Farsz grzybowo-soczewicowy to podstawa każdych Świąt! Z tego farszu wyczarujesz niemal wszystko – nie ograniczaj się do naszych pomysłów – ten farsz sprawdzi się w pierogach, uszkach, krokietach, pasztecikach, naleśnikach, jako podstawa pasztetu albo kotlecików. Nic tylko robić na zapas! Farsz, jeśli jakimś świątecznym cudem zostanie (w co szczerze wątpimy), możesz zamrozić i wykorzystać na imprezie sylwestrowej albo noworocznym obiedzie. Przepis jest cudny. Z jednej bazy możesz zrobić wiele dań wprowadzając niewielkie modyfikacje.
Nasz farsz grzybowo-soczewicowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu a odpowiednio przyprawiony z powodzeniem udaje mięso mielone. Niejedna osoba dała się nabrać. No to do dzieła!
SKŁADNIKI
800 g soczewicy zielonej
5 średnich cebul
100 g suszonych grzybów (można mniej, ale naszym zdaniem im farsz będzie bardziej grzybowy tym pyszniejszy)
olej do smażenia
sól
pieprz
sos sojowy, maggi albo sos teriyaki (opcjonalnie)
INSTRUKCJE
- Soczewicę ugotuj do miękkości (może się nieco rozpadać), cebule pokrój i podsmaż na złoto z dodatkiem oleju.
- Grzyby suszone porządnie wypłucz (nie chcemy, żeby piach zgrzytał nam w zębach, a mech zdobił uśmiech). Zalej grzyby wodą i gotuj do miękkości. Wody, w której gotowały się grzyby nie wylewaj - kontynuuj gotowanie od czasu do czasu mieszając, aż płyn zredukuje się do bardzo, bardzo gęstego sosu (uwaga - łatwo przypalić!). To esencja smaku, która posłuży nam do przyprawienia naszego farszu.
- Zmiel grzyby w malakserze, maszynce “do mięsa” albo bardzo drobno posiekaj. Soczewicę połącz z podsmażoną cebulką i grzybami.
- Masę dopraw solą, pieprzem, esencją z grzybów i sosem sojowym, maggi lub teriyaki.
- Wszystko jeszcze dobrze pougniataj albo zmiel, w zależności od Twoich preferencji co do faktury farszu.
- I proszę - masz gotowy farsz do pierogów, uszek, a także bazę do pasztetu i pasztecików. Warto przygotować go z wyprzedzeniem w dużych ilościach, poporcjować, zamrozić i wykorzystać do produkcji szybkich pasztecików, kiedy zaskoczą Cię niespodziewani noworoczni goście!
PORADY
KUCHNIORADA: farsz można zmielić, ale jeśli tak jak Sandra jesteś fanem grubszej ziarnistej struktury, to pognieć farsz mieszając go delikatnie drewnianą łyżką.
1 Komentarz
[…] proponujemy farsz z soczewicą i grzybami, którego przepis krok po kroku znajdziesz TUTAJ. Cudowne w tym farszu jest to, że oprócz […]