Kto z nas nie lubi naleśników? Kojarzą mi się z wakacjami u Babci i Dziadka. Unoszący się w mieszkaniu zapach pierwszego dania, uruchamiał ślinianki. I tak wiedziałam, że za dużo zjeść nie mogę, bo na drugie danie… naleśniki! Z twarogiem i owocami zebranymi z ogrodu. Może dżem, który zrobił Dziadek? Przyjemnie brzmi, prawda? Moją zmorą od lat były nieudane próby odtworzenia naleśników Babci. TAK! Jestem jedną z tych osób. Za każdym razem było coś nie tak. Chociaż to nic skomplikowanego. Byłam osobą, która naleśników robić nie umie! A wiecie jak wiele jest w internecie przepisów na naleśniki? Mnóstwo! Nie znalazłam tylko “swojego” przepisu na naleśniki bez jajek. Uznałam, że to będzie mój krok.
Zaczęłam więc eksperymentować. Naleśniki z banana, żelu z siemienia lnianego, płatków owsianych. Aż w końcu: naleśniki bez jajek. Po prostu. Bez zamienników. Skąd pomysł? Naleśniki bez jajek były zainspirowane…brakiem jajek w lodówce. Miałam leniwy dzień. Nie miałam zamiaru wychodzić do sklepu! To ile mąki i mleka roślinnego zużyłam, ciężko zliczyć. Nie ukrywam, droga była długa. Ale udało się! Chrupiące i słodkie naleśniki w 100% wegańskie. Naleśniki nadziałam twarogiem z tofu. Nadaje się nie tylko do naleśników! Serek będzie pasował również do kanapek lub jako deser do pracy. Opcji jest wiele, ograniczeniem – tylko wyobraźnia.
Twaróg wzbogacony w białko, dzięki tofu. Są tam orzechy, maliny, mus kokosowy i syrop z agawy. Uwierzcie mi, to jest pyszne! Do tofu możecie dodać również truskawki. A tak naprawdę co tylko chcecie! Ja wykorzystałam mrożone owoce – mogą być również świeże. Mus kokosowy kupiłam w Lidlu. Nie jest obowiązkowy, ale ja jestem wielką fanką kokosa! Słodzik również jest tylko opcją. Ja wolałam dodać syropu z agawy. Ty możesz dodać daktyli, miodu lub białego cukru.
Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na tofu na słodko, to zapraszam tutaj.
Ja mogę wam życzyć smacznego drodzy!
Składniki na naleśniki: Składniki na twaróg: Naleśniki: Wsyp obie mąki do naczynia i wymieszaj z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Dodaj mleka roślinnego i wymieszaj, aby masa była gładka i lekko lejąca. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Do gotowej masy możesz dodać łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni wylewaj po kolei masę, i smaż z obu stron. Twaróg z tofu: Włóż wszystko do blendera. GOTOWE!SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
2 Komentarze
[…] 7. A rano…zrobię naleśniki! […]
[…] również pasta z tofu, którą już kiedyś Wam przedstawiłam, a link do niej znajdziecie tutaj. Ot, takie HAMERYKAŃSKIE śniadanko! ? Życzę Wam inspiracji w kuchni, pysznych dań, dużo […]