Strona Główna Maja Kremowy NieSerowy

Kremowy NieSerowy

Autorka: Maja Siadlak

Poniedziałek.

Wszyscy pożegnali się z weekendem. Może co niektórzy pożegnali się z imprezowym jedzeniem, bądź ciastem od babci, albo wyjściem na miasto i kosztowaniem nowych dań w restauracjach. Przepis, którym pragnę się z Wami podzielić był stworzony z myślą o alergikach oraz ludzi, którzy jak ja… (uwaga, to może być szokujące) nie przepadają za sosem serowym, no chyba, że takim… bez sera (o matko, Ona oszalała!).

Jeżeli chodzi o zawartość talerza, na poniższym zdjęciu jest mix kasz (więc użyjcie jakiej chcecie), szparagi z wcześniej wspomnianym sosem i pomidory w jogurcie naturalnym. Jest to oczywiście propozycja podania. 🙂

Kremowy NieSerowy

Maja Siadlak Poniedziałek. Wszyscy pożegnali się z weekendem. Może co niektórzy pożegnali się z imprezowym jedzeniem, bądź ciastem od babci, albo wyjściem na miasto i… Maja Kremowy NieSerowy European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Do sosu potrzeba:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka roślinnego/może też być kokosowe z puszki
  • 5 łyżek oleju roślinnego/3 łyżki masła
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Płatki drożdżowe
  • Pieprz ziołowy
  • Czerwona papryka słodka (mielona)
  • Kurkuma

 

INSTRUKCJE

Jak widzicie ten przepis jest dość podobny do sosu beszamelowego, a wykonanie go jest tak samo proste! Oczywiście można użyć tych samych składników co do sosu beszamelowego i po prostu przyprawić płatkami drożdżowymi, pieprzem ziołowym i papryką.  Poniżej podaję instrukcję jak ja to wykonałam.

Rozgrzej olej na patelni następnie wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj mleko (jakie chcesz). Kiedy już masa będzie gładka dodaj szczyptę 2 lub 3 szczypty soli (zależy, jak bardzo chcesz aby sos był słony), pieprz czarny. Cały czas gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj 2 lub 3 szczypty płatków drożdżowych (zależy jak bardzo chcesz aby sos przypominał w smaku ser topiony), łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, przypraw pieprzem ziołowym według uznania i szczyptę kurkumy.

Szybko co? Gotowe! 🙂

Mój ukochany był zachwycony sosem (nie)serowym. Dajcie znać czy już próbowaliście!

 

PORADY

Studencka rada: *DANGER* Szparagi są super drogie, kupujcie tylko na promocji!!!

You may also like

1 Komentarz

Cukinia faszerowana na dwa sposoby - WegePerspektywy August 30, 2019 - 6:44 pm

[…] pasują połączenia przeciwstawne, więc cukinię z farszem na ostro połączyłam z aksamitnym sosem o smaku serowym z przepisu Majki, a tę wersję pieczarkową z gęstym pomidorowo-paprykowym,  zdecydowanym w smaku. Przepis na ten […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.