Strona Główna Kinga Paszteciki z soczewicą i grzybami

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Autorka: Kinga

Świąteczno – imprezowe paszteciki z soczewicą i grzybami są absolutnym hitem na każdej imprezie. Na ciepło i na zimno smakują rewelacyjnie. Można zrobić ich znacznie więcej i zamrozić. Wówczas żadni niespodziewani goście nie wyjdą od Ciebie głodni.

Doskonałe paszteciki z soczewicą na Święta i nie tylko.

My proponujemy farsz z soczewicą i grzybami, którego przepis krok po kroku znajdziesz TUTAJ. Cudowne w tym farszu jest to, że oprócz pasztecików możesz na jego bazie zrobić zwykły pasztet, a także nieziemskie pierogi.

Paszteciki z soczewicą i grzybami najświąteczniej czują się oczywiście w towarzystwie kubka gorącego barszczu!

To do dzieła. Wegańskie paszteciki same się nie zrobią!

Ciasto drożdżowe: Najpierw należy przygotować zaczyn – drożdze wsyp do 100 ml ciepłego mleka sojowego, dodaj cukier i wymieszaj. Zaczyn zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15-20 minut. Pilnuj, żeby drożdże “nie uciekły” – warto przygotowywać zaczyn z większym naczyniu, bo naprawdę sporo rośnie. Wlej zaczyn do mąki, dolej resztę mleka, olej i dodajemy sól. No to do zagniatania! Długo i cierpliwie (najlepiej w robocie kuchennym).  Kiedy już ciasto jest wyrobione odłóż, je w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie (40 minut powinno  wystarczyć). Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, oderwij jedną czwartą i rozwałkuj na płaty grubości około 0,5 cm. Pozostałe ciasto przykryj ściereczką, aby nie wyschło.  Paszteciki: Wzdłuż płata ciasta drożdżowego ułóż na środku gruby pas farszu, zawiń brzegi ciasta oraz końcówki do środka, formując zamknięty rulon. wegańskie paszteciki wegańskie paszteciki Tak powstały walec pokrój w ukośne paszteciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz paszteciki znowu powinny rosnąć  20-30 minut. Dopiero gdy widocznie zwiększą objętość, włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 20 minut – lub do momentu, aż będą zrumienione. wegańskie paszteciki   Alternatywnie możesz też posmarować farszem cały płat ciasta (bez ostatnich 3 cm, które pozostawiamy na zlepienie) i zawinąć jak makowiec. Tak powstanie wigilijny “kulebiak”!

Ktoś ma jeszcze wątpliwości, że te wegańskie paszteciki po prostu muszą znaleźć się na wigilijnym stole?!

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Kinga Świąteczno – imprezowe paszteciki z soczewicą i grzybami są absolutnym hitem na każdej imprezie. Na ciepło i na zimno smakują rewelacyjnie. Można zrobić… Kinga Paszteciki z soczewicą i grzybami European Wydrukuj
Serves: 10 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Składniki na wegańskie ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
1 paczka drożdży suszonych (7g)
50 g oleju
350 g letniego mleka sojowego
1/2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki
sól

Składniki na farsz:

soczewica zielona,
kilka cebul,
suszone grzyby,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
sos sojowy, maggi albo sos teriyaki (opcjonalnie) --> dokładny przepis powyżej -->

INSTRUKCJE

Ciasto drożdżowe: Najpierw należy przygotować zaczyn - drożdze wsyp do 100 ml ciepłego mleka sojowego, dodaj cukier i wymieszaj. Zaczyn zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15-20 minut. Pilnuj, żeby drożdże “nie uciekły” - warto przygotowywać zaczyn z większym naczyniu, bo naprawdę sporo rośnie. Wlej zaczyn do mąki, dolej resztę mleka, olej i dodajemy sól. No to do zagniatania! Długo i cierpliwie (najlepiej w robocie kuchennym).  Kiedy już ciasto jest wyrobione odłóż, je w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie (40 minut powinno  wystarczyć). Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, oderwij jedną czwartą i rozwałkuj na płaty grubości około 0,5 cm. Pozostałe ciasto przykryj ściereczką, aby nie wyschło.  Paszteciki: Wzdłuż płata ciasta drożdżowego ułóż na środku gruby pas farszu, zawiń brzegi ciasta oraz końcówki do środka, formując zamknięty rulon.Tak powstały walec pokrój w ukośne paszteciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz paszteciki znowu powinny rosnąć  20-30 minut. Dopiero gdy widocznie zwiększą objętość, włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 20 minut - lub do momentu, aż będą zrumienione.  Alternatywnie możesz też posmarować farszem cały płat ciasta (bez ostatnich 3 cm, które pozostawiamy na zlepienie) i zawinąć jak makowiec. Tak powstanie wigilijny “kulebiak”!  

PORADY

KUCHNIORADY: Sekretem udanego ciasta drożdżowego są ciepłe składniki i długie, cierpliwe wyrabianie. Im dłużej ciasto pracuje tym więcej wprowadzonych zostaje pęcherzyków powietrza, które później uniosą nam ciasto podczas pieczenia.

You may also like

3 Komentarze

Farsz grzybowo-soczewicowy - WegePerspektywy December 29, 2019 - 7:26 pm

[…] się do naszych pomysłów – ten farsz sprawdzi się w pierogach, uszkach, krokietach, pasztecikach, naleśnikach, jako podstawa pasztetu albo kotlecików. Nic tylko robić na zapas! Farsz, jeśli […]

Odpowiedx
Martyna December 31, 2019 - 1:28 pm

Właśnie robię, farsz jest sztos ?

Odpowiedx
Helena January 9, 2020 - 7:39 am

Cieszymy się, że smakuje! To świetna baza do bardzo różnych rzeczy! 🙂

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.