Strona Główna Kinga Krem z cukinii czyli zupa na czas

Krem z cukinii czyli zupa na czas

Autorka: Kinga

Dzisiaj cukinia na szybko czyli jak zrobić krem z cukinii w 10 minut… Ile razy zdarzyło Wam się nie mieć czasu na gotowanie? Mnie wciąż się to przytrafia. Dlatego spieszę, by podzielić się z Wami przepisem ekspresowym. Sierpień to miesiąc cukinii. U mnie w ogródku klęska urodzaju, więc nie liczcie na to, że w najbliższym czasie ugotuję cokolwiek innego aniżeli dania z tym zielonym czortem. Dziś proponuję Wam krem z cukinii. Efekt wow murowany i zupełnie nieproporcjonalny do nakładu pracy, bo to łatwizna. Nie da się tego skopać.

Krem z cukinii, bo… nie mam czasu!

Krem z cukinii jest chyba najszybszą zupą jaką udało mi się ugotować. Myślicie, że cukinia jest właściwie bez smaku? Bez obaw! Obiecuję, że krem nie jest mdły. Co więcej, śmiało można powiedzieć, że jest wyrazisty w smaku. Oczywiście wszystko zależy od tego jakie przyprawy zdecydujecie się wrzucić do środka. Ja wybrałam curry. Krem z cukinii jest sycący i jednocześnie lekkostrawny. Nadaje się idealnie na romantyczną kolację we dwoje. O właściwościach cukinii rozpisałam się o tuuu –> KLIK.

Do roboty, bo przecież krem miał być w 10 minut…

Aby nakarmić 2 dorosłe osoby potrzebujesz: 2 niewielkie cukinie, mleko (ja użyłam owsianego), sól, pieprz, curry, pietruszkę/kolendrę do posypania i jakieś ziarenka (ja użyłam pestek z dyni oraz słonecznik), kieliszek białego wina (nie jest obowiązkowe), olej do podsmażenia, parmezan (świetnie sprawdzi się wersja weganką z nerkowców i płatków drożdżowych).

  1. Cukinię kroimy w plastry ok 2 cm grubości wrzucamy na gorącą patelnie z olejem. smażymy na sporym ogniu, ta, żeby cukinia się lekko skarmelizowała. Powinna wyglądać tak:
  2. Podsmażoną cukinię zalewamy mlekiem (u mnie owsiane), dodajemy sól, pieprz i przyprawę (u mnie curry).
  3. Blendujemy.
  4. Dodajemy wino (resztę wlewamy do kieliszka i rozkoszujemy się gotowaniem)… 😉
  5. Podajemy z prażonymi nasionami, posiekaną zieleniną i startym parmezanem (w wersji wegańskiej idealnie sprawdzi się “parmezan” z nerkowców).
  6. Smacznego!

Krem z cukinii zupa w 10 minut

Kinga Dzisiaj cukinia na szybko czyli jak zrobić krem z cukinii w 10 minut… Ile razy zdarzyło Wam się nie mieć czasu na gotowanie?… Kinga zupa krem, krem cukinii, kolacja we dwoje European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  1. 2 niewielkie cukinie,
  2. 1,5 szklanki mleka (u mnie owsiane),
  3. 70 ml białego wytrawnego wina,
  4. sól, pieprz, zielenina do posypania (u mnie natka pietruszki i koperek),
  5. prażone pestki dyni i słonecznika,
  6. parmezan (u mnie wersja wegańska z nerkowców i płatków drożdżowych)

INSTRUKCJE

  1. Cukinię kroimy w plastry ok 2 cm grubości wrzucamy na gorącą patelnie z olejem.
  2. Smażymy na sporym ogniu, ta, żeby cukinia się lekko skarmelizowała.
  3. Podsmażoną cukinie zalewamy mlekiem (u mnie owsiane),
  4. Dodajemy sól, pieprz i przyprawę (u mnie curry).
  5. Blendujemy.
  6. Podajemy z nasionami, posiekaną zieleniną i startym parmezanem (w wersji wegańskiej idealnie sprawdzi się "parmezan" z nerkowców).
  7. Można podać z grzanką. Smacznego!

PORADY

KUCHNIORADA: 1. Podsmażone krążki cukinii wrzuć do naczynia i trzymaj pod przykryciem czekając na usmażenie kolejnych krążków. Cukinia zaparzy się i będzie jeszcze bardziej miękka. 2. Zupa zyskuje na smaku gdy się "przyzie", więc spokojnie można przygotować wcześniej. Ale od razu po przyrządzeniu też jest odlot!

You may also like

Zostaw komentarz!