Strona Główna Maja 15-minutowy Wrap Resztkowy

15-minutowy Wrap Resztkowy

Autorka: Maja Siadlak

Czerwiec. 

Koniec miesiąca, a w lodówce? Jakiś dżem, masło.. ale znalazłam! Dolna szuflada ukazuje mi ¾ kostki tofu, trochę pieczarek, jedną cebule, paprykę czerwoną i jogurt. O! Ale widzę również tortille pszenną, którą kupiłam niedawno! Więc co teraz?

15-minutowy, resztkowy wrap!

Maja Siadlak Czerwiec.  Koniec miesiąca, a w lodówce? Jakiś dżem, masło.. ale znalazłam! Dolna szuflada ukazuje mi ¾ kostki tofu, trochę pieczarek, jedną cebule, paprykę… Maja na szybko, tanio, Maja, wegetariańskie European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 tortille
  • ¾ kostki tofu
  • Pół cebuli
  • czosnek
  • Jogurt
  • Pół papryki zielonej/czerwonej/żółtej
  • pieprz ziołowy
  • czerwona papryka słodka mielona
  • sól
  • płatki drożdżowe nieaktywne
  • maggi
  • olej

Dlaczego nie podaję konkretnych ilości cebuli, papryki czy pieczarek? Ponieważ uważam, że i tak każdy doda ich na tyle ile będzie chciał… lub miał. 🙂

INSTRUKCJE

Rozgrzej olej na patelni. Pokrój pół cebuli w plastry, wrzuć na patelnię, a pod koniec smażenia dodaj trochę pieprzu ziołowego. Następnie pokrój to biedne tofu na kształt frytek i wrzuć na patelnię, a następnie dopiero teraz dodaj 2 łyżeczki papryki czerwonej, 2 duże szczypty drożdży (ja zawsze ich sypie ile się tylko da!) szczypta soli, szczypta pieprzu ziołowego, 2 lub 3 krople przyprawy maggi. Wszystko podsmaż, aby tofu całe oblepiło się przyprawami z każdej strony. Pokrój pieczarki w plastry i wrzuć na patelnię i podsmaż z całą resztą. Ale zaraz.. co z papryką?! 

Paprykę pokrój w cienkie paski. 

Sos:

Dodaj 2 łyżki jogurtu, jeden lub 2 ząbki czosnku  (zależy jak bardzo kochasz czosnek 🙂 ) , przypraw pieprzem ziołowym, a następnie dodaj szczyptę soli i cukru. 

 

Podgrzej 2 płaty tortilli na patelni, aby były miękkie, następnie kiedy już wszystko podgrzejesz, posmaruj tortille łyżką sosu, wrzuć pół farszu z patelni i dodaj pokrojoną wcześniej paprykę. Złóż całość i gotowe!

 

Koleżanka ze studiów mówiła, że pycha.. a przyrządzenie tego zajęło mi.. 15 minut 🙂

You may also like

1 Komentarz

Tajskie curry na szybko - WegePerspektywy October 11, 2019 - 7:07 am

[…] Jeżeli nie jesteś fanem curry, imbiru i podobnych orientalnych smaków, to proponuję zajrzeć tutaj , po 15 minutowy wrap resztkowy. […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.