białkowy sos z czerwonej soczewicy
Strona Główna Helena Białkowy sos z czerwonej soczewicy z makaronem.

Białkowy sos z czerwonej soczewicy z makaronem.

Autorka: Helena

Makaron z sosem to chyba najszybsza i najbardziej podręczna potrawa, którą każdy przygotowuje na swój sposób. Te wersje na szybko, często z sosem pomidorowym są ekspresowe, ale powiedzmy sobie szczerze – nie dostarczają naszemu organizmowi tony dobroci, na którą zasługuje. Dlatego dzisiaj mając pod ręką tylko kilka składników wyczarowałam białkowy sos na bazie czerwonej soczewicy.

Zdrowy i zrównoważony obiad.

W daniu połączyłam kurkumę i chilli, dzięki czemu zwiększyłam przyswajalność kurkumy i jej prozdrowotnych właściwości. Jest ona bowiem naturalnym antybiotykiem, który każdy z nas na stałe powinien włączyć do swojej diety. Bazą dla sosu był pełnoziarnisty makaron o którego właściwościach pisała już Sandra w przepisie na Kokardkową.  I powiem Wam – było pyszne i nie mogę się doczekać kiedy spałaszuję kolejną porcję! 🙂 

makaron z sosem z czerwonej soczewicy

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy podany z pieczoną papryką i serem feta

 

Czego potrzebujesz do przygotowania białkowego sosu z soczewicy? 

  • 1 cebula 
  • 100-120 g czerwonej soczewicy (suchej) 
  • 1 Papryka 
  • 300 g przecieru pomidorowego 
  • Makaron pełnoziarnisty 
  • Opcjonalnie: pokruszony ser typu “feta” Przyprawy: 
  • Czosnek granulowany
  • Suszone pomidory lub mieszanka neapolitana 
  • Suszone liście kolendry
  • Chili 
  • Maggi/sos sojowy

Soczewicę przepłukałam. Wrzuciłam do garnuszka i zalałam wodą tak, aby przykrywała ją z centymetrową nawiązką. Zagotowałam i zmniejszyłam ‘ogień’ tak, aby powoli soczewica zaczęła się rozgotowywać. W międzyczasie do piekarnika nastawionego na 150 stopni (góra) na górnej tacce położyłam skropioną olejem paprykowym i odrobiną soli paprykę. Piekłam do średniej miękkości. Do naszego sosu dodałam przyprawy – łyżeczkę wegety, łyżkę maggi, łyżeczkę kurkumy, mieszankę neapolitańską i kolendrę i pozwoliłam by czerwony  strączek rozgotował się. 

Gotująca się soczewica
Gotująca się soczewica

Soczewicę należy co chwilę mieszać, aby się nie przypaliła, a jeśli widzicie, że masa jest za gęsta dolejcie wody (ale z umiarem! Lepiej kilka razy po troszę, niż raz za dużo). Na osobnej patelni podsmażyłam cebulę, którą następnie dodałam do soczewicy. Dolałam ok. 300 g przecieru pomidorowego i doprawiłam sporą ilością chilli. Całość zblendowałam na gładką masę. Makaron ugotowałam, polałam sosem, ułożyłam na nim podpieczoną paprykę, a na wierzch skruszyłam odrobinę sera typu “feta”.  Smacznego!

białkowy sos z czerwonej soczewicy

Białkowy sos z czerwonej soczewicy z pieczoną papryką

Helena Makaron z sosem to chyba najszybsza i najbardziej podręczna potrawa, którą każdy przygotowuje na swój sposób. Te wersje na szybko, często z sosem… Helena Białkowy sos z czerwonej soczewicy z makaronem. European Wydrukuj
Serves: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 cebula 
  • 100-120 g czerwonej soczewicy (suchej) 
  • 1 Papryka 
  • 300 g przecieru pomidorowego 
  • Makaron pełnoziarnisty 
  • Opcjonalnie: pokruszony ser typu “feta” Przyprawy: 
  • Czosnek granulowany
  • Suszone pomidory lub mieszanka neapolitana 
  • Suszone liście kolendry
  • Chili 
  • Maggi/sos sojowy

INSTRUKCJE

Soczewicę przepłukałam. Wrzuciłam do garnuszka i zalałam wodą tak, aby przykrywała ją z centymetrową nawiązką. Zagotowałam i zmniejszyłam ‘ogień’ tak, aby powoli soczewica zaczęła się rozgotowywać. W międzyczasie do piekarnika nastawionego na 150 stopni (góra) na górnej tacce położyłam skropioną olejem paprykowym i odrobiną soli paprykę. Piekłam do średniej miękkości. Do naszego sosu dodałam przyprawy - łyżeczkę wegety, łyżkę maggi, łyżeczkę kurkumy, mieszankę neapolitańską i kolendrę i pozwoliłam by czerwony  strączek rozgotował się. 

Soczewicę należy co chwilę mieszać, aby się nie przypaliła, a jeśli widzicie, że masa jest za gęsta dolejcie wody (ale z umiarem! Lepiej kilka razy po troszę, niż raz za dużo). Na osobnej patelni podsmażyłam cebulę, którą następnie dodałam do soczewicy. Dolałam ok. 300 g przecieru pomidorowego i doprawiłam sporą ilością chilli. Całość zblendowałam na gładką masę. Makaron ugotowałam, polałam sosem, ułożyłam na nim podpieczoną paprykę, a na wierzch skruszyłam odrobinę sera typu "feta".  Smacznego!

You may also like

1 Komentarz

Europejskie curry, a może Pad Dahl. - WegePerspektywy October 28, 2019 - 2:29 pm

[…] zamiast ryżu wolicie makaron zapraszam do przepisu na Sos z czerwonej soczewicy, a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.