Surówka z cukinii to świetny pomysł na dodatek do dania głównego czy kolacji, w szczególności gdy mamy sezon cukiniowy i nie można pozwolić, by się zmarnowała. To kolejny element obiadu “na zielono”. Surówka z cukinii jest aromatyczna i orzeźwiająca. Po prostu pyszna! Wręcz znakomita na upały.
Przed napisaniem tego przepisu na WegePerspektywach rozgorzała dyskusja czy to surówka czy sałatka, a zdania były podzielone. Przestudiowałyśmy więc etymologie obu słów i zaraz się z Wami podziale wiedzą, która być może i z tyłu głowy się czaiła, ale teraz jest uporządkowana.
Surówka czy sałatka?
Tak więc zapadła decyzja, że to jednak jest surówka, pomimo obecności fety, która surowizną nie jest. Surowa cukinia, surowy czosnek, surowa rukola i zielenina. Umówmy się… feta jest nieobowiązkowa. W wersji wyłącznie roślinnej ser można zastąpić namoczonym w marynacie tofu.
Cukinia na surowo – to lubię!
Do przygotowania surówki potrzebujemy średniej cukinii, musztardy, miodu, limonki, olej lniany, odrobinę białego wina (nie jest konieczne, ale fajnie podkręca smak i ma tę zaletę, że dużo zostaje do degustacji). Ponadto zaopatrzmy się w ząbek czosnku, trochę zieleniny (co kto ma), rukolę, ser typu feta, pieprz.
Przygotowanie surówki (lub jak ktoś woli sałatki) z cukinii. Do dzieła!
Cukinię należy pociąć w cieniutkie plasterki (ja użyłam magicznego urządzenia, które kupiłam w Biedronce za kilkanaście złotych).
Teraz pora przejść do dressingu, który jest tak naprawdę kluczem do sukcesu. W kubeczku mieszamy łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z całej limonki, dodajemy olej (u mnie lniany 3 łyżki), odrobinę pieprzu plus 30 ml białego wytrawnego wina. Mieszamy aż do rozpuszczenia miodu. Gdy wszystkie składniki się połączą powstanie gładka aromatyczna emulsja. Dressing wlewamy niemal w całości do cukinii i delikatnie ją nacieramy. Po tej czynności można oblizać palce 😛
Cukinię odstawiamy na kilkanaście minut, musi mieć chwilkę relaksu dla siebie aby się zamarynować. Ser typu feta kroimy w kosteczkę. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy posiekaną zieleninę i na wierzch wrzucamy rukolę. Tymi ostatnimi kroplami dressingu skrapiamy całość.
Proste prawda?
KOCHNIORADY: 1. Cukinia potrzebuje kilkunastu minut by się zamarynować. Za długo przetrzymana puści zbyt dużo soku, więc to nie jest surówka, którą można przygotować na 10h przed podaniem. 2. Rukola w kontakcie w dressingiem szybko więdnie, więc należy ją dodać w ostatniej chwili.SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
PORADY
1 Komentarz
Jak coś wygląda tak zielono to od razu mam ochotę spróbować 🙂 Bardzo lubię cukinię i dodaję ją do wielu potraw. Dzięki za nową inspirację kulinarną!