Strona Główna Helena Europejskie curry, a może Pad Dhal?

Europejskie curry, a może Pad Dhal?

Autorka: Helena

Może być to gorąca zupa z żółtej soczewicy, aromatyczne wegańskie danie indyjskie, albo europejskie curry. Na pewno jest orientalne i bardzo smaczne. Sama nie do końca wiem, czym to jest, ale uwielbiam je przygotowywać z kilku powodów – jest niesamowicie sycące, pełne aromatów kuchni indyjskiej (którą uwielbiam!), a jednocześnie nie jest tak obce w smaku jak tajskie curry. To wszystko powoduje, że sprawdzi się na rodzinnym obiedzie jako most pomiędzy tradycyjną kuchnią azjatycką, a naszymi środkowoeuropejskimi smakami.  Curry to cały zestaw południowo-azjatyckich smaków, nazwa gotowego dania – gęstego sosu z warzywami, a na naszej części globu oznacza mieszankę przypraw, na którą składają się: m.in. kolendra, kurkuma, goryczca, kozieradka, chilli, kmin rzymski, czosnek.

Obrońcy oryginalnej kuchni azjatyckiej, indyjskiej pewnie przewracają oczami na moją dzisiejszą wersję, którą lubię nazywać europejskim curry, choć bliżej mu do dhal. Czego by o nim nie powiedzieć i jak nie nazwać świetnie sprawdzi się na chłodne jesienne popołudnia i wieczory.  Soczewica jest lekkostrawnym, wysokobiałkowym strączkiem, który warto na stałe wprowadzić do diety. W moim przepisie użyłam soczewicy żółtej, ale z powodzeniem można zastąpić ją szerzej dostępną w sklepach wersją czerwoną.  Danie robi wrażenie mimo, że przyrządza się je bardzo szybko. Soczewica gotuje się krótko, a jest bardzo wdzięcznym nośnikiem przypraw, które dodałam do mojego europejskiego, wegetariańskiego dhal. 

Oto moje składniki – świezy imbir, cukinia i pietruszka nie są obowiązkowe, ale o tym zaraz 🙂

Składki - europejskie curry

Składki – europejskie curry

Pad dhal albo europejskie curry.

Helena Może być to gorąca zupa z żółtej soczewicy, aromatyczne wegańskie danie indyjskie, albo europejskie curry. Na pewno jest orientalne i bardzo smaczne. Sama… Helena Europejskie curry, a może Pad Dhal? European Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • Cebula
  • 2 papryki (350 - 450 g po usunięciu środka)
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18 procent w wersji wegetariańskiej lub śmietana wegańska albo mleczko kokosowe w wersji roślinnej.
  • Przyprawy: Curry, papryka ostra, papryka wędzona, sos sojowy/sól, chilli lub płatki chilli
  • Opcjonalnie: imbir (świeży lub granulowany), kolendra, suszone pomidory (np. w mieszance z bazylią i czosnkiem).

W moim przepisie znajduje się resztka cukinii, bo akurat była w lodówce i nie miałam co z nią zrobić. Możecie swobodnie dodać jej więcej lub pominąć całkowicie. Pasuje do tego dania, ale nie jest w nim najważniejsza.

INSTRUKCJE

 Ryż zalałam zimną wodą i lekko przetarłam między rękami kilka razy, tak by ziarenka poocierały się o siebie. Przepłukałam 2-3 razy i wstawiłam w dużej ilości osolonej wody co chwilę mieszając.

 Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzany olej. Lekko polałam sosem sojowym maggi i poczekałam, aż cebula lekko zmięknie. Dorzuciłam paprykę pokrojoną w sporą kostkę. Odczekałam moment i zalałam wszystko 400 ml bulionu warzywnego. Soczewicę przepłukałam na sitku i dorzuciłam do bulionu i warzyw.  Dodałam przypraw - dużo curry (3/4 - 1 łyżka), ostrą paprykę, odrobinę sosu sojowego, płatków chilli (bądź zwykłego chilli).  Dorzuciłam szczyptę papryki wędzonej - nie warto z nią przesadzić, bo intensywny wędzony aromat zabije inne smaki (a przecież nie po to gotujemy wege, żeby coś zabijać, taki żarcik... 😀 ) i suchych suszonych pomidorów (wiecie, nie tych ze słoiczka). Kiedy soczewica jest już miękka, lekko rozgotowana dodałam koncentratu pomidorowego i ok. 2 łyżki śmietany. Jeśli widzicie, że sos jest zbyt gęsty lub przypala się, dolejcie wody. Całość można doprawić pieprzem, czosnkiem, imbirem, kurkumą - co akurat macie pod ręką. Jeśli wolicie bardziej złamane smaki na końcu dodajcie kilka kropel soku z cytryny.

Ta daam! Europejski Pad Dahl w wersji drugodaniowej gotowy!

Europejskie Curry

Jeśli zamiast ryżu wolicie makaron zapraszam do przepisu na Sos z czerwonej soczewicy, a jeśli soczewicy wam mało, a i cukinia się znajdzie to idealnym obiadem będzie przepyszna Cukinia faszerowana na dwa sposoby!

You may also like

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.