • ulubiona czekolada
  • masło orzechowe
  • wiórki kokosowe
  • co jeszcze tylko dusza zapragnie!

INSTRUKCJE

Żel z siemienia lnianego:

Wsyp do garnka pół szklanki siemienia lnianego, następnie zalej wodą, ponad poziom siemienia. Gotuj i mieszaj ciągle. Woda musi przypominać konsystencję rzadkiego żelu. Na koniec weź sitko i odcedź nasiona od żelu, przez sitko.

Ciastka:

Wlej żel z siemienia do miski (tak na oko to taka ilość jak jedno jajko 🙂 ), dodaj olej z cukrem i solą. Wymieszaj, a następnie przesiej przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę, a na sam koniec dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozsmaruj trochę oleju, następnie uformuj ciastka (tak ok. jedna łyżka, na ciastko). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz termoobieg i piecz przez 20-25 minut.

 

You may also like

1 Komentarz

Marta Nowak August 26, 2020 - 9:50 pm

Wow! Jestem w szoku,są na prawdę pyszne !

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.