Strona Główna Kinga Bataty z grilla czyli słodki ziemniak na ruszt

Bataty z grilla czyli słodki ziemniak na ruszt

Autorka: Kinga

Bataty, coż to za dziwoląg. Przez lata zastanawiałam się jak mogą smakować słodkie ziemniaki. Tak, tak… kiedyś nie były one ot tak dostępne na rynku, a słyszało się o nich głównie w zagranicznych programach kulinarnych. Niemniej jednak nie zaspokoiłam swej ciekawości niezwłocznie po tym gdy bataty pojawiły się w sprzedaży. Jakieś dziwne, wielkie i pomarańczowe… i ta nazwa. No bo jak ziemniak może być słodki? Na pewno podstęp… cóż… podejrzliwa baba. Aż wreszcie w ramach kulinarnych eksperymentów, korzystając z urlopu postanowiłam…. kupuję i wrzucam na ruszt. Teraz jestem członkinią ich fanklubu. Batat. Pyyyycha 🙂

Kinga Bataty, coż to za dziwoląg. Przez lata zastanawiałam się jak mogą smakować słodkie ziemniaki. Tak, tak… kiedyś nie były one ot tak dostępne… Kinga Bataty z grilla czyli słodki ziemniak na ruszt European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • bataty  (2 średnie albo jeden duży)
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, papryka chilli, papryka wędzona, majeranek
  • natka pietruszki albo kolendra (są tacy, którzy natki pietruszkowej po prostu nie znoszą)
  • olej kokosowy (albo masło dla nie-wegan)

INSTRUKCJE

  1. Bataty szoruję, kroję w dość grube plastry (ok. 2 cm).
  2. Wrzucam do gorącej wody i podgotowuję ok. 7- 10 minut.

3. Oprószam przyprawami z obu stron.

4. Wrzucam na ruszt i podpiekam z jednej strony.

   

5. Gdy już ładnie się zrumienią (5 minut) przekładam na stronę drugą, a tę spieczoną smaruję wybranym smarowidłem (olej kokosowy albo masło)  dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posypuję zieleniną na kolejne 5 minut.

Na zdjęcie wepchały się także pieczarki, które przygotowałam w identyczny sposób (no może bez wstępnego gotowania).

Gotowe! Smacznego 🙂

PORADY

KUCHNIORADA: 1. przyda się Wam ostry nóż, bataty są bardzo twarde. 2. podgotowanie batatów znacznie skraca czas ich grillowania, warto je tak przygotować. 3. możecie użyć zwykłej przyprawy do ziemniaków, też się sprawdza. 4. uwaga! potrawa uzależnia 🙂

You may also like

1 Komentarz

Białkowe placki ziemniaczane - WegePerspektywy July 31, 2019 - 3:49 pm

[…] Smacznego! A jeśli nie macie ochoty na placki ziemniaczane, to może Bataty z grilla? […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!