Surówka z cukinii
Strona Główna Kinga Pyszna surówka z cukinii

Pyszna surówka z cukinii

Autorka: Kinga

Surówka z cukinii to świetny pomysł na dodatek do dania głównego czy kolacji, w szczególności gdy mamy sezon cukiniowy i nie można pozwolić, by się zmarnowała. To kolejny element obiadu “na zielono”. Surówka z cukinii jest aromatyczna i orzeźwiająca. Po prostu pyszna!  Wręcz znakomita na upały.

Przed napisaniem tego przepisu na WegePerspektywach rozgorzała dyskusja czy to surówka czy sałatka, a zdania były podzielone. Przestudiowałyśmy więc etymologie obu słów i zaraz się z Wami podziale wiedzą, która być może i z tyłu głowy się czaiła, ale teraz jest uporządkowana.

Surówka czy sałatka?

Otóż…. “SURÓWKA – jak sama nazwa wskazuje – to ‘sałatka z surowych warzyw lub owoców’, a więc pewien szczególny rodzaj sałatki: każda SURÓWKA jest SAŁATKĄ, ale nie każda SAŁATKA jest SURÓWKĄ. Dlatego możemy mówić o surówce ze świeżych owoców (choć częściej używa się określenia ‘sałatka owocowa’), o surówce z pomidorów i o surówce z kiszonej kapusty, ale nie o „surówce z gotowanych buraków”. Takie połączenie to błąd językowy. SAŁATKA to w zasadzie każda ‘zimna potrawa złożona z wymieszanych, drobno pokrojonych składników’, choć w większości sałatek przeważają składniki roślinne. “

Tak więc zapadła decyzja, że to jednak jest surówka, pomimo obecności fety, która surowizną nie jest. Surowa cukinia, surowy czosnek, surowa rukola i zielenina. Umówmy się… feta jest nieobowiązkowa. W wersji wyłącznie roślinnej ser można zastąpić namoczonym  w marynacie tofu.

Cukinia na surowo – to lubię!

Surówka z cukinii

Do przygotowania surówki potrzebujemy średniej cukinii, musztardy, miodu, limonki, olej lniany, odrobinę białego wina (nie jest konieczne, ale fajnie podkręca smak i ma tę zaletę, że dużo zostaje do degustacji). Ponadto zaopatrzmy się w ząbek czosnku, trochę zieleniny (co kto ma), rukolę, ser typu feta, pieprz.

Przygotowanie surówki (lub jak ktoś woli sałatki) z cukinii. Do dzieła!

Cukinię należy pociąć w cieniutkie plasterki (ja użyłam magicznego urządzenia, które kupiłam w Biedronce za kilkanaście złotych).

spiralna tarkacukinia na surowo

Teraz pora przejść do dressingu, który jest tak naprawdę kluczem do sukcesu. W kubeczku mieszamy łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z całej limonki, dodajemy olej (u mnie lniany 3 łyżki), odrobinę pieprzu plus 30 ml białego wytrawnego wina. Mieszamy aż do rozpuszczenia miodu. Gdy wszystkie składniki się połączą powstanie gładka aromatyczna emulsja. Dressing wlewamy niemal w całości do cukinii i delikatnie ją nacieramy. Po tej czynności można oblizać palce 😛

Surówka z cukinii

Cukinię odstawiamy na kilkanaście minut, musi mieć chwilkę relaksu dla siebie aby się zamarynować. Ser typu feta kroimy w kosteczkę. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę i na wierzch wrzucamy rukolę. Tymi ostatnimi kroplami dressingu skrapiamy całość.

Proste prawda?

Surówka z cukinii

SMACZNEGO!

Surówka z cukinii
Kinga Surówka z cukinii to świetny pomysł na dodatek do dania głównego czy kolacji, w szczególności gdy mamy sezon cukiniowy i nie można pozwolić,… Kinga Pyszna surówka z cukinii European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  1. średnia cukinia,
  2. łyżeczka ostrej musztardy,
  3. 2 łyżeczki miodu (u mnie rzepakowy)
  4. ząbek czosnku,
  5. sok z jednej limonki,
  6. olej  (u mnie lniany)
  7. 30 ml białego wina
  8. trochę zieleniny,
  9. rukola,
  10. ser typu feta,
  11. pieprz

 

INSTRUKCJE

  1. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki.
  2. W kubeczku mieszamy musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, olej, pieprz i białe wino.
  3. Mieszamy aż do rozpuszczenia miodu.
  4. Dressing wlewamy niemal w całości do cukinii i delikatnie ją nacieramy.
  5. Odstawiamy na kilkanaście minut.
  6. Ser typu feta kroimy w kosteczkę.
  7. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę i na wierzch wrzucamy rukolę.
  8. Tymi ostatnimi kroplami dressingu skrapiamy całość. Gotowe!

PORADY

KOCHNIORADY: 1. Cukinia potrzebuje kilkunastu minut by się zamarynować. Za długo przetrzymana puści zbyt dużo soku, więc to nie jest surówka, którą można przygotować na 10h przed podaniem. 2. Rukola w kontakcie w dressingiem szybko więdnie, więc należy ją dodać w ostatniej chwili.

You may also like

1 Komentarz

Kobieca Strona Dietetyki August 18, 2020 - 4:28 pm

Jak coś wygląda tak zielono to od razu mam ochotę spróbować 🙂 Bardzo lubię cukinię i dodaję ją do wielu potraw. Dzięki za nową inspirację kulinarną!

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.