Strona Główna do kanapek Pasztet z pieczonych warzyw

Pasztet z pieczonych warzyw

Autorka: Kinga

Świąteczny pasztet z pieczonych warzyw

Miałam zrobić na święta pasztet. Obiecałam… ale napchałam się surowego ciasta i zaniemogłam, pozostawiając Sandrę z zadaniem: zrób pasztet! Najlepiej z pieczonych warzyw…

“Jasne, żaden problem! Tylko, że…nigdy nie robiłam pasztetu! To Ty jesteś w tym specjalistką – ja jestem od jedzenia!” – zaprotestowała. Dostała jednak wytyczne, postąpiła według nich i voila!

Roślinny pasztet z pieczonych warzyw gotowy.

Skoro Sandra dała radę – dasz i TY! 😛

Zatem czego potrzebujesz aby samodzielnie wyczarować wegański pasztet?

Potrzebne Ci będą:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • 2-3 bataty (u nas 4, ale były malutkie)
  • 3 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 400 gramów soczewicy
  • 90 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
  • Szklanka (mniej więcej) bułki tartej
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Przyprawy: papryka wędzona, sól, gałązka rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego)
  1. Soczewicę ugotuj tak jak sugerują na paczce, a po ugotowaniu natychmiast odcedź i pozostaw do odparowania. Ziarenka muszą być miękkie i suche, bo pozostałe warzywa zawierają dość sporo wody.
  2. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę i bakłażana przekrój wzdłuż na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. 
  3. Wszystkie warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papryka i bakłażan skórką do góry!) i wysmaruj każde z osobna oliwą, posyp solą i pieprzem. W wolne miejsca pomiędzy warzywami powtykaj czosnek w łupinkach z wyjątkiem 2 ząbków, które dodasz do masy na surowo. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni muszą spędzić…ok. 30-45 minut, a więc do momentu gdy skórka papryki się zwęgli, a bataty przestaną opierać się widelcowi.
  4. Upieczone papryki włóż do miski i przykryj szczelnie talerzykiem lub folią aluminiową – dzięki temu po wystudzeniu zwęglona skórka będzie łatwo schodzić. Pozostałe warzywa ostudź bez przykrycia i obierz ze skóry.
  5. Obrane ze skórki / łupinek warzywa wrzuć do malaksera, wciśnij pozostały czosnek, dodaj rozmaryn i zmiksuj.
  6. Przestudzoną soczewicę pognieć tłuczkiem do ziemniaków (niezbyt dokładnie), dodaj warzywną masę, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę.
  7. Natłuść foremkę i wysyp bułką tartą.
  8. Piecz w piekarniku (180 stopni) przez około godzinę, albo nawet chwilę dłużej, tj. aż boki pasztetu zaczną odchodzić od ścianek foremki.

pasztet z pieczonych warzyw Teraz tylko trzeba poczekać aż wystygnie… i pałaszować. Z chrzanem… pycha… Smacznego!

Pasztet z pieczonych warzyw

Kinga Świąteczny pasztet z pieczonych warzyw Miałam zrobić na święta pasztet. Obiecałam… ale napchałam się surowego ciasta i zaniemogłam, pozostawiając Sandrę z zadaniem: zrób pasztet!… do kanapek Pasztet z pieczonych warzyw European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Składniki
3 duże czerwone papryki
2 bakłażany
2-3 bataty (u nas 4, ale były malutkie)
3 cebule
6-8 ząbków czosnku
400 gramów soczewicy
90 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
Szklanka (mniej więcej) bułki tartej
kilka łyżek oliwy z oliwek
Przyprawy: papryka wędzona, sól, gałązka rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego)

INSTRUKCJE

  1. Soczewicę ugotuj tak jak sugerują na paczce, a po ugotowaniu natychmiast odcedź i pozostaw do odparowania. Ziarenka muszą być miękkie i suche, bo pozostałe warzywa zawierają dość sporo wody.
  2. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę i bakłażana przekrój wzdłuż na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. 
  3. Wszystkie warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papryka i bakłażan skórką do góry!) i wysmaruj każde z osobna oliwą, posyp solą i pieprzem. W wolne miejsca pomiędzy warzywami powtykaj czosnek w łupinkach z wyjątkiem 2 ząbków, które dodasz do masy na surowo. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni muszą spędzić...ok. 30-45 minut, a więc do momentu gdy skórka papryki się zwęgli, a bataty przestaną opierać się widelcowi.
  4. Upieczone papryki włóż do miski i przykryj szczelnie talerzykiem lub folią aluminiową - dzięki temu po wystudzeniu zwęglona skórka będzie łatwo schodzić. Pozostałe warzywa ostudź bez przykrycia i obierz ze skóry.
  5. Obrane ze skórki / łupinek warzywa wrzuć do malaksera, wciśnij pozostały czosnek, dodaj rozmaryn i zmiksuj.
  6. Przestudzoną soczewicę pognieć tłuczkiem do ziemniaków (niezbyt dokładnie), dodaj warzywną masę, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę.
  7. Natłuść foremkę i wysyp bułką tartą.
  8. Piecz w piekarniku (180 stopni) przez około godzinę, albo nawet chwilę dłużej, tj. aż boki pasztetu zaczną odchodzić od ścianek foremki.

PORADY

KUCHNIORADY: 1. Możesz bawić się z dowolnym gatunkiem soczewicy. U nas była zielona, ale czerwona czy żółta też będzie okej. 2. Czas pieczenia pasztetu zależy w dużej mierze od wilgotności warzyw - dlatego być może trzeba go będzie piec nieco dłużej lub krócej. 3. Ilość bułki tartej jest bardzo umowna, ważne by po jej dodaniu pasztet był bardziej papkowaty aniżeli lejący.

You may also like

Zostaw komentarz!