Koniec sierpnia, cukinia już odpowiednio urosła, więc można ją faszerować – u nas na dwa sposoby: wersja łagodna (nieco przypominająca w smaku mięso) – z pieczarkami, czerwoną soczewicą i wędzonym tofu oraz pikantna – z pieczoną papryką i żółtą soczewicą. Faszerowana cukinia smakuje najlepiej z sosami. Mnie najbardziej pasują połączenia przeciwstawne, więc cukinię z farszem na ostro połączyłam z aksamitnym sosem o smaku serowym z przepisu Majki, a tę wersję pieczarkową z gęstym pomidorowo-paprykowym, zdecydowanym w smaku. Przepis na ten sos pojawi się na naszym blogu już niedługo, do tego czasu użyj swojej ulubionej wersji. 🙂
Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą
- średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- czerwona soczewica (140 g)
- wędzone tofu
- maggi albo sos sojowy
- sól
- pieprz
Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro
- średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 ostra papryczka
- żółta soczewica (140 g)
- maggi albo sos sojowy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą
- Ugotuj czerwoną soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
- Jeśli nie wchłonie całej wody – odcedź
- Podsmaż cebulę na złoto.
- Dorzuć pokrojone pieczarki i przykryj patelnie, niechaj się podduszą.
- Zmiel tofu dość drobno (ja użyłam do tego malaksera)
- Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
- Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy). Dokładnie wymieszaj.
Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro
- Ugotuj żółtą soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
- Jeśli nie wchłonie całej wody – odcedź.
- Paprykę przekrój na połówki u usuń gniazda nasienne. Poukładaj na blaszce posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C – skórka musi się na wierzchu zwęglić! Kiedy już uzyskasz czarną skorupkę, papryki zawiń na 15 minut w folię aluminiową. Papryka zaparzy się, co ułatwi zdjęcie skórki. Uwaga na paluchy, parzy!
- Podsmaż cebulę na złoto.
- Dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
- Duś przez 5 minut.
- Paprykę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dodaj do farszu.
- Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
- Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy), cukier.
Cukinię w obu przypadkach faszerujemy tak samo. Środek z pestkami idzie na straty, a w jego miejsca wrzucamy nasze cuda 🙂 Farszu nie należy żałować, niechaj będzie go dużo… z górką!
KUCHNIORADA: z dodawaniem ostrej papryczki uważaj, jeśli jest bardzo ostra albo duża dodaj połowę. Więcej… możesz dodać zawsze…. a odjąć po wymieszaniu z cebulą będzie bardzo trudno 😛
SKŁADNIKI
Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą
- średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- czerwona soczewica (140 g)
- wędzone tofu
- maggi albo sos sojowy
- sól
- pieprz
Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro
- średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 ostra papryczka
- żółta soczewica (140 g)
- maggi albo sos sojowy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
INSTRUKCJE
Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą
- Ugotuj czerwoną soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
- Jeśli nie wchłonie całej wody - odcedź
- Podsmaż cebulę na złoto.
- Dorzuć pokrojone pieczarki i przykryj patelnie, niechaj się podduszą.
- Zmiel tofu dość drobno (ja użyłam do tego malaksera)
- Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
- Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy). Dokładnie wymieszaj.
Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro
- Ugotuj żółtą soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
- Jeśli nie wchłonie całej wody - odcedź.
- Paprykę przekrój na połówki u usuń gniazda nasienne. Poukładaj na blaszceposmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C - skórka musi się na wierzchu zwęglić! Kiedy już uzyskasz czarną skorupkę, papryki zawiń na 15 minut w folię aluminiową. Papryka zaparzy się, co ułatwi zdjęcie skórki. Uwaga na paluchy, parzy!
- Podsmaż cebulę na złoto.
- Dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
- Duś przez 5 minut.
- Paprykę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dodaj do farszu.
- Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
- Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy), cukier.
Cukinię w obu przypadkach faszerujemy tak samo. Środek z pestkami idzie na straty, a w jego miejsca wrzucamy nasze cuda 🙂 Farszu nie należy żałować, niechaj będzie go dużo... z górką!
3 Komentarze
[…] a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna Cukinia faszerowana na dwa […]
[…] 6. Cukinia faszerowana miłością…. […]
[…] Cukinia faszerowana na dwa sposoby […]