Strona Główna Kolacja Farsz grzybowo-soczewicowy

Farsz grzybowo-soczewicowy

Autorka: Kinga

Farsz grzybowo-soczewicowy to podstawa każdych Świąt! Z tego farszu wyczarujesz niemal wszystko – nie ograniczaj się do naszych pomysłów – ten farsz sprawdzi się w pierogach, uszkach, krokietach, pasztecikach, naleśnikach, jako podstawa pasztetu albo kotlecików. Nic tylko robić na zapas! Farsz, jeśli jakimś świątecznym cudem zostanie (w co szczerze wątpimy), możesz zamrozić i wykorzystać na imprezie sylwestrowej albo noworocznym obiedzie. Przepis jest cudny. Z jednej bazy możesz zrobić wiele dań wprowadzając niewielkie modyfikacje. 

Nasz farsz grzybowo-soczewicowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu a odpowiednio przyprawiony z powodzeniem udaje mięso mielone. Niejedna osoba dała się nabrać. No to do dzieła! 

Farsz grzybowo-soczewicowy

Kinga Farsz grzybowo-soczewicowy to podstawa każdych Świąt! Z tego farszu wyczarujesz niemal wszystko – nie ograniczaj się do naszych pomysłów – ten farsz sprawdzi… Kolacja Farsz grzybowo-soczewicowy European Wydrukuj
Serves: dużo Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

800 g soczewicy zielonej
5 średnich cebul
100 g suszonych grzybów (można mniej, ale naszym zdaniem im farsz będzie bardziej grzybowy tym pyszniejszy)
olej do smażenia
sól
pieprz
sos sojowy, maggi albo sos teriyaki (opcjonalnie)

INSTRUKCJE

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości (może się nieco rozpadać), cebule pokrój i podsmaż na złoto z dodatkiem oleju.
  2. Grzyby suszone porządnie wypłucz (nie chcemy, żeby piach zgrzytał nam w zębach, a mech zdobił uśmiech). Zalej grzyby wodą i gotuj do miękkości. Wody, w której gotowały się grzyby nie wylewaj - kontynuuj gotowanie od czasu do czasu mieszając, aż płyn zredukuje się do bardzo, bardzo gęstego sosu (uwaga - łatwo przypalić!). To esencja smaku, która posłuży nam do przyprawienia naszego farszu.
  3. Zmiel grzyby w malakserze, maszynce “do mięsa” albo bardzo drobno posiekaj. Soczewicę połącz z podsmażoną cebulką i grzybami.
  4. Masę dopraw solą, pieprzem, esencją z grzybów i sosem sojowym, maggi lub teriyaki.
  5. Wszystko jeszcze dobrze pougniataj albo zmiel, w zależności od Twoich preferencji co do faktury farszu.
  6. I proszę - masz gotowy farsz do pierogów, uszek, a także bazę do pasztetu i pasztecików. Warto przygotować go z wyprzedzeniem w dużych ilościach, poporcjować, zamrozić i wykorzystać do produkcji szybkich pasztecików, kiedy zaskoczą Cię niespodziewani noworoczni goście!

PORADY

KUCHNIORADA: farsz można zmielić, ale jeśli tak jak Sandra jesteś fanem grubszej ziarnistej struktury, to pognieć farsz mieszając go delikatnie drewnianą łyżką.

 

 

 

You may also like

1 Komentarz

Paszteciki z soczewicą i grzybami - WegePerspektywy December 29, 2019 - 7:52 pm

[…] proponujemy farsz z soczewicą i grzybami, którego przepis krok po kroku znajdziesz TUTAJ. Cudowne w tym farszu jest to, że oprócz […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!