Właściwie kiedy odkryłam na nowo urok buraka, wróciłam wspomnieniami do dzieciństwa, bo wówczas objadałam się nimi bez umiaru. Inspiracją była…. plastikowa, trzydziestoletnia łopatka do sera (wegańskiego Nobla temu, kto ją wymyślił). I ta właśnie łopatka plus dostępne od niedawna gotowane już buraki sprawiły, że pokochałam je na nowo. Taaak gotowane buraki (dostępne w Lidlu, Biedronce i Kauflandzie) są absolutnym przebojem, bo przecież wiadomo… dwóch buraków nie opłaca się gotować ?
Dziś przedstawiam Wam dwie proste sałatki, carpaccio z buraka w dwóch odsłonach. Na słodko i na pikantnie. Idealne do obiadu jak i na kolację z chrupiącym chlebkiem… mniaaammmm…
Wersja wytrawna: 2 średniej wielkości buraki 3 ząbki czosnku feta (wedle uznania, ale dwie łyżki stołowe w zupełności wystarczą) prażone nasiona dyni oraz słonecznika sok z cytryny (2 łyżeczki) oliwa (2 łyżki) cukier puder, sól, pieprz Wersja na słodko: identycznie jak wyżej, tyle że zamiast czosnku dodajemy mango (może być świeże, może być z puszki) Zatem zaczynamy.... 1. Buraki pociąć w plasterki i równomiernie rozłożyć na talerzu 2. Oprószyć cukrem pudrem (cudnie podkreśla słodki smak buraka) 3. Skropić cytryną, a następnie oliwą 4. Doprawić solą i pieprzem 5. (wersja wytrawna) rozsypać przeciśnięty przez praskę, bądź pokrojony w bardzo drobną kosteczkę czosnek (wersja na słodko) pokroić mango w niewielkie kawałki (w kosteczkę ładną drobną jak ktoś potrafi, albo ma magiczne urządzenie) i także rozłożyć na burakach 6. Posypać fetą i pestkami 7. Pałaszować KUCHNIORADA: pestki najlepiej smakują gdy są uprażone. Fajnie jest uprażyć je w piekarniku z odrobiną oleju rzepakowego i szczyptą soki w większej ilości, wówczas sięgasz po gotowe prosto ze słoika. Buraki najłatwiej pokroić łopatką do sera, wówczas plasterki będą cieniutkie, równe i szybko pokrojone...
W wersji na słodko dodajemy odrobinę mniej soli albo mniejszą ilość fety. Słony smak nie powinien rywalizować ze słodyczą mango, a jedynie ją podkreślić.SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
PORADY
2 Komentarze
spisałam przepis na buraki i cukinię będę przyrządzać myslę,że będą to b.smaczne dania. Dzięki za przepisy
[…] 3. Buraczane carpaccio w dwóch odsłonach: wytrawnie i na słodko […]