Strona Główna Maja Tofu na złoto – tofu z pieczarkami i kurkumą

Tofu na złoto – tofu z pieczarkami i kurkumą

Autorka: Maja Siadlak

Dużo pracy, mało czasu. Przygotowując ten posiłek, brałam pod uwagę fakt, że tego dnia czeka mnie 11h w pracy, a głodny człowiek – to smutny człowiek. Szukałam czegoś co pozwoli mi się najeść, ale nie będzie ciężkostrawne. Produkty wykorzystane tutaj są tylko opcją, bo tak naprawdę zamiast papryki możecie dodać cokolwiek innego (słyszałam, że ostatnio papryka podrożała!) Ja miałam jej resztkę to mogłam ją wykorzystać. Posiłek przygotowałam w 20 minut przed wyjściem do pracy, a już w pracy co niektórzy częstowali się nim! 🙂

Jeżeli chodzi o listę zakupów, to nie trzeba szaleć, ponieważ zakupione rzeczy starczą Ci na 2 lub 3 dni takiego obiadu! Ja kupiłam buraczki już gotowe, ponieważ nie mam czasu (oraz chęci), aby obierać buraki. Paprykę kupuję zazwyczaj jedną i starcza tak na 2 lub 3 dni na obiad.

 

Tofu na złoto - Tofu z pieczarkami i kurkumą

Maja Siadlak Dużo pracy, mało czasu. Przygotowując ten posiłek, brałam pod uwagę fakt, że tego dnia czeka mnie 11h w pracy, a głodny człowiek – to… Maja tofu, na szybko, obiad, do pracy, zdrowe, dietetyczne, tanio European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.5/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • Buraczki gotowe - pół jednej bulwy starczy w zupełności
  • Świeży szpinak - według uznania
  • Kasza bulgur - zużyłam ok. ½ torebki
  • 4 pieczarki 
  • ¼ kostki tofu
  • ¼ cebuli
  • ¼ cukinii
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Kurkuma
  • Przyprawa maggi
  • Mleczko kokosowe
  • ¼ szklanki wody
  • Olej

INSTRUKCJE

Ugotuj kaszę. W międzyczasie pokrój cebulę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieprz ziołowy, smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone w paski tofu, cukinię i pieczarki. Obsyp wszystko kurkumą (tak, na oko, pół łyżeczki starczy), dodaj 2 szczypty soli i wlej ¼ szklanki wody wymieszanej z łyżką mleczka kokosowego. Dla smaku dodaj ok. 3 krople przyprawy maggi i smaż jeszcze przez chwilę wszystko na mniejszym ogniu. 

Jako sałatka będą nam służyć buraczki z świeżym szpinakiem. Pokrój pół bulwy buraka w plastry, a następnie jeszcze raz przekrój na pół. Przypraw solą i pieprzem ziołowym i dodaj liście szpinaku. Świeżą paprykę można dodać jako coś “soczystego” do naszego usmażonego dania. Jak wspomniałam wcześniej kaszy bulgur zużyłam pół torebki, więc reszta zostanie na jutro. 🙂

Gotowe! Można pałaszować w pracy, a po zjedzeniu takiej porcji na pewno nie będziecie ospali 🙂

 

PORADY

TANIORADA: Jeżeli mieszkasz sam/a, nie kupuj całego opakowania pieczarek, bo i tak całych się nie zużyje przed ich zepsuciem. Polecałabym kupowanie pieczarek na wagę, a jeżeli nie masz dostępu do takiego kupna - kup pieczarki na grilla. Zazwyczaj w opakowaniu jest ich ok. 4 lub 5, a są większe, wygodniejsze w przygotowaniu i tańsze.

 

You may also like

Zostaw komentarz!