Strona Główna Kinga Carpaccio z buraka w dwóch odsłonach

Carpaccio z buraka w dwóch odsłonach

Autorka: Kinga

Właściwie kiedy odkryłam na nowo urok buraka, wróciłam wspomnieniami do dzieciństwa, bo wówczas objadałam się nimi bez umiaru. Inspiracją była…. plastikowa, trzydziestoletnia łopatka do sera (wegańskiego Nobla temu, kto ją wymyślił). I ta właśnie łopatka plus dostępne od niedawna gotowane już buraki sprawiły, że pokochałam je na nowo. Taaak gotowane buraki (dostępne w Lidlu, Biedronce i Kauflandzie) są absolutnym przebojem, bo przecież wiadomo… dwóch buraków nie opłaca się gotować ?

Dziś przedstawiam Wam dwie proste sałatki, carpaccio z buraka w dwóch odsłonach. Na słodko i na pikantnie.  Idealne do obiadu jak i na kolację z chrupiącym chlebkiem… mniaaammmm…

Carpaccio z buraka w dwóch odsłonach

Kinga Właściwie kiedy odkryłam na nowo urok buraka, wróciłam wspomnieniami do dzieciństwa, bo wówczas objadałam się nimi bez umiaru. Inspiracją była…. plastikowa, trzydziestoletnia łopatka… Kinga Carpaccio z buraka w dwóch odsłonach European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Wersja wytrawna:

2 średniej wielkości buraki

3 ząbki czosnku

feta (wedle uznania, ale dwie łyżki stołowe w zupełności wystarczą)

prażone nasiona dyni oraz słonecznika

sok z cytryny (2 łyżeczki)

oliwa (2 łyżki)

cukier puder, sól, pieprz

 

Wersja na słodko:

identycznie jak wyżej, tyle że zamiast czosnku dodajemy mango (może być świeże, może być z puszki)

INSTRUKCJE

Zatem zaczynamy....

1. Buraki pociąć w plasterki i równomiernie rozłożyć na talerzu

 

2. Oprószyć cukrem pudrem (cudnie podkreśla  słodki smak buraka)

3. Skropić cytryną, a następnie oliwą

4. Doprawić solą i pieprzem

5. (wersja wytrawna) rozsypać przeciśnięty przez praskę, bądź pokrojony w bardzo drobną kosteczkę czosnek

(wersja na słodko) pokroić mango w niewielkie kawałki (w kosteczkę ładną drobną jak ktoś potrafi, albo ma magiczne urządzenie) i także rozłożyć na burakach

6. Posypać fetą i pestkami

7.  Pałaszować

 

 

PORADY

KUCHNIORADA: pestki najlepiej smakują gdy są uprażone. Fajnie jest uprażyć je w piekarniku z odrobiną oleju rzepakowego i szczyptą soki w większej ilości, wówczas sięgasz po gotowe prosto ze słoika. Buraki najłatwiej pokroić łopatką do sera, wówczas plasterki będą cieniutkie, równe i szybko pokrojone... W wersji na słodko dodajemy odrobinę mniej soli albo mniejszą ilość fety. Słony smak nie powinien rywalizować ze słodyczą mango, a jedynie ją podkreślić.

You may also like

2 Komentarze

Barbara July 17, 2019 - 4:04 pm

spisałam przepis na buraki i cukinię będę przyrządzać myslę,że będą to b.smaczne dania. Dzięki za przepisy

Odpowiedx
7 walentynkowych dań na randkę idealną February 11, 2020 - 6:05 am

[…] 3. Buraczane carpaccio w dwóch odsłonach: wytrawnie i na słodko […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!