Strona Główna Desery Noworoczne różyczki czyli szybki deser na Sylwestra

Noworoczne różyczki czyli szybki deser na Sylwestra

Autorka: Helena

Powiem Wam szczerze – z pieczeniem u mnie ciężko. Dlatego ten szybki deser na Sylwestra i Nowy Rok,  a także każdą inną okazję, jest moim zbawieniem. Efektowny, smaczny, a co najważniejsze jeśli tylko zastosujecie się do kilku prosty zasad – niemal niemożliwe jest, aby go zepsuć. Chociaż jak już decydujemy się na szczerość, kiedy robiłam moje noworoczne różyczki po raz pierwszy…  nie było idealnie. Tak, nawet tak prosty przepis z użyciem gotowych składników udało mi się zepsuć. Doskonała reklama WegePerspektyw, nie? Ale taka prawda! Ja i słodkości w piekarniku to mieszanka wybuchowa. Czasami jednak trzeba się wziąć w garść i podejmować walkę ze swoimi słabościami. Dlatego oto przepis na ekspresowy deser z użyciem gotowego ciasta francuskiego – na Sylwestra, na Nowy Rok, Panie i Panowie –

Jabłkowe różyczki!

Po pierwsze: Jakie ciasto francuskie wybrać?

Na rynku jest wiele gotowych ciast francuskich, ale nie każde będzie spełniać wegańskie, a nawet wegetariańskie zasady

Auchan - Ciasto francuskie BIO

Auchan – Ciasto francuskie BIO

odżywiania. Ostatnio już szłam do kasy z pięknym “domowym ciastem francuskim”, kiedy w składzie dopatrzyłam się… tłuszczu wieprzowego. Dlatego warto zwrócić uwagę na skład – bez problemu znajdziemy naturalne/eko/bio ciasta francuskie, ale większość z nich będzie oparta o masło. Ja zawsze wybieram te wegańskie starając się omijać w składzie tłuszcz palmowy. Nie jest łatwo, bo zwykle muszę dokonać wyboru między masłem a tłuszczem palmowym. Stawiam wtedy na ciasto francuskie oznaczone zielonym listkiem Bio, gdzie tłuszcz palmowy pochodzi z kontrolowanych upraw w Auchan można dostać np. Produkt marki Auchan – Ciasto francuskie BIO Pate Feuilletee.

Jeśli potrzebujcie więcej pomysłów na szybki deser na sylwestra i nowy rok, dawajcie znać na naszym facebooku. W zanadrzu mam jeszcze przepysznie czekoladowo-daktylowe pralinki śnieżne, które możecie dostrzec na zdjęciu. Ktoś chętny?

Wegański deser na Nowy Rok:

Do miski wlej +/- szklankę wody, dodaj cukier, dwie łyżeczki cynamonu i dwie łyżeczki soku z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać kardamon lub zamiast cynamonu i cukru gotową przyprawę do grzanego wina! W ilości cukru i cynamonu musisz zaufać intuicji – wszystko zależy od tego jakie jabłko masz do dyspozycji. Kwaśniejsze będzie wymagać więcej cukru – słodsze, znacznie mniej. Nie bój się, bo na pewno wyjdzie pycha!  Jabłko umyj, przekrój na pół, pozbądź się środka z pestkami. Pokrój jabłko na bardzo cienkie plasterki – jeśli zależy Ci na czasie możesz użyć do tego obieraczki do warzyw i owoców – w ten sposób jabłko po włożeniu do wody szybciutko nasiąknie “marynatą” i łatwo będzie się zwijać w różyczki. Jeśli masz czas plasterki mogą być grubsze, ale będą musiały spędzić trochę czasu w wodzie z cukrem i cynamonem by zmięknąć i nie łamać się podczas zwijania. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wyłóż na lekko oprószoną cukrem pudrem stolnice. Przekrój na pół i pierwszą część ciasta delikatnie rozwałkuj – aby ciasto zachowało swoją formę warto wałkować tylko w jedną stronę (np. od siebie, lub do siebie) i nie przesadzać z długością wałkowania – kilka pociągnięć wałka i koniec! Ciasto pokrój na paski o szerokości mniej więcej 5 cm.  Pasek na całej długości posmaruj dżemem lub powidłami, które masz w domu – ja użyłam porzeczkowej galaretki mojej mamy. Namoczone plasterki jabłka ułóż tak, by w połowie leżały na cieście, w połowie ponad nim, skórką do góry. Układaj jabłko tak, by każdy plasterek nachodził na poprzedni. Na końcu ciasta pozostaw mały kawałek, aby swobodnie zlepić ciasto po jego zawinięciu. Zanim jednak zaczniesz zawijać, dolną krawędzią ciasta przykryj jabłko ( po prostu złóż ciasto na pół wzdłuż, tak by plasterki jabłka z obu stron otulone były ciastem. ) Zawiń w różyczkę i włóż do foremki na muffinki. Piecz przez około 30 minut, tak by ciasto było upieczone, ale różyczki się nie spaliły. Oprósz cukrem pudrem i gotowe! Piękna ozdoba stołu i pyszny deser na Sylwestra gotowy!

