Sałatka Śmiecianka
Strona Główna Kolacja Sałatka All Inclusive a.k.a. Śmiecianka

Sałatka All Inclusive a.k.a. Śmiecianka

Autorka: Sandra

Są takie dni, że nie ma czasu ani gotować, ani jeść. W takie dni dobrze jest mieć w lodówce gotowca, który można przygotować wcześniej, spakować do przenośnych pudełek i pałaszować przez kilka kolejnych dni. Jednym z moich ulubionych dań tego typu jest niniejsza sałatka co zowie się Śmiecianką i to z bardzo dobrego powodu: można do niej wrzucić wszystko co jest akurat pod ręką; najważniejsze by znaleźli się w niej reprezentanci 4 grup: świeże, chrupiące warzywa, ulubiona kasza, prażone pestki i jakiś przyjemny strączek. Moja dzisiejsza wersja zawiera:

Sałatka Śmiecianka

Sałatka All Inclusive a.k.a. Śmiecianka

Sandra Są takie dni, że nie ma czasu ani gotować, ani jeść. W takie dni dobrze jest mieć w lodówce gotowca, który można przygotować… Kolacja Sałatka All Inclusive a.k.a. Śmiecianka European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 10 cm pora
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 100 g kaszy bulgur (jeśli damy jej więcej, sałatka będzie bardziej treściwa)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • pęczek kolendry (pietruszka też świetnie pasuje)

Dressing:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki miodu / 1 łyżeczka cukru
  • ok. pół łyżeczki soli
  • ok. 1 łyżeczka pieprzu

INSTRUKCJE

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy, studzimy.
  2. Wszystkie warzywa kroimy na małą kostkę.
  3. Fasolę i kukurydzę płuczemy, odsączamy.
  4. Pestki krótko prażymy na suchej patelni. Prażenie poprawia smak pestek, jednak powoduję stratę niektórych wartości odżywczych. Ja krótko je prażę, ale w Twojej sałatce - decyzja należy do Ciebie 😉
  5. Zieloność siekamy.
  6. Wszystkie składniki dressingu oprócz oleju lądują w miseczce. Olej dolewamy stopniowo “bełtając” widelcem, dzięki czemu olej połączy się trwale z innymi płynnymi składnikami. Na marginesie, technika ta nazywa się emulsyfikacją i w kuchni pozwala nam tworzyć majonezy i gładkie dressingi.
  7. Wszystkie składniki łączymy i gotowe. No może i powinna się ciut przegryźć, ale kto ma na to czas 😉

Uwielbiam ten przepis z wielu powodów. Po pierwsze, jak wspomniałam, Śmieciankę można łatwo ze sobą zabrać kiedy nie ma czasu wrócić do domu na obiad. Po drugie, zawiera właściwie wszystko co nam, szczególnie ćwiczącym, potrzebne - zwłaszcza jeśli zwiększymy ilość fasoli i kaszy.

Co prowadzi nas do trzeciego powodu - jest elastyczna. Proporcje i składniki można dowolnie zmieniać w zależności od preferencji, zapotrzebowania i zawartości spiżarki! Wypróbowałam już wersję z rzodkiewką, selerem naciowym, cieciorką, zielonym groszkiem, soczewicą, pęczakiem, kaszą jęczmienną… Nie trafiłam dotąd na kombinację, która nie byłaby pyszna. Polecam więc kreatywność i życzę smacznego posiłku, nawet jeśli chrupiesz go w biegu.

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/20004973/?claim=npwubbuc4jq”> Bloglovin</a>

You may also like

2 Komentarze

Najlepsza surówka z jarmużu - WegePerspektywy January 8, 2020 - 10:53 pm

[…] Jeśli lubisz chrupiące dania, spodoba Ci się też moja sałatka Śmiecianka All Inclusive. Jeden z moich pewniaków […]

Odpowiedx
Sałatka brokułowa z jajkiem March 4, 2020 - 6:12 pm

[…] śmieciankę […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!