Cukinia faszerowana
Strona Główna Kinga Roślinny obiad: Cukinia faszerowana na dwa sposoby.

Roślinny obiad: Cukinia faszerowana na dwa sposoby.

Autorka: Kinga

Koniec sierpnia, cukinia już odpowiednio urosła, więc można ją faszerować – u nas na dwa sposoby: wersja łagodna (nieco przypominająca w  smaku mięso) – z pieczarkami, czerwoną soczewicą i wędzonym tofu oraz pikantna – z pieczoną papryką i żółtą soczewicą. Faszerowana cukinia smakuje najlepiej z sosami. Mnie najbardziej pasują połączenia przeciwstawne, więc cukinię z farszem na ostro połączyłam z aksamitnym sosem o smaku serowym z przepisu Majki, a tę wersję pieczarkową z gęstym pomidorowo-paprykowym,  zdecydowanym w smaku. Przepis na ten sos pojawi się na naszym blogu już niedługo, do tego czasu użyj swojej ulubionej wersji. 🙂

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • czerwona soczewica (140 g)
  • wędzone tofu
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz

 

 

Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 ostra papryczka
  • żółta soczewica (140 g)
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

cukinia faszerowana

  1. Ugotuj czerwoną soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
    zmielone tofu

    Zmielone tofu

  2. Jeśli nie wchłonie całej wody – odcedź
  3. Podsmaż cebulę na złoto.
  4. Dorzuć pokrojone pieczarki i przykryj patelnie, niechaj się podduszą.
  5. Zmiel tofu dość drobno (ja użyłam do tego malaksera)
  6. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  7. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy). Dokładnie wymieszaj.

 

Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro cukinia faszerowana

  1. Ugotuj żółtą soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
  2. Jeśli nie wchłonie całej wody – odcedź.
  3. Paprykę przekrój na połówki u usuń gniazda nasienne. Poukładaj na blaszce
    cukinia faszerowana

    mają być spalone 🙂

    posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.  Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C – skórka musi się na wierzchu zwęglić! Kiedy już uzyskasz czarną skorupkę, papryki zawiń na 15 minut w folię aluminiową. Papryka zaparzy się, co ułatwi zdjęcie skórki. Uwaga na paluchy, parzy!
  4. Podsmaż cebulę na złoto.
  5. Dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
  6. Duś przez 5 minut.
    cukinia faszerowana

    drobna kosteczka

  7. Paprykę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dodaj do farszu.
  8. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  9. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy), cukier.

    Cukinię w obu przypadkach faszerujemy tak samo. Środek z pestkami idzie na straty, a w jego miejsca wrzucamy nasze cuda 🙂 Farszu nie należy żałować, niechaj będzie go dużo… z górką! cukinia faszerowana  

KUCHNIORADA: z dodawaniem ostrej papryczki uważaj, jeśli jest bardzo ostra albo duża dodaj połowę. Więcej… możesz dodać zawsze…. a odjąć po wymieszaniu z cebulą będzie bardzo trudno 😛

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana na dwa sposoby

Kinga Koniec sierpnia, cukinia już odpowiednio urosła, więc można ją faszerować – u nas na dwa sposoby: wersja łagodna (nieco przypominająca w  smaku mięso)… Kinga cukinia faszerowana, cukinia z pieczarkami, cukinia nadziewana papryką, cukinia faszerowana soczewicą, cukinia z soczewicą European Wydrukuj
Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • czerwona soczewica (140 g)
  • wędzone tofu
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz

  Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 ostra papryczka
  • żółta soczewica (140 g)
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

INSTRUKCJE

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

  1. Ugotuj czerwoną soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
  2. Jeśli nie wchłonie całej wody - odcedź
  3. Podsmaż cebulę na złoto.
  4. Dorzuć pokrojone pieczarki i przykryj patelnie, niechaj się podduszą.
  5. Zmiel tofu dość drobno (ja użyłam do tego malaksera)
  6. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  7. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy). Dokładnie wymieszaj.

 

Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro

  1. Ugotuj żółtą soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
  2. Jeśli nie wchłonie całej wody - odcedź.
  3. Paprykę przekrój na połówki u usuń gniazda nasienne. Poukładaj na blaszceposmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.  Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C - skórka musi się na wierzchu zwęglić! Kiedy już uzyskasz czarną skorupkę, papryki zawiń na 15 minut w folię aluminiową. Papryka zaparzy się, co ułatwi zdjęcie skórki. Uwaga na paluchy, parzy!
  4. Podsmaż cebulę na złoto.
  5. Dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
  6. Duś przez 5 minut.
  7. Paprykę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dodaj do farszu.
  8. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  9. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy), cukier.

    Cukinię w obu przypadkach faszerujemy tak samo. Środek z pestkami idzie na straty, a w jego miejsca wrzucamy nasze cuda 🙂 Farszu nie należy żałować, niechaj będzie go dużo... z górką! 

You may also like

3 Komentarze

Europejskie curry, a może Pad Dahl? - WegePerspektywy October 28, 2019 - 2:29 pm

[…] a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna Cukinia faszerowana na dwa […]

Odpowiedx
7 walentynkowych dań na randkę idealną February 10, 2020 - 10:30 pm

[…] 6. Cukinia faszerowana miłością…. […]

Odpowiedx
Cukiniowy zawrót głowy! Sezon na cukinię. July 15, 2020 - 5:34 pm

[…] Cukinia faszerowana na dwa sposoby […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!