Noworoczne różyczki z ciasta francuskiego

Helena Powiem Wam szczerze – z pieczeniem u mnie ciężko. Dlatego ten szybki deser na Sylwestra i Nowy Rok,  a także każdą inną okazję,… Desery Noworoczne różyczki czyli szybki deser na Sylwestra European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

- Ciasto francuskie
- Jabłko
- Cynamon
- Cukier lub inny słodzik
- Cukier puder
- Sok z cytryny
- Ulubiony dżem/powidła.
- Kardamon (opcjonalnie)

INSTRUKCJE

Do miski wlej +/- szklankę wody, dodaj cukier, dwie łyżeczki cynamonu i dwie łyżeczki soku z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać kardamon lub zamiast cynamonu i cukru gotową przyprawę do grzanego wina! W ilości cukru i cynamonu musisz zaufać intuicji - wszystko zależy od tego jakie jabłko masz do dyspozycji. Kwaśniejsze będzie wymagać więcej cukru - słodsze, znacznie mniej. Nie bój się, bo na pewno wyjdzie pycha!  Jabłko umyj, przekrój na pół, pozbądź się środka z pestkami. Pokrój jabłko na bardzo cienkie plasterki - jeśli zależy Ci na czasie możesz użyć do tego obieraczki do warzyw i owoców - w ten sposób jabłko po włożeniu do wody szybciutko nasiąknie "marynatą" i łatwo będzie się zwijać w różyczki. Jeśli masz czas plasterki mogą być grubsze, ale będą musiały spędzić trochę czasu w wodzie z cukrem i cynamonem by zmięknąć i nie łamać się podczas zwijania. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wyłóż na lekko oprószoną cukrem pudrem stolnice. Przekrój na pół i pierwszą część ciasta delikatnie rozwałkuj - aby ciasto zachowało swoją formę warto wałkować tylko w jedną stronę (np. od siebie, lub do siebie) i nie przesadzać z długością wałkowania - kilka pociągnięć wałka i koniec! Ciasto pokrój na paski o szerokości mniej więcej 5 cm.  Pasek na całej długości posmaruj dżemem lub powidłami, które masz w domu - ja użyłam porzeczkowej galaretki mojej mamy. Namoczone plasterki jabłka ułóż tak, by w połowie leżały na cieście, w połowie ponad nim, skórką do góry. Układaj jabłko tak, by każdy plasterek nachodził na poprzedni. Na końcu ciasta pozostaw mały kawałek, aby swobodnie zlepić ciasto po jego zawinięciu. Zanim jednak zaczniesz zawijać, dolną krawędzią ciasta przykryj jabłko ( po prostu złóż ciasto na pół wzdłuż, tak by plasterki jabłka z obu stron otulone były ciastem. ) Zawiń w różyczkę i włóż do foremki na muffinki. Piecz przez około 30 minut, tak by ciasto było upieczone, ale różyczki się nie spaliły. Oprósz cukrem pudrem i gotowe! Piękna ozdoba stołu i pyszny deser na Sylwestra gotowy!

A jeśli macie więcej czasu to koniecznie sprawdźcie deser Kingi SzarLOVEsianka, jest naprawdę pyszna i zdrowa, a noworoczne postanowienia dotyczące zdrowego odżywania polecają się realizować już w Sylwestra. 🙂

You may also like

1 Komentarz

7 walentynkowych dań na randkę idealną February 10, 2020 - 10:30 pm

[…] 2. Przyjmij tę różę na znak mej miłości…. […]

Odpowiedx

Leave a Reply to 7 walentynkowych dań na randkę idealną Skasuj odpowiedź