Makaron z sosem to chyba najszybsza i najbardziej podręczna potrawa, którą każdy przygotowuje na swój sposób. Te wersje na szybko, często z sosem pomidorowym są ekspresowe, ale powiedzmy sobie szczerze – nie dostarczają naszemu organizmowi tony dobroci, na którą zasługuje. Dlatego dzisiaj mając pod ręką tylko kilka składników wyczarowałam białkowy sos na bazie czerwonej soczewicy.
Zdrowy i zrównoważony obiad.
W daniu połączyłam kurkumę i chilli, dzięki czemu zwiększyłam przyswajalność kurkumy i jej prozdrowotnych właściwości. Jest ona bowiem naturalnym antybiotykiem, który każdy z nas na stałe powinien włączyć do swojej diety. Bazą dla sosu był pełnoziarnisty makaron o którego właściwościach pisała już Sandra w przepisie na Kokardkową. I powiem Wam – było pyszne i nie mogę się doczekać kiedy spałaszuję kolejną porcję! 🙂
Czego potrzebujesz do przygotowania białkowego sosu z soczewicy?
- 1 cebula
- 100-120 g czerwonej soczewicy (suchej)
- 1 Papryka
- 300 g przecieru pomidorowego
- Makaron pełnoziarnisty
- Opcjonalnie: pokruszony ser typu “feta” Przyprawy:
- Czosnek granulowany
- Suszone pomidory lub mieszanka neapolitana
- Suszone liście kolendry
- Chili
- Maggi/sos sojowy
Soczewicę przepłukałam. Wrzuciłam do garnuszka i zalałam wodą tak, aby przykrywała ją z centymetrową nawiązką. Zagotowałam i zmniejszyłam ‘ogień’ tak, aby powoli soczewica zaczęła się rozgotowywać. W międzyczasie do piekarnika nastawionego na 150 stopni (góra) na górnej tacce położyłam skropioną olejem paprykowym i odrobiną soli paprykę. Piekłam do średniej miękkości. Do naszego sosu dodałam przyprawy – łyżeczkę wegety, łyżkę maggi, łyżeczkę kurkumy, mieszankę neapolitańską i kolendrę i pozwoliłam by czerwony strączek rozgotował się.
Soczewicę należy co chwilę mieszać, aby się nie przypaliła, a jeśli widzicie, że masa jest za gęsta dolejcie wody (ale z umiarem! Lepiej kilka razy po troszę, niż raz za dużo). Na osobnej patelni podsmażyłam cebulę, którą następnie dodałam do soczewicy. Dolałam ok. 300 g przecieru pomidorowego i doprawiłam sporą ilością chilli. Całość zblendowałam na gładką masę. Makaron ugotowałam, polałam sosem, ułożyłam na nim podpieczoną paprykę, a na wierzch skruszyłam odrobinę sera typu “feta”. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 100-120 g czerwonej soczewicy (suchej)
- 1 Papryka
- 300 g przecieru pomidorowego
- Makaron pełnoziarnisty
- Opcjonalnie: pokruszony ser typu “feta” Przyprawy:
- Czosnek granulowany
- Suszone pomidory lub mieszanka neapolitana
- Suszone liście kolendry
- Chili
- Maggi/sos sojowy
INSTRUKCJE
Soczewicę przepłukałam. Wrzuciłam do garnuszka i zalałam wodą tak, aby przykrywała ją z centymetrową nawiązką. Zagotowałam i zmniejszyłam ‘ogień’ tak, aby powoli soczewica zaczęła się rozgotowywać. W międzyczasie do piekarnika nastawionego na 150 stopni (góra) na górnej tacce położyłam skropioną olejem paprykowym i odrobiną soli paprykę. Piekłam do średniej miękkości. Do naszego sosu dodałam przyprawy - łyżeczkę wegety, łyżkę maggi, łyżeczkę kurkumy, mieszankę neapolitańską i kolendrę i pozwoliłam by czerwony strączek rozgotował się.
Soczewicę należy co chwilę mieszać, aby się nie przypaliła, a jeśli widzicie, że masa jest za gęsta dolejcie wody (ale z umiarem! Lepiej kilka razy po troszę, niż raz za dużo). Na osobnej patelni podsmażyłam cebulę, którą następnie dodałam do soczewicy. Dolałam ok. 300 g przecieru pomidorowego i doprawiłam sporą ilością chilli. Całość zblendowałam na gładką masę. Makaron ugotowałam, polałam sosem, ułożyłam na nim podpieczoną paprykę, a na wierzch skruszyłam odrobinę sera typu "feta". Smacznego!
1 Komentarz
[…] zamiast ryżu wolicie makaron zapraszam do przepisu na Sos z czerwonej soczewicy, a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna […]