Orientalne curry dyniowe
Strona Główna Kolacja Orientalne curry dyniowe

Orientalne curry dyniowe

Autorka: Sandra

Orientalne curry dyniowe z ananasem to przepis, który powstał w wyniku klęski urodzaju. Ponieważ mój Teść uprawia całkiem spore poletko dyniek, co roku obmyślamy najróżniejsze metody ich podania. Tym sposobem powstała już orzechowo-dyniowa owsianka, rozgrzewająca korzenna zupa krem z dyni i suszonych pomidorów i wiele innych pychot, które już niedługo pojawią się na naszym blogu.

Pod koniec października tęskni się jeszcze trochę za latem, stąd w moim treściwym, korzennym curry znalazły się egzotyczne nuty ananasa i kokosa. Pozornie niezwiązane ze sobą smaki okazały się wyjątkowo udanym mariażem!

Odkryciem roku okazały się ugotowane nerkowce. Po kilku minutach w sosie stają się bardziej miękkie, ale wciąż chrupiące, cudownie kremowe.

Orientalne curry dyniowe

Orientalne curry dyniowe

Sandra Orientalne curry dyniowe z ananasem to przepis, który powstał w wyniku klęski urodzaju. Ponieważ mój Teść uprawia całkiem spore poletko dyniek, co roku… Kolacja Orientalne curry dyniowe Orientalna Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

dynia ananas nerkowce

  • pół średniej dyni
  • 1 duża cebula
  • pół puszki ananasa lub kilka plastrów świeżego
  • garść nerkowców
  • puszka mleka kokosowego lub śmietanka słodka do zup (12% lub 18%)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

cury garam masala gałka muszkatołowa imbirPrzyprawy:

  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki imbiru (świeży lub suszony)
  • płatki chilli wedle uznania

INSTRUKCJE

  1. Dynię pokrój w łódeczki, oprósz solą i pieprzem,i podpiecz w piekarniku (kilkanaście minut w 180 stopniach powinno wystarczyć). Kiedy dynia zmięknie, przestudź ją i usuń skórkę. Jeśli używasz dyni hokkaido, skórka jest na tyle miękka, że spokojnie można ją zjeść. Łódki pokrój w kostkę o boku 2 cm (brzmi jak początek zadania z treścią, ale oddychaj, nie będzie więcej cyferek).
  2. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Ponieważ mleko kokosowe czy śmietana są według mnie wystarczająco obfitymi źródłami tłuszczu w takim daniu,  na patelnię wlewam więc tylko kilka kropel oleju i przecieram ją papierowym ręcznikiem, żeby rozprowadzić tłuszcz po całej powierzchni. Jeśli nie masz podobnych dylematów - smaż po swojemu 😉
  3. Pod koniec smażenia podpraż wszystkie przyprawy przez chwilę razem z cebulą, by “podkręcić” ich aromat.
  4. Zalej cebulę i przyprawy mlekiem kokosowym / śmietanką i wrzuć pokrojoną dynię, przyprawiamy solą lub sosem sojowym. Teraz musimy się uzbroić w cierpliwość - nasza dynia musi “dojść” pod przykryciem. Wrzuć orzechy i od czasu do czasu mieszaj, żeby nic nie przywarło. 
  5. Kiedy sos zgęstnieje, wmieszaj łyżeczkę koncentratu nada on całości lekki kwaskowaty posmak. Jeśli chcesz możesz zastąpić go kilkoma kroplami soku z cytryny - zadziała bardzo podobnie. 
  6. Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa. Lepiej go zbyt długo nie gotować, bo straci smak i kształt!

Takie dyniowe curry świetnie sprawdzi się w towarzystwie ryżu i/lub soczewicy. Ja lubię okrasić je kilkoma kostkami tofu teriyaki – ale o tym jak je przyrządzić w kolejnym wpisie!

Po co nam dynia?

Dynia to dobre źródło beta-karotenu. To prowitamina, którą nasz organizm “przerabia” na witaminę A, ta zaś odpowiedzialna jest między innymi za kondycję naszej skóry.

Źródła:

Jarosz, M. (2012) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia.

You may also like

Zostaw komentarz!