Cukinia faszerowana
Strona Główna Kinga Roślinny obiad: Cukinia faszerowana na dwa sposoby.

Roślinny obiad: Cukinia faszerowana na dwa sposoby.

Autorka: Kinga

Koniec sierpnia, cukinia już odpowiednio urosła, więc można ją faszerować – u nas na dwa sposoby: wersja łagodna (nieco przypominająca w  smaku mięso) – z pieczarkami, czerwoną soczewicą i wędzonym tofu oraz pikantna – z pieczoną papryką i żółtą soczewicą. Faszerowana cukinia smakuje najlepiej z sosami. Mnie najbardziej pasują połączenia przeciwstawne, więc cukinię z farszem na ostro połączyłam z aksamitnym sosem o smaku serowym z przepisu Majki, a tę wersję pieczarkową z gęstym pomidorowo-paprykowym,  zdecydowanym w smaku. Przepis na ten sos pojawi się na naszym blogu już niedługo, do tego czasu użyj swojej ulubionej wersji. 🙂

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • czerwona soczewica (140 g)
  • wędzone tofu
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz

 

 

Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 ostra papryczka
  • żółta soczewica (140 g)
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

cukinia faszerowana

  1. Ugotuj czerwoną soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
    zmielone tofu

    Zmielone tofu

  2. Jeśli nie wchłonie całej wody – odcedź
  3. Podsmaż cebulę na złoto.
  4. Dorzuć pokrojone pieczarki i przykryj patelnie, niechaj się podduszą.
  5. Zmiel tofu dość drobno (ja użyłam do tego malaksera)
  6. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  7. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy). Dokładnie wymieszaj.

 

Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro cukinia faszerowana

  1. Ugotuj żółtą soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
  2. Jeśli nie wchłonie całej wody – odcedź.
  3. Paprykę przekrój na połówki u usuń gniazda nasienne. Poukładaj na blaszce
    cukinia faszerowana

    mają być spalone 🙂

    posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.  Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C – skórka musi się na wierzchu zwęglić! Kiedy już uzyskasz czarną skorupkę, papryki zawiń na 15 minut w folię aluminiową. Papryka zaparzy się, co ułatwi zdjęcie skórki. Uwaga na paluchy, parzy!
  4. Podsmaż cebulę na złoto.
  5. Dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
  6. Duś przez 5 minut.
    cukinia faszerowana

    drobna kosteczka

  7. Paprykę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dodaj do farszu.
  8. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  9. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy), cukier.

    Cukinię w obu przypadkach faszerujemy tak samo. Środek z pestkami idzie na straty, a w jego miejsca wrzucamy nasze cuda 🙂 Farszu nie należy żałować, niechaj będzie go dużo… z górką! cukinia faszerowana  

KUCHNIORADA: z dodawaniem ostrej papryczki uważaj, jeśli jest bardzo ostra albo duża dodaj połowę. Więcej… możesz dodać zawsze…. a odjąć po wymieszaniu z cebulą będzie bardzo trudno 😛

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana na dwa sposoby

Kinga Koniec sierpnia, cukinia już odpowiednio urosła, więc można ją faszerować – u nas na dwa sposoby: wersja łagodna (nieco przypominająca w  smaku mięso)… Kinga cukinia faszerowana, cukinia z pieczarkami, cukinia nadziewana papryką, cukinia faszerowana soczewicą, cukinia z soczewicą European Wydrukuj
Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • czerwona soczewica (140 g)
  • wędzone tofu
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz

  Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro

  • średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 ostra papryczka
  • żółta soczewica (140 g)
  • maggi albo sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

INSTRUKCJE

Cukinia z farszem pieczarkowym z wędzoną nutą

  1. Ugotuj czerwoną soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
  2. Jeśli nie wchłonie całej wody - odcedź
  3. Podsmaż cebulę na złoto.
  4. Dorzuć pokrojone pieczarki i przykryj patelnie, niechaj się podduszą.
  5. Zmiel tofu dość drobno (ja użyłam do tego malaksera)
  6. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  7. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy). Dokładnie wymieszaj.

 

Cukinia z farszem z pieczonej papryki na ostro

  1. Ugotuj żółtą soczewicę (według przepisu na opakowaniu).
  2. Jeśli nie wchłonie całej wody - odcedź.
  3. Paprykę przekrój na połówki u usuń gniazda nasienne. Poukładaj na blaszceposmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry.  Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C - skórka musi się na wierzchu zwęglić! Kiedy już uzyskasz czarną skorupkę, papryki zawiń na 15 minut w folię aluminiową. Papryka zaparzy się, co ułatwi zdjęcie skórki. Uwaga na paluchy, parzy!
  4. Podsmaż cebulę na złoto.
  5. Dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
  6. Duś przez 5 minut.
  7. Paprykę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dodaj do farszu.
  8. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę.
  9. Przypraw: sól, pieprz, maggi (sos sojowy), cukier.

    Cukinię w obu przypadkach faszerujemy tak samo. Środek z pestkami idzie na straty, a w jego miejsca wrzucamy nasze cuda 🙂 Farszu nie należy żałować, niechaj będzie go dużo... z górką! 

You may also like

3 Komentarze

Europejskie curry, a może Pad Dahl? - WegePerspektywy October 28, 2019 - 2:29 pm

[…] a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna Cukinia faszerowana na dwa […]

Odpowiedx
7 walentynkowych dań na randkę idealną February 10, 2020 - 10:30 pm

[…] 6. Cukinia faszerowana miłością…. […]

Odpowiedx
Cukiniowy zawrót głowy! Sezon na cukinię. July 15, 2020 - 5:34 pm

[…] Cukinia faszerowana na dwa sposoby […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.