białkowy sos z czerwonej soczewicy
Strona Główna Helena Białkowy sos z czerwonej soczewicy z makaronem.

Białkowy sos z czerwonej soczewicy z makaronem.

Autorka: Helena

Makaron z sosem to chyba najszybsza i najbardziej podręczna potrawa, którą każdy przygotowuje na swój sposób. Te wersje na szybko, często z sosem pomidorowym są ekspresowe, ale powiedzmy sobie szczerze – nie dostarczają naszemu organizmowi tony dobroci, na którą zasługuje. Dlatego dzisiaj mając pod ręką tylko kilka składników wyczarowałam białkowy sos na bazie czerwonej soczewicy.

Zdrowy i zrównoważony obiad.

W daniu połączyłam kurkumę i chilli, dzięki czemu zwiększyłam przyswajalność kurkumy i jej prozdrowotnych właściwości. Jest ona bowiem naturalnym antybiotykiem, który każdy z nas na stałe powinien włączyć do swojej diety. Bazą dla sosu był pełnoziarnisty makaron o którego właściwościach pisała już Sandra w przepisie na Kokardkową.  I powiem Wam – było pyszne i nie mogę się doczekać kiedy spałaszuję kolejną porcję! 🙂 

makaron z sosem z czerwonej soczewicy

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy podany z pieczoną papryką i serem feta

 

Czego potrzebujesz do przygotowania białkowego sosu z soczewicy? 

  • 1 cebula 
  • 100-120 g czerwonej soczewicy (suchej) 
  • 1 Papryka 
  • 300 g przecieru pomidorowego 
  • Makaron pełnoziarnisty 
  • Opcjonalnie: pokruszony ser typu “feta” Przyprawy: 
  • Czosnek granulowany
  • Suszone pomidory lub mieszanka neapolitana 
  • Suszone liście kolendry
  • Chili 
  • Maggi/sos sojowy

Soczewicę przepłukałam. Wrzuciłam do garnuszka i zalałam wodą tak, aby przykrywała ją z centymetrową nawiązką. Zagotowałam i zmniejszyłam ‘ogień’ tak, aby powoli soczewica zaczęła się rozgotowywać. W międzyczasie do piekarnika nastawionego na 150 stopni (góra) na górnej tacce położyłam skropioną olejem paprykowym i odrobiną soli paprykę. Piekłam do średniej miękkości. Do naszego sosu dodałam przyprawy – łyżeczkę wegety, łyżkę maggi, łyżeczkę kurkumy, mieszankę neapolitańską i kolendrę i pozwoliłam by czerwony  strączek rozgotował się. 

Gotująca się soczewica
Gotująca się soczewica

Soczewicę należy co chwilę mieszać, aby się nie przypaliła, a jeśli widzicie, że masa jest za gęsta dolejcie wody (ale z umiarem! Lepiej kilka razy po troszę, niż raz za dużo). Na osobnej patelni podsmażyłam cebulę, którą następnie dodałam do soczewicy. Dolałam ok. 300 g przecieru pomidorowego i doprawiłam sporą ilością chilli. Całość zblendowałam na gładką masę. Makaron ugotowałam, polałam sosem, ułożyłam na nim podpieczoną paprykę, a na wierzch skruszyłam odrobinę sera typu “feta”.  Smacznego!

białkowy sos z czerwonej soczewicy

Białkowy sos z czerwonej soczewicy z pieczoną papryką

Helena Makaron z sosem to chyba najszybsza i najbardziej podręczna potrawa, którą każdy przygotowuje na swój sposób. Te wersje na szybko, często z sosem… Helena Białkowy sos z czerwonej soczewicy z makaronem. European Wydrukuj
Serves: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 cebula 
  • 100-120 g czerwonej soczewicy (suchej) 
  • 1 Papryka 
  • 300 g przecieru pomidorowego 
  • Makaron pełnoziarnisty 
  • Opcjonalnie: pokruszony ser typu “feta” Przyprawy: 
  • Czosnek granulowany
  • Suszone pomidory lub mieszanka neapolitana 
  • Suszone liście kolendry
  • Chili 
  • Maggi/sos sojowy

INSTRUKCJE

Soczewicę przepłukałam. Wrzuciłam do garnuszka i zalałam wodą tak, aby przykrywała ją z centymetrową nawiązką. Zagotowałam i zmniejszyłam ‘ogień’ tak, aby powoli soczewica zaczęła się rozgotowywać. W międzyczasie do piekarnika nastawionego na 150 stopni (góra) na górnej tacce położyłam skropioną olejem paprykowym i odrobiną soli paprykę. Piekłam do średniej miękkości. Do naszego sosu dodałam przyprawy - łyżeczkę wegety, łyżkę maggi, łyżeczkę kurkumy, mieszankę neapolitańską i kolendrę i pozwoliłam by czerwony  strączek rozgotował się. 

Soczewicę należy co chwilę mieszać, aby się nie przypaliła, a jeśli widzicie, że masa jest za gęsta dolejcie wody (ale z umiarem! Lepiej kilka razy po troszę, niż raz za dużo). Na osobnej patelni podsmażyłam cebulę, którą następnie dodałam do soczewicy. Dolałam ok. 300 g przecieru pomidorowego i doprawiłam sporą ilością chilli. Całość zblendowałam na gładką masę. Makaron ugotowałam, polałam sosem, ułożyłam na nim podpieczoną paprykę, a na wierzch skruszyłam odrobinę sera typu "feta".  Smacznego!

You may also like

1 Komentarz

Europejskie curry, a może Pad Dahl. - WegePerspektywy October 28, 2019 - 2:29 pm

[…] zamiast ryżu wolicie makaron zapraszam do przepisu na Sos z czerwonej soczewicy, a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!