Strona Główna Maja Kremowy NieSerowy

Kremowy NieSerowy

Autorka: Maja Siadlak

Poniedziałek.

Wszyscy pożegnali się z weekendem. Może co niektórzy pożegnali się z imprezowym jedzeniem, bądź ciastem od babci, albo wyjściem na miasto i kosztowaniem nowych dań w restauracjach. Przepis, którym pragnę się z Wami podzielić był stworzony z myślą o alergikach oraz ludzi, którzy jak ja… (uwaga, to może być szokujące) nie przepadają za sosem serowym, no chyba, że takim… bez sera (o matko, Ona oszalała!).

Jeżeli chodzi o zawartość talerza, na poniższym zdjęciu jest mix kasz (więc użyjcie jakiej chcecie), szparagi z wcześniej wspomnianym sosem i pomidory w jogurcie naturalnym. Jest to oczywiście propozycja podania. 🙂

Kremowy NieSerowy

Maja Siadlak Poniedziałek. Wszyscy pożegnali się z weekendem. Może co niektórzy pożegnali się z imprezowym jedzeniem, bądź ciastem od babci, albo wyjściem na miasto i… Maja Kremowy NieSerowy European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Do sosu potrzeba:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka roślinnego/może też być kokosowe z puszki
  • 5 łyżek oleju roślinnego/3 łyżki masła
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Płatki drożdżowe
  • Pieprz ziołowy
  • Czerwona papryka słodka (mielona)
  • Kurkuma

 

INSTRUKCJE

Jak widzicie ten przepis jest dość podobny do sosu beszamelowego, a wykonanie go jest tak samo proste! Oczywiście można użyć tych samych składników co do sosu beszamelowego i po prostu przyprawić płatkami drożdżowymi, pieprzem ziołowym i papryką.  Poniżej podaję instrukcję jak ja to wykonałam.

Rozgrzej olej na patelni następnie wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj mleko (jakie chcesz). Kiedy już masa będzie gładka dodaj szczyptę 2 lub 3 szczypty soli (zależy, jak bardzo chcesz aby sos był słony), pieprz czarny. Cały czas gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj 2 lub 3 szczypty płatków drożdżowych (zależy jak bardzo chcesz aby sos przypominał w smaku ser topiony), łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, przypraw pieprzem ziołowym według uznania i szczyptę kurkumy.

Szybko co? Gotowe! 🙂

Mój ukochany był zachwycony sosem (nie)serowym. Dajcie znać czy już próbowaliście!

 

PORADY

Studencka rada: *DANGER* Szparagi są super drogie, kupujcie tylko na promocji!!!

You may also like

1 Komentarz

Cukinia faszerowana na dwa sposoby - WegePerspektywy August 30, 2019 - 6:44 pm

[…] pasują połączenia przeciwstawne, więc cukinię z farszem na ostro połączyłam z aksamitnym sosem o smaku serowym z przepisu Majki, a tę wersję pieczarkową z gęstym pomidorowo-paprykowym,  zdecydowanym w smaku. Przepis na ten […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!