Rozgrzewający krupnik z kapustą
Strona Główna Obiad Rozgrzewający krupnik z kapustą

Rozgrzewający krupnik z kapustą

Autorka: Sandra

Kiedy temperatura przekonuje Cię, że Twoje miejsce jest pod kocem, nie ma nic lepszego niż talerz ciepłej domowej zupy. Ja tęsknię w takich chwilach za smakami lekko kwaskowatymi – dlatego mój rozgrzewający krupnik z kapustą  zawiera pomidory, mimo że nie jest to tradycyjny dodatek do tej zupy. Bo i nie jest to tradycyjny krupnik! Prócz kaszy znajdziemy w nim kapustę pekińską i fasolę – niezbyt częste, ale fantastyczne połączenie, szczególnie w towarzystwie pomidorowych i wędzonych nut.

Przepis jest bardzo luźny i najważniejsze są w nim 3 elementy: jakaś kapusta, pomidory i ulubiona kasza. Zamiast fasoli, możesz użyć cieciorki lub zielonej soczewicy; Kapustę pekińską możesz zastąpić włoską, białą lub nawet kiszoną. Masz w lodówce kilka podsmażonych pieczarek lub kawałek kalafiora? Śmiało wrzucaj – kociołek jest otwarty na nowe znajomości 😉

Rozgrzewający krupnik z kapustą

Rozgrzewający krupnik z kapustą

Sandra Kiedy temperatura przekonuje Cię, że Twoje miejsce jest pod kocem, nie ma nic lepszego niż talerz ciepłej domowej zupy. Ja tęsknię w takich… Obiad Rozgrzewający krupnik z kapustą European Wydrukuj
Serves: 8 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.2/5
( 5 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

100 g kaszy (najlepiej bulgur lub jęczmienna)
1/2 kapusty pekińskiej
1 puszka fasoli białej
2 marchewki
2 ziemniaki
2 średnie cebule
1 kostka wędzonego tofu
1 puszka pomidorów krojonych
80 g (pół słoiczka) koncentratu pomidorowego
olej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
2 czubate łyżki majeranku
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
pieprz
2-3 łyżki domowej "wegety"

INSTRUKCJE

  1. Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę.  Obraną marchewkę kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Warzywa wrzuć do dużego garnka, wsyp kaszę, zalej wodą do połowy wysokości i gotuj z kminkiem i wegetą. Możesz użyć tej sklepowej, warzywnej kostki rosołowej lub zrobić własną uniwersalną przyprawę: wystarczy zmielić w młynku 1 paczkę suszonej włoszczyzny z 1 opakowaniem lubczyku i połączyć tę mieszankę z solą w stosunku 3:1. Gotowe!
  3. Fasolę odcedź z zalewy, dobrze przepłucz i wsyp do garnka razem z pokrojoną w paski kapustą. Możesz dodać zarówno twarde jak i miękkie części.
  4. Podczas gdy zupa się gotuje, czas zająć się naszą...vedzonką 😉 By ją przygotować pokrój wędzone tofu w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Posyp odrobiną soli lub wegety. Pamiętaj! Nie mieszaj tofu dopóki nie zrumieni się z jednej strony!!! Dopiero kiedy zobaczymy pożądany brązowy kolorek wolno nam przewrócić kosteczki na drugą stronę. Kiedy już wszystkie tofu-skwarki będą chrupiące, wykładamy je do miseczki, a na pozostałym oleju smażymy pokrojoną w kostkę lub półplasterki cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy ją do zupy.
  5. Teraz czas na kolejną dawkę umami: pomidory! Sprawdź czy kasza i ziemniaki są już miękkie. Kwas zawarty w pomidorach nie pozwoli im już dużo bardziej zmięknąć, dlatego ważne, by były wystarczająco miękkie już na tym etapie. Dodaj całą puszkę posiekanych pomidorów i koncentrat. Gotuj jeszcze ok 5-10 min.
  6. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę wędzoną i sporo pieprzu. Nałóż do talerzy i udekoruj "vedzonką" 😉

Rozgrzewający krupnik z kapustą

Na koniec kilka ważnych kuchniorad:

Pierwsza i najtrudniejsza…to jest jedna z tych zup, które najlepiej smakują na drugi dzień! Warto ją przygotować choć kilka godzin przed podaniem. Dzięki tamu kasza zdąży odpowiednio napęcznieć a smaki – przegryźć się. Cierpliwości!

Po drugie, jak każdy krupnik czy kapuśniak, kociołek będzie smakował pysznie ze świeżym chlebem z awokado lub masłem, choć ja zwykle rezygnuję z pieczywa na rzecz dokładki!

I w końcu. Wielu łasuchom przechodzącym na dietę roślinną “czegoś brakuje” w nowych potrawach. To “coś” to 2 elementy: tłuszcz i umami. Dlatego dodajemy na koniec podsmażoną cebulkę – posiada ona oba te elementy! Innym roślinnym źródłem umami w naszym przepisie są pomidory.

Smacznego, Zmarźluchy!

PS Jeśli wciąż mało Wam sytych jesiennych zup, może macie ochotę na Wegański żurek fasolowy z tofu-skwarkami?

You may also like

3 Komentarze

Marta January 18, 2020 - 6:27 pm

Cudowna! Pyszna i rozgrzewająca. Przepis na stałe zagości w moim domu. Polecam

Odpowiedx
Marta January 18, 2020 - 7:37 pm

Cudowna! Pyszna i rozgrzewająca. Na stałe zagości w ulubionych przepisach. Polecam

Odpowiedx
Helena January 21, 2020 - 9:19 am

Dziękujemy i bardzo się cieszymy, że smakuje! <3

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